Σπερματοζωάρια: μειώνονται επικίνδυνα για το είδος μας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιατρικά

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε κίνδυνο βρίσκεται το ανθρώπινο είδος από την ανεξήγητη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε όλο τον κόσμο.

Τα υγιή σπερματοζωάρια μειώνονται ραγδαία σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Image: Supplied
ν

ΑΠΟ ΤΙ πιστεύετε ότι απειλείται η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους; Από έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα; Από την πτώση ενός αστεροειδή; Από τους εξωγήινους; Από την κλιματική αλλαγή; Σύμφωνα με τους New York Times, το ανθρώπινο είδος αντιμετωπίζει μια νέα, απροσδόκητη και πολύ ανησυχητική υπαρξιακή απειλή: το σπέρμα μας γίνεται ολοένα και πιο αδύναμο, έτσι που σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν πλέον να γεννηθούν άνθρωποι.
Το δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον Νίκολας Κρίστοφ, περιγράφει ένα εκπληκτικό εύρημα, ότι σε όλο τον κόσμο το ανθρώπινο σπέρμα βρίσκεται σε ένα είδος παρατεταμένης έκτακτης ανάγκης.
Τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια, ο αριθμός των υγιών σπερματοζωαρίων μειώνεται συνεχώς. Τα περισσότερα σπερματοζωάρια παρουσιάζουν συμπτώματα κακής υγείας, όπως είναι η έλλειψη ισορροπίας και η εξασθένιση της κινητικότητας. Σύμφωνα με τον Κρίστοφ, στο ταξίδι του για να γονιμοποιήσει το ωάριο, το ανδρικό σπέρμα «τρεκλίζει σαν μεθυσμένο ή κωπηλατεί τρελά κάνοντας κύκλους».
Τα σπερματοζωάρια δημιουργούνται στους όρχεις. Μετά την παραγωγή τους αποθηκεύονται στις επιδιδυμίδες, οι οποίες εμπλουτίζουν τα σπερματοζωάρια με θρεπτικό υλικό και υγρά για την ευκολότερη μετακίνηση τους. Κάθε επιδιδυμίδα είναι ένας μακρύς σωλήνας στο πίσω μέρος του κάθε όρχεος. Από την επιδιδυμίδα τα σπερματοζωάρια διέρχονται από τον σπερματαγωγό και διαμέσου της ουρήθρας βγαίνουν έξω από το σώμα.
Κατά την πορεία τους εμπλουτίζονται με εκκρίματα τόσο από την επιδιδυμίδα όσο και από άλλους αδένες, όπως είναι οι σπερματοδόχες κύστεις και ο προστάτης. Τα εκκρίματα αυτά διευκολύνουν την κίνηση των σπερματοζωαρίων και τα προμηθεύουν με θρεπτικές ουσίες. Τα σπερματοζωάρια μαζί με τα εκκρίματα αποτελούν το σπέρμα. Μετά τη σεξουαλική επαφή τα σπερματοζωάρια έχουν τρεις μέρες για να γονιμοποιήσουν το θηλυκό ωάριο.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο μηχανισμός αυτός έχει αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, καθώς υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων με αριθμό σπερματοζωαρίων που υποδηλώνει υπογονιμότητα ή ακόμη και στείρωση.
ν

Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σπερματοζωάρια στον ανδρικό πληθυσμό της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Image: Supplied
ν

Σύμφωνα με τον καθηγητή Niels Erik Skakkebaek, ειδικό της γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο Skakkebaek στη συνέντευξή του στον Κρίστοφ. «Είναι ζήτημα εάν θα μπορέσει το είδος μας να διατηρηθεί».
Η έρευνα έλαβε υπόψη της 185 διαφορετικές μελέτες που εκδόθηκαν μεταξύ 1973 και 2011, οι οποίες βασίστηκαν σε δείγματα σπερματοζωαρίων 42.000 αντρών.
Μιλώντας με την επιδημιολόγο Shanna Swan, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά στο Μανχάταν, ο Κρίστοφ τη ρώτησε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την κρίση σπέρματος.
Εκείνη απάντησε ότι ο κύριος ένοχος μπορεί να είναι η πλαστική συσκευασία τροφίμων και ποτών. Οι χημικές ουσίες του πλαστικού μεταβιβάζονται στα τρόφιμα και τα ποτά όταν το πλαστικό θερμαίνεται. Και το πλαστικό περιέχει τοξικές ενώσεις που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Η Swan πιστεύει επίσης ότι οι θερμικοί εκτυπωτές μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνοι. Οι θερμικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούνται στα σούπερ μάρκετ, στα ΑΤΜ, στα μηχανήματα POS και σε πολλά άλλα σημεία όπου κόβονται αποδείξεις. Οι θερμικοί εκτυπωτές περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν το σπέρμα.
ν

Έβαλες POS και είσαι εντάξει με την Εφορία. Τι γίνεται όμως με το σπέρμα σου; Image: Supplied
ν

Μέτρα πρόληψης

Τα πλαστικά και οι θερμικοί εκτυπωτές είναι απλώς τα πόδια του δράκου που πρέπει να σκοτωθεί. Το σώμα και το κεφάλι του, σύμφωνα με τον Κρίστοφ, είναι οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και οι οποίες απαντώνται συνήθως στα προϊόντα υγιεινής και καθαρισμού, καθώς και σε ορισμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλά και στο… πόσιμο νερό!
Εάν ανησυχείτε για το σπέρμα σας, ή το σπέρμα του συντρόφου σας, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι καλές μέθοδοι για να βελτιώσετε την αναπαραγωγική σας ικανότητα καθώς και την υγεία σας γενικά. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη μείωση της ποσότητας τροφίμων και ποτών που αγοράζετε σε πλαστικά δοχεία ή περιτυλίγματα. Και αν χρησιμοποιείτε προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν ονόματα άγνωστων χημικών ουσιών στον κατάλογο των συστατικών τους, μπορείτε να σκεφτείτε να κάνετε κάποια έρευνα ή να στραφείτε σε περισσότερα «φυσικά» προϊόντα.
ν

Προσέχετε πού βάζετε το κινητό σας. Image: Supplied
ν

Επικίνδυνα και τα κινητά

Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, που τοποθετούνται στις τσέπες του παντελονιού κοντά στους όρχεις, «μαγειρεύει» το σπέρμα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες που βάζουν το κινητό τους τηλέφωνο τα βράδια στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι.
Την ανακάλυψη έκανε η καθηγήτρια Martha Dirnfeld, από το Πανεπιστήμιο Technion της Χάιφα, η οποία ανέλυσε το σπέρμα 106 ανδρών κατά τη διάρκεια ενός έτους. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Reproductive Biomedicine (Αναπαραγωγική Βιοϊατρική).
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων μειώθηκε στο απαράδεκτο επίπεδο του 47 τοις εκατό στους άνδρες που είχαν το τηλέφωνό τους σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατοστά από τη βουβωνική χώρα, σε σύγκριση με το 11 τοις εκατό του αρσενικού πληθυσμού.
Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Dirnfeld: «Αναλύσαμε την ποσότητα του ενεργού σπέρματος, τη δυνατότητα κολύμβησης και την ποιότητά του και διαπιστώσαμε ότι είχε μειωθεί».
«Πιστεύουμε ότι αυτό προκαλείται από τη θέρμανση του σπέρματος από το κινητό τηλέφωνο και την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα».
Η λύση για τους άνδρες είναι να βάζουν τα τηλέφωνά τους στις τσέπες των σακακιών και όχι στις τσέπες των παντελονιών τους.
ν

Σε μια πισίνα, οι οργανικές ουσίες που αποβάλλει το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντιδράσουν με το χλώριο και να σχηματίσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Image: Supplied
ν

Σκέψου πριν κολυμπήσεις

Ένας άλλος επικίνδυνος παράγοντας είναι το χλώριο που υπάρχει όχι μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά στις στις πισίνες, στα κολυμβητήρια, στα spa και στα υδρομασάζ.
Το χλώριο αντιδρά με τις οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό και σχηματίζει τριαλομεθάνια (TriHaloMethanes – ΤΗΜ) που είναι καρκινογόνα. Οι ενώσεις αυτές γνωστές και ως οργανοχλωριωμένες αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό του σώματος, στο στήθος, στο μητρικό γάλα και στο σπέρμα.
Έχουν ανιχνευτεί τουλάχιστον 177 οργανοχλωριωμένες ενώσεις που θεωρούνται ύποπτες για αποβολές, βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι, προβλήματα αναπαραγωγής και προβλήματα γονιμότητας.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε σχετική μελέτη διαπίστωσε πως το 33% των κολυμβητηρίων της Αττικής παραβιάζει τα όρια του pH, το 81% τα όρια του ελεύθερου χλωρίου, και μάλιστα το 14% το κατώτατο και το 67% το ανώτατο όριο, το 23% τον ολικό αριθμό αερόβιων μικροβίων και το 10% τον αριθμό των κολοβακτηριδίων. Στα περισσότερα κολυμβητήρια παρατηρούνται ελλείψεις στο υδραυλικό σύστημα διανομής και ανακυκλοφορίας του νερού στην πισίνα, καθώς και στη διαδικασία εξυγίανσης.
Επίσης η Υγειονομική Σχολή Αθηνών, σε συστηματικούς ελέγχους που διενήργησε, βρήκε πως οι μικροβιακοί δείκτες παραβιάζονται από το 30% – 35% των κολυμβητηρίων. Η τάση υπερχλωρίωσης που παρουσιάζεται στην πλειονότητα των κολυμβητηρίων αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού των επικίνδυνων τοξικών χλωραμινών και του χλωροφορμίου.
Προτιμήστε πισίνες όπου γίνεται εξυγίανση του νερού με τη βοήθεια ιόντων χαλκού, με το όζον, την υπεριώδη ακτινοβολία και το ενεργό οξυγόνο. Η χρησιμοποίηση του ζεόλιθου στις πισίνες που το νερό τους χλωριώνεται, περιορίζει τα αμμωνιακά άλατα με απορρόφηση, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό βλαβερών χημικών ενώσεων. Ανάλογα αποτελέσματα έχουν και τα βιολογικά φίλτρα.

 


Translate this post