Μπορεί να βρήκαμε το σπίτι μας στη Σελήνη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ιαπωνικός δορυφόρος ανακάλυψε μια τεράστια σπηλιά στη Σελήνη, κατάλληλη για διαστημική βάση.

Μια βάση στη Σελήνη μπορεί να γίνει πλέον πολύ εύκολα, μετά την ανακάλυψη ενός τεράστιου προστατευτικού σωλήνα λάβας κάτω από την σεληνιακή επιφάνεια. Photo: ESA. Πηγή: Supplied
ν

ΕΝΑΣ ιαπωνικός τεχνητός δορυφόρος, ο “Selenological and Engineering Explorer” (Selene), που παλαιότερα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακάλυψε σε αυτήν ένα τεράστιο σπήλαιο, που εκτιμάται ότι έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 100 μέτρων.
Αυτό επιβεβαίωσε τώρα η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA), προσθέτοντας ότι το σπήλαιο θα ήταν ιδανικό για να αξιοποιηθεί ως προστατευμένη διαστημική βάση, διευκολύνοντας έτσι μια μελλοντική εποίκιση του φεγγαριού.
Στην επιφάνεια της Σελήνης, στην περιοχή των λόφων Μάριους, φαίνεται από ψηλά το στρογγυλό άνοιγμα του σπηλαίου με πλάτος 50 μέτρων και βάθος επίσης 50 μέτρων. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περαιτέρω μελέτη με ραντάρ που μπορεί να «δει» κάτω από την επιφάνεια, αποκάλυψε ένα πολύ μεγαλύτερο σπήλαιο.
ν

Ένα δίκτυο σωλήνων λάβας που ανιχνεύθηκε κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης θεωρείται ότι είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει μια αποικία του μεγέθους αρκετών μεγάλων πόλεων της Γης, λένε Ιάπωνες αστρονόμοι. Photo: Purdue University. Πηγή: Supplied
ν

Η υπόγεια κοιλότητα μπορεί να περιέχει νερό σε μορφή πάγου, το οποίο θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί, ακόμη και για τη μετατροπή του σε καύσιμα. Οι Ιάπωνες επιστήμονες εκτιμούν ότι το τεράστιο φυσικό τούνελ σχηματίσθηκε από λάβα που χύθηκε, όταν στη Σελήνη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
ν

Αυτό το φυλλάδιο που τυπώθηκε από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) δείχνει τη σήραγγα που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού και η οποία εκτίνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Θα αποτελέσει άραγε το μελλοντικό σπίτι της ανθρωπότητας, όταν ο πλανήτης μας θα έχει καταστεί ακατοίκητος; Photo: JAXA  / AFP. Πηγή: Supplied
ν

Με δεδομένο ότι η Σελήνη δεν διαθέτει προστατευτική ατμόσφαιρα, σπήλαια αυτού του είδους είναι κατ’ εξοχήν υποψήφια για σεληνιακές βάσεις. Έχουν σταθερή θερμοκρασία (ενώ στην επιφάνεια η μέση θερμοκρασία κινείται από 107 βαθμούς Κελσίου τη μέρα έως μείον 153 βαθμούς τη νύχτα) και μπορούν να προστατεύσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τον εξοπλισμό τους από τους αστεροειδείς, τους μικρομετεωρίτες και την ακτινοβολία – την κοσμική και την υπεριώδη του Ήλιου.
ν

Αυτή η εικόνα του “Moon Base Alpha” έγινε tweet από τον Έλον Μασκ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου Αστροναυτικής στην Αδελαΐδα. Θα καταφέρει ποτέ ο άνθρωπος να αποικήσει στη Σελήνη; Image: Supplied
ν

Η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει αστροναύτη στο φεγγάρι για πρώτη φορά γύρω στο 2030, πιθανώς μαζί με τη NASA και άλλες χώρες. Η Κίνα θέλει να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη το 2036 και έχει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία μόνιμης σεληνιακής αποικίας. Η Ρωσία θέλει επίσης να ξεκινήσει την κατασκευή μιας βάσης, αρχικά για τέσσερις ανθρώπους, έως το 2030. Και οι ΗΠΑ, που λέγεται ότι πρώτες –και μόνες μέχρι τώρα– πάτησαν το πόδι τους εκεί, έχουν τα δικά τους σχέδια επιστροφής.

ν

ν

 


Translate this post