Υπερηχητικό τρένο αναπτύσσει η Νότια Κορέα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τρένο που θα μπορεί να ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα κατασκευάζουν οι επιστήμονες της Νότιας Κορέας.

Οι επιβάτες αυτού του επαναστατικού τρένου θα βρίσκονται μέσα σε βαγόνια, τα οποία θα κινούνται πάνω σε ένα στρώμα αέρα μέσα σε σωλήνες. Image: Supplied
ν

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ Κορέα οι επιστήμονες ξεκινούν τις δοκιμές ενός φουτουριστικού συστήματος το οποίο αναμένεται να φέρει επανάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να δοκιμάσουν ένα πειραματικό τρένο το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 621 μιλίων την ώρα, δηλαδή σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα!
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Korea Times, τη σχετική τεχνολογία έχουν αναπτύξει επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου των Κορεατικών Σιδηροδρόμων (Korea Railroad Research Institute), οι οποίοι είχαν την ιδέα να κατασκευάσουν ένα υπερ-γρήγορο τρένο, το οποίο θα ταξιδεύει μέσα σε έναν υπερ-σωλήνα (σήραγγα) χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, επιτυγχάνοντας έτσι ταχύτητες αστραπής. Το νέο τρένο αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του κοινού στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου συνεργάζονται με άλλα ερευνητικά κέντρα και με το Πανεπιστήμιο Hanyang στη Σεούλ, που βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία 200 πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου. Οι έλεγχοι για την αντοχή των σχετικών τεχνολογιών που απαιτούνται για την κατασκευή του υπερ-σωλήνα θα κρατήσουν τρία χρόνια.
Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Ν. Κορέας, ΗΠΑ, Καναδά και Κίνας, για το ποιος θα αναπτύξει πρώτος την σχετική τεχνολογία που θα του δώσει το πάνω χέρι παγκόσμια.
Η τεχνολογία ονομάζεται HyperTube και φαίνεται ότι βασίζεται στο Hyperloop που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Έλον Μασκ το 2013.
ν

ν
Το Hyperloop στηρίζεται σε μια τεχνολογία χωρίς τριβές, και αυτό πετυχαίνεται με την κίνηση των βαγονιών είτε πάνω σε μαγνήτες (ένα σύστημα που ονομάζεται παθητική μαγνητική αιώρηση) είτε πάνω σε αέρα.
Με την τριβή να είναι σχεδόν μηδαμινή, τα βαγόνια θα μπορούν να κινούνται μέσα στους σωλήνες αέρος με ταχύτητες μεταξύ 1.223 και 1.290 χλμ/ώρα.
Αυτό σημαίνει την κάλυψη της απόστασης μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου σε λιγότερο από 30 λεπτά, ένα ταξίδι που επί του παρόντος διαρκεί πάνω από τέσσερις ώρες με το τρένο.

 


Translate this post