Το στροβοσκοπικό φως θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ιατρικά

ΥΓΕΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μειώνει τη δράση των αμυλοειδών που συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο και σχηματίζουν πλάκες που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ.


ν

ΟΜΑΔΑ επιστημόνων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανακάλυψαν ότι το στροβοσκοπικό φως LED, που αναβοσβήνει γρήγορα μπροστά από τα μάτια των τρωκτικών, ενθαρρύνει τα προστατευτικά κύτταρα να καταβροχθίσουν τις βλαβερές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο σε αυτό το είδος της άνοιας.

Η κύρια αιτία της ασθένειας θεωρείται σήμερα ότι είναι οι βήτα αμυλοειδείς (Aβ) συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, ένας στενός συγγενής της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, και όχι απαραιτήτως το ίδιο το βήτα αμυλοειδές, μπορεί να είναι κύριος ένοχος για την ασθένεια. Η θεωρία υποστηρίζει ότι ένας αμυλοειδής συγγενής μηχανισμός που κόβει τις νευρωνικές συνδέσεις στον εγκέφαλο στην αρχική φάση της ζωής, μπορεί να ενεργοποιείται στην γεροντική ηλικία για να προκαλέσει το νευρωνικό μαρασμό του Αλτσχάιμερ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, μάζες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς σχηματίσουν κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο, πράγμα που θεωρείται ότι προκαλεί το θάνατο των νευρικών κυττάρων και την απώλεια μνήμης.

Όπως αποδείχτηκε, από δοκιμές σε πειραματόζωα, το στροβοσκοπικό φως LED, που αναβοσβήνει σε συγκεκριμένη συχνότητα, ενισχύει τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα γάμμα και έτσι συρρικνώνει σε μεγάλο βαθμό τις πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, οι οποίες ευθύνονται για τη νόσο.
v

Οι αμυλοειδείς πλάκες που σχηματίζονται στους νευρώνες του εγκεφάλου είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Image: Supplied
v

Η συσσώρευση των τοξικών πλακών του Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται ή να επιδεινώνεται από τη διαταραχή στα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου, τα οποία παράγονται από τα δίκτυα των νευρώνων. Η αποκατάσταση των ηλεκτρικών κυμάτων στον εγκέφαλο «καθαρίζει» σε σημαντικό βαθμό και τις πλάκες που έχουν σχηματισθεί.

Αυτό γίνεται με την έκθεση των ασθενών στη συγκεκριμένη ακτινοβολία, είτε φορώντας ειδικά γυαλιά, τα οποία την εκπέμπουν, είπε με το να κάθονται μπροστά από μια τέτοια πηγή φωτός, δηλαδή να δέχονται στροβοσκοπικό φως LED, που αναβοσβήνει γρήγορα μπροστά από τα μάτια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΜΙΤ στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, όταν οι ποντικοί τέθηκαν μπροστά από το φως που αναβοσβήνει για μια ώρα, αυτό οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της βήτα αμυλοειδούς μέσα στις επόμενες 12 έως 24 ώρες στα τμήματα του εγκεφάλου που χειρίζονται την όραση.

Όταν το δοκίμασαν κάθε μέρα για μια εβδομάδα, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.
v

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία

Αρχικά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της οπτογενετικής, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο των εγκεφαλικών νευρώνων μέσω οπτικών ερεθισμάτων. Στη συνέχεια εφάρμοσαν μια συσκευή που γεννούσε λάμψεις φωτός που αναβόσβηναν σαν φλας με συχνότητα 40 λάμψεων ανά δευτερόλεπτο (τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το στροβοσκοπικό φως σε μια ντίσκο).

Μετά από μια ώρα έκθεσης των ματιών των πειραματόζωων στο φως, υπήρξε συρρίκνωση σε ποσοστό έως 60% –δηλαδή πάνω από το μισό– των πλακών του αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο και στον οπτικό φλοιό (του εγκεφάλου) των ποντικιών.
v

Η έκθεση σε στροβοσκοπικό φως για μια ώρα οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της βήτα αμυλοειδούς. Image: Supplied
ν

Οι ερευνητές του  ΜΙΤ, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Λι-Χουέι Τσάι, μιλώντας για τη νέα αυτή μέθοδο αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο «εάν», καθώς τόσα πράγματα έχουν δουλέψει αποτελεσματικά στα ποντίκια, αλλά στη συνέχεια έχουν αποτύχει στους ανθρώπους. Αν όμως όντως οι ασθενείς ανταποκριθούν στη νέα θεραπεία, τότε οι δυνατότητές της θα είναι τεράστιες, επειδή είναι μη επεμβατική και πολύ προσιτή

Οι ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για έγκριση της θεραπείας τους στην αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ δημιούργησαν επίσης την εταιρεία Cognito Therapeutics που θα ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς.

Όπως αναφέρουν, η μέθοδος τους είναι ασφαλής, ανώδυνη, γρήγορη και φτηνή. Το μόνο που απομένει λοιπόν είναι να μπορέσουν οι ειδικοί να την εφαρμόσουν και σε ανθρώπους, προκειμένου να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά της. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η συρρίκνωση των πλακών της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς είναι μόνιμη ή προσωρινή, καθώς και αν η όλη διαδικασία έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά των ζώων.
v

Πηγή: BBC News

 


Translate this post