Επαναστατική ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Επαναστατική ανακάλυψη: βρέθηκαν γονίδια που «φρενάρουν» έως και 75% τις μεταστάσεις του καρκίνου!

Adams Group. Η επιστημονική ομάδα του δρα Ντέιβιντ Άνταμς (κέντρο) που έκανε την σπουδαία ανακάλυψη. Image: Supplied
v

ΕΛΠΙΔΕΣ για νέες αντικαρκινικές θεραπείες γεννούνται χάρη στην ανακάλυψη νέων γονιδίων-στόχων που «φρενάρουν» έως και 75% τις μεταστάσεις του καρκίνου.
Συγκεκριμένα ερευνητές στη Βρετανία εντόπισαν 23 γονίδια που εμπλέκονται στην εξάπλωση των όγκων. Ιδίως ένα από αυτά, το Spns2, φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις μεταστάσεις και η απενεργοποίησή του μπορεί να «φρενάρει» σημαντικά την επέκταση του καρκίνου σε άλλα σημεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Άνταμς (Dr David Adams) του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger, μελέτησαν την εξάπλωση των όγκων σε ποντίκια.
Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύφθηκαν 23 γονίδια που είτε αυξάνουν, είτε μειώνουν την εξάπλωση του καρκίνου. Η εξουδετέρωση του γονιδίου Spns2 επέφερε δραστική μείωση 75% (κατά τα τρία τέταρτα) στις μεταστάσεις. Επιπλέον, η «σίγαση» του εν λόγου γονιδίου ενισχύει την αμυντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των καρκινοπαθών (έως το 90% των θανάτων οφείλονται σε μεταστάσεις). Έως σήμερα, όμως, υπάρχει ανεπαρκής κατανόηση από τους επιστήμονες του βιολογικού μηχανισμού που επηρεάζει την εξάπλωση των όγκων.
Στο μέλλον οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τρόπους ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών φαρμάκων, που θα στοχεύουν ακριβώς στο γονίδιο Spns2.
Η εργασία δημοσιεύτηκε στα επιστημονικά περιοδικά Nature και Science Daily.
ν

 


Translate this post