Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία

Κατηγορία Ιατρικά

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας οδηγός σχετικά με το τι σημαίνουν οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας ή του δέρματος από άποψη υγείας.

Οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας ή του δέρματος μπορεί να σημαίνουν προβλήματα υγείας. Image: Supplied
ν

ΤΟ ΣΩΜΑ έχει μερικούς έξυπνους τρόπους να στέλνει σήματα κινδύνου και να μας προειδοποιεί για πιθανή εκδήλωση προβλημάτων υγείας. Ο πυρετός και ο πόνος είναι δύο συνήθεις τρόποι, όπως και η απώλεια της όσφρησης. Ένας άλλος τρόπος είναι η αλλαγή χρώματος στη γλώσσα ή σε σημεία του δέρματος. Βέβαια μια μελανιά δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού ξέρουμε από εμπειρία ότι, εν καιρώ, θα καθαρίσει από μόνη της.
Αλλά ενώ μερικοί αποχρωματισμοί είναι αβλαβείς, άλλοι μπορεί να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικά σημάδια σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του δέρματος, ή αυτοάνοσων διαταραχών. Όσο πιο γρήγορα “διαβάσουμε” τις ενδείξεις, τόσο πιο γρήγορα θα κάνουμε τα σωστά βήματα για να θεραπευτούμε και να παραμείνουμε υγιείς.
ν

Κόκκινο χρώμα

Γλώσσα
Αν από ανοιχτό ροζ γίνει ελαφρώς κόκκινη (η αλλαγή μπορεί να είναι λεπτή, αλλά θα είναι αισθητή), αυτό είναι ένδειξη ότι λείπει από τον οργανισμός σας η βιταμίνη Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 επηρεάζει τη γλώσσα, είναι δυνατό να υπάρξουν νευρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, αν τα επίπεδα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς θα προστατευθείτε: Εκτός των συμπληρωμάτων διατροφής, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, οπότε αν είστε χορτοφάγος, vegan ή υποσιτίζεστε, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος λήψης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 1-2 μg (μικρογραμμάρια) και μπορεί να καλυφθεί με δύο ποτήρια γάλα, μια μικρή μοσχαρίσια μπριζόλα ή μια μερίδα φρέσκα θαλασσινά.
Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, αλλά και να τρώτε εμπλουτισμένα δημητριακά για πρωινό (κάποια από αυτά προσφέρουν το 100 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας Β12 σε μια μερίδα).
ν

Λευκό χρώμα

Δέρμα
Όπως η γλώσσα, έτσι και το δέρμα εμπεριέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας. Όταν παρουσιαστούν στο δέρμα άσπρες κηλίδες, είναι πιθανό να έχετε λεύκη.
Η λεύκη (vitiligo) προκαλείται από την προοδευτική καταστροφή ή αδρανοποίηση των μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και που είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των  επιφανειακών στοιβάδων της επιδερμίδας με μελανίνη. 
Ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις (δηλαδή σε παθήσεις που ο οργανισμός μόνος του καταστρέφει κάποια αντισώματά του, τα οποία μέχρι τώρα τα αναγνώριζε σαν δικά του) και συχνά συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Addison (στην οποία τα επινεφρίδια σταματούν να παράγουν αρκετές από τις ορμόνες που βοηθούν να ελέγχετε τα πάντα – από την ανοσολογική απόκρισή σας έως τη σεξουαλική ορμή). Εμφανίζεται σε χέρια, πόδια, πρόσωπο ή χείλη. Αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στις μασχάλες, στα ρουθούνια, ακόμη και στο τριχωτό της κεφαλής.
Πώς θα προστατευθείτε: Ενώ δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος αποτροπής των περισσότερων αυτοάνοσων νοσημάτων, η λεύκη αντιμετωπίζεται με κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή, που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της μελάγχρωσης της επιδερμίδας. Σημαντικό είναι επίσης να φοράτε αντηλιακό. Χωρίς μελανίνη, το δέρμα σας διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί ηλιακά εγκαύματα. Για να κρύψετε τα λευκά σημεία, θωρακίζοντας παράλληλα το δέρμα σας, επιλέξτε μια καλυπτική ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 50+.
Σημαντικά είναι επίσης τα σκευάσματα που αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.
ν

Κίτρινο χρώμα

Αγκώνες, γόνατα, χέρια και πόδια
Η εμφάνιση ξανθωμάτων (εναποθέσεις λίπους) στο σώμα –ιδιαίτερα στους αγκώνες, τα γόνατα, τα χέρια και τα πόδια– δείχνει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτές οι εναποθέσεις λίπους στους τένοντες, κάτω από το δέρμα, αποτελούν ένδειξη υπερβολικής ποσότητας λιπιδίων στο αίμα – είτε λόγω κάποιας γενετικής πάθησης είτε μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.
Πώς θα προστατευθείτε: Ενώ η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής θα βοηθήσει σίγουρα να κρατηθεί η χοληστερόλη σε χαμηλά επίπεδα, όταν πρόκειται για τη μείωση των επιπέδων της LDL (το κακό είδος), η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας. Μια μελέτη του 2009, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Lipid Research, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν μια επιπλέον ώρα ή έκαναν τζόκινγκ επιπλέον 30 λεπτά την εβδομάδα, μείωσαν τα επίπεδα της LDL τους κατά 3 τοις εκατό ή και περισσότερο. Η γυμναστική αυξάνει επίσης τα επίπεδα της HDL (το καλό είδος). Να σημειωθεί ότι πέσει η χοληστερόλη, τα ξανθώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται.
ν

Μελανό χρώμα

Λαιμός, μασχάλες και βουβωνική χώρα
Αν εμφανιστούν σκούρα μπαλώματα στο δέρμα με μια παχιά, βελούδινη υφή, στις μασχάλες, στο λαιμό και στη βουβωνική χώρα, αποτελούν ένδειξη μελανίζουσας ακάνθωσης. Αυτή η διαταραχή στο χρώμα του δέρματος είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη (η οποία προκαλεί υψηλό σάκχαρο του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 – του αποκαλούμενου και μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη), μπορεί να κάνει κάποια κύτταρα του δέρματος να αποκτήσουν μεγαλύτερη στροφορμή, με αποτέλεσμα την αύξηση του πάχους του δέρματος και σκούρο χρώμα.
Πώς θα προστατευθείτε: Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Οι περισσότερες τροφές που τρώμε διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Τα κύτταρα του οργανισμού μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη αυτή προκειμένου να την μετατρέψουν σε ενέργεια, για τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα χωρίς την παρουσία μιας ουσίας-μεταφορέα, της ινσουλίνης.
Για την πρόληψη του διαβήτη, δώστε μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή σας. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες (π.χ. πλιγούρι βρώμης, φασόλια, μπρόκολα), βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης και, ως εκ τούτου, κρατά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε επιτρεπτά όρια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι προ-διαβητικοί που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, είχαν 62 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν πλήρως ανεπτυγμένο διαβήτη, από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες.
ν

Καφέ χρώμα

Νύχια
Την επόμενη φορά που θα επιθεωρήσετε το σώμα σας για κρεατοελιές ή σκοτεινές κηλίδες, εξετάστε τα νύχια σας. Η εμφάνιση κάθετων λωρίδων (συνήθως έχουν χρώμα καφέ, αλλά μπορεί επίσης να είναι μπλε ή μαύρο) κάτω από την επιφάνεια των νυχιών –πιο συχνά στα αντίχειρα ή στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού– θα μπορούσε να είναι ένα είδος του μελανώματος. Και ενώ το μελάνωμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5 τοις εκατό των καρκίνων του δέρματος, είναι υπεύθυνη για το 75 τοις εκατό των θανάτων, επειδή συχνά περνάει απαρατήρητο. Τα κακοήθη μελανώματα αντιμετωπίζονται εύκολα, αν διαγνωστούν έγκαιρα. Έτσι, αν ο μη γένοιτο, παρατηρήσετε σκοτεινές ζώνες στα νύχια σας, κλείστε ραντεβού με έναν δερματολόγο.
Πώς θα προστατευθείτε: Όπως με όλους τους καρκίνους του δέρματος, το κλειδί είναι η πρόληψη. Όταν βάζετε αντηλιακό, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καλύψετε με αυτό τα νύχια και τα πετσάκια σας. Τα γερά νύχια βοηθούν να προστατευτεί το δέρμα από κάτω, γι’ αυτό να τα κρατάτε καλά ενυδατωμένο ώστε να αποφευχθούν τα σπασίματα και η αποκόλληση. Και αν χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών, έχετε κατά νου ότι ορισμένες μάρκες προσφέρουν πλέον βερνίκια με UV προστασία.

 


Translate this post