Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων πάει στην Αφροδίτη

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα υποψήφιο ρομποτικό όχημα της NASA για την Αφροδίτη εμπνέεται από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο 2.300 ετών μηχανισμός των Αντικυθήρων, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, είναι ο μόνος υπολογιστής που μπορεί να δουλέψει σε ακραία περιβάλλοντα όπως αυτο της Αφροδίτης. Πηγή: NASA/JPL-Caltech/NIAC
v
ΤΑΞΙΔΙ στο διάστημα με τεχνολογία του παρελθόντος! Οι μηχανικοί της Αμερικανικής Υπηρεσίας του Διαστήματος (NASA) σχεδίασαν ένα ρόβερ που προορίζεται για τον πλανήτη Αφροδίτη και το οποίο αντλεί εμπνεύσεις από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και από τις μηχανές του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Η Αφροδίτη είναι ο πιο εύκολα προσεγγίσιμος πλανήτης του ηλιακού συστήματος για αποστολές από τη Γη· ένα ταξίδι έως αυτήν απαιτεί, με τη σημερινή τεχνολογία, λίγο λιγότερο από τέσσερις μήνες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Αφροδίτη είναι ένας «καυτός» πλανήτης, με πάνω από 1.600 ηφαίστεια, ηφαιστειακούς κρατήρες, όρη και πεδιάδες λάβας, με αποτέλεσμα η επιφανειακή θερμοκρασία να φτάνει στους 460 βαθμούς Κελσίου!
Η θερμοκρασία αυτή είναι αρκετή για να λιώσει μόλυβδο και είναι υψηλότερη ακόμα και από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή.
Η Αφροδίτη είναι ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα, με πολύ πιο ακραίες συνθήκες από ό,τι ο Άρης, μια «κόλαση» στην κυριολεξία για οποιοδήποτε μηχάνημα στέλνει ο άνθρωπος εκεί.
Καμία σοβιετική (Venera και Vega) ή αμερικανική διαστημοσυσκευή (Pioneer) δεν έχει επιζήσει στην επιφάνειά της για πάνω από 127 λεπτά. Η θερμοκρασία των 460 βαθμών Κελσίου που λιώνει μέταλλα, η μεγάλη ατμοσφαιρική πίεση των 92 μπαρ και τα νέφη θειικού οξέος μπορούν να «ψήσουν» γρήγορα κάθε ηλεκτρονικό κύκλωμα.
ν
Το εξερευνητικό όχημα της NASA θα είναι χωρίς ηλεκτρονικά και για τη λειτουργία του θα παίρνει ενέργεια από μια ανεμογεννήτρια, ενώ η κίνησή του θα καθοδηγείται από έναν αναλογικό υπολογοστή όμοιο με αυτόν των Αντικυθήρων. Πηγή: NASA/JPL-Caltech/NIAC
v
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο μηχανικός Τζόναθαν Σόντερ και η ομάδα του στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, σε συνεργασία με τους επιστήμονες του προγράμματος NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC), σχεδίασαν ένα φουτουριστικό και ταυτόχρονα ρετρό ρόβερ, με την ονομασία “Automaton Rover for Extreme Environments” (AREE) ή «Αυτόματο Ρόβερ για Ακραία Περιβάλλοντα».
ν

Forward to the past

Σύμφωνα με το περιοδικό Discover, το ρόβερ δεν χρειάζεται καθόλου τα ευάλωτα ηλεκτρονικά, αλλά θα χρησιμοποιεί μόνο ενισχυμένα μηχανικά συστήματα από ανθεκτικά μεταλλικά κράματα.
Επιπλέον το ρόβερ θα διαθέτει έναν αναλογικό υπολογιστή-ρολόι, παρόμοιο με εκείνον των Αντικυθήρων που προέβλεπε αστρονομικά συμβάντα προ 2.300 ετών, ενώ για την καταγραφή των στοιχείων θα διαθέτει ένα είδος φωνογράφου.
ν
Σχεδιάγραμμα των απλών μηχανισμών που θα διαθέτει για τη λειτουργία του το AREE, το Αυτόματο Ρόβερ για Ακραία Περιβάλλοντα. Πηγή: NASA/JPL-Caltech/NIAC
v
Το ρόβερ θα μπορεί να κινηθεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης με μηχανικά πόδια, που θα καθοδηγούνται από τον υπολογιστή που έχει ειδικά σχεδιαστεί γι’ αυτή την αποστολή. Το ρόβερ θα συλλέξει ορισμένα βασικά στοιχεία του alter ego της Γης, όπως οι συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια, οι ταχύτητες των ανέμων, η θερμοκρασία και η σεισμική δραστηριότητα.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποστολή των δεδομένων πίσω στη Γη θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική. Προκειμένου να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη, οι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει διάφορες λύσεις. Μια από αυτές είναι να καταγράφονται τα στοιχεία σε ένα είδος φωνογράφου και στη συνέχεια να στέλνονται σε ένα drone που θα πετά σε μεγάλο υψόμετρο.
Μια άλλη πρόταση είναι να αποστέλλονται στη Γη με έναν ανακλαστήρα που θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης προκαλεί έντονη διάθλαση στο ηλιακό φως, έτσι που κάποιος παρατηρητής στην επιφάνεια του πλανήτη θα έβλεπε τα αντικείμενα καμπυλωμένα.
ν

 


Translate this post