Γαλλικές επιφυλάξεις για την παραχώρηση των FREMM

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ξαφνική εμπλοκή στο θέμα των φρεγατών FREMM με τους Γάλλους να υπαναχωρούν και τους Έλληνες να τσακώνονται σε ποιον ανήκει η «δόξα».

Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες FREMM Aquitaine (Ακουιτανία) και Normandy (Νορμανδία) που ναυπηγήθηκαν από την ιταλική Fincantieri. Image: Supplied

ν

ΗΤΑΝ άραγε πολύ καλό για να είναι αληθινό; Δεν πέρασε ούτε μια μέρα από την ανακοίνωση παραχώρησης των δύο φρεγατών FREMM στο Πολεμικό Ναυτικό και ξαφνικά το πράγμα σκάλωσε, με τους Γάλλους να εκφράζουν επιφυλάξεις και τους Έλληνες να «σκοτώνονται» για το ποιος θα πάρει τη «δόξα».
Με τους Τούρκους να γίνονται καθημερινά όλο και πιο προκλητικοί και τον Ερντογάν να απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, αντί να δείξουν ομοψυχία, οι ηλίθιοι της Βουλής άρχισαν να τσακώνονται για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό γαλλικές φρεγάτες.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ ενώ χαρακτηρίζει τη μίσθωση των δύο FREMM ως θετική εξέλιξη, εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το κόστος (κάθε FREMM κοστίζει 470-670 εκατομμύρια ευρώ) και για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Και φυσικά δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι η αρχική απόφαση για την προμήθεια –όχι δύο αλλά– έξι φρεγατών FREMM για τις ανάγκες του ΠΝ είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ το Νοέμβριο του 2008 επί διακυβέρνησης ΝΔ (πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης) και έχει ισχύ μέχρι σήμερα. Λες και έχει αυτό καμιά σημασία.
Από την πλευρά τους οι Γάλλοι, βλέποντας ίσως και τον ελληνικό «εμφύλιο», άρχισαν να υπαναχωρούν, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, και ότι μια τέτοια κίνηση δημιουργεί πολιτική συζήτηση ακόμη και στο εσωτερικό της Γαλλίας.
«Η συμφωνία παραχώρησης από την Γαλλία προς την Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε στην Τουλόν, όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του Γαλλικού Ναυτικού, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Φλοράνς Παρλί.
«Αυτό το νέο (δηλαδή η παραχώρηση των φρεγατών) δεν είναι του παρόντος, αν και είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακόμα πιο στενά μαζί», πρόσθεσε η κ. Παρλί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Μάιο θα επισκεφτεί την Ελλάδα κλιμάκιο Γάλλων ειδικών και αξιωματικών του Ναυτικού προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των τεχνικών επαφών.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η μίσθωση (leasing).

 


Translate this post