Ο ήλιος κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας

Κατηγορία Ιατρικά

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η με μέτρο έκθεση στον ήλιο επιβραδύνει την παχυσαρκία και την ανάπτυξη διαβήτη. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα ειδικών από την Αυστραλία και την Αγγλία.

3323895609870965
v

ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι ειδικοί διαφωνούσαν για το αν η έκθεση στον ήλιο είναι καλή ή κακή για την υγεία μας, καθώς η παρατεταμένη έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Φαίνεται όμως πως τελικά είναι καλή, αρκεί να γίνεται με τις δέουσες προφυλάξεις. Το καλοκαίρι πρέπει να μένουμε στη σκιά, να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και να φοράμε προστατευτικά ρούχα.

Αναφορικά τώρα με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, ο ήλιος φαίνεται ότι ωφελεί. Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Telethon Kids στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Σαουθάμπτον, είδαν πως όταν εξέθεσαν ποντίκια που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες λιπαρών σε υπεριώδη ακτινοβολία, εκείνα εμφάνισαν επιβράδυνση στην πρόσληψη βάρους.

Τα πειραματόζωα παρουσίασαν επίσης λιγότερα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη, όπως είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την δρα Σέλι Γκόρμαν, του Ινστιτούτου Telethon Kids, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Diabetes.
v

«Κλειδί» το μονοξείδιο του αζώτου

Η ευεργετική επίδραση της… υπεριώδους ακτινοβολίας φάνηκε να συνδέεται με το μονοξείδιο του αζώτου (Νιτρικό Οξείδιο ή Ν.Ο.), το οποίο εκλύεται από το δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η εφαρμογή μιας αλοιφής που περιείχε μονοξείδιο του αζώτου στο δέρμα των «παραφουσκωμένων» από το φαγητό ποντικιών είχε την ίδια επίδραση στη μείωση της πρόσληψης βάρους με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η παραγωγή νιτρικού οξειδίου συμβάλλει στην επιβράδυνση της παχυσαρκίας και αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η βιταμίνη D, η οποία παράγεται από τον οργανισμό μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και η οποία διαθέτει πολλές θετικές για την υγεία ιδιότητες, δεν φάνηκε να παίζει κανέναν ρόλο ενάντια στο διαβήτη και στην πρόσληψη βάρους.

Η βιταμίνη D σχηματίζεται στον οργανισμό από την έκθεσή μας στον ήλιο, και η έλλειψη αυτής της βιταμίνης πιστεύεται ότι έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, συνδέει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με όλες τις αιτίες θνησιμότητας και την πρόγνωση του καρκίνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν στην επιθεώρηση Diabetes, πως τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα που δείχνουν ότι η με μέτρο έκθεση στις ακτίνες του ήλιου μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία.

Προηγούμενες μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι το μονοξείδιο του αζώτου είναι ικανό να μειώσει την αρτηριακή πίεση μετά την έκθεση σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας.

Όπως ανέφερε πάντως η δρ Σέλι Γκόρμαν, κύρια συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Telethon Kids, «τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, καθώς μαρτυρούν πως η περιστασιακή έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου σε συνδυασμό με φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά».
v

0323895609870965
v

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έκθεση στον ήλιο για 20-25 λεπτά της ώρας μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ακόμη περισσότερο όταν η έκθεση συνδυαστεί με κίνηση, όπως το βάδισμα ή η ήπια γυμναστική, και είναι ακόμη καλύτερα όταν υπάρχει εφίδρωση.
v

Ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό

Από την πλευρά του, ο δρ Μάρτιν Φίλις, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον, που συμμετείχε στη μελέτη, προσθέτει ότι «οι παρατηρήσεις μας μαρτυρούν πως οι ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από το δέρμα μπορούν να έχουν ευεργετική δράση όχι μόνο για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αλλά και στον μεταβολισμό μας».

Ο δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε από επιδημιολογικές μελέτες ότι τα άτομα που… κυνηγούν τον ήλιο ζουν περισσότερο από εκείνα που περνούν τη ζωή τους στη σκιά. Μελέτες όπως αυτή μάς βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ο ήλιος μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μόνη νόσος που μπορεί να μας σκοτώσει και λαμβάνοντας αυτό υπόψη ίσως θα ήταν καλό να δίνουμε ισορροπημένες συμβουλές σχετικά με την έκθεση του πληθυσμού στην ηλιακή ακτινοβολία».
v

 


Translate this post