Ο ιμάμης του Ριπόλ ο ιθύνων νους των επιθέσεων

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο ιμάμης του Ριπόλ ήταν ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαρκελώνη, στις οποίες έχασαν την ζωή τους 15 άνθρωποι.


ν

ΔΥΟ από τους τέσσερις υπόπτους που θεωρείται ότι ανήκουν στον ισλαμιστικό πυρήνα που διέπραξε τις επιθέσεις στην Καταλονία την προηγούμενη εβδομάδα, στις οποίες έχασαν την ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 130, ομολόγησαν στον δικαστή, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν σήμερα, ότι ο ιμάμης του Ριπόλ ήταν ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών αυτών χτυπημάτων.
Ο Αμπντελμπακί Ες Σατί, ο πρώην ιμάμης της πόλης Ριπόλ όπου διέμεναν τα περισσότερα μέλη του δικτύου, σκοτώθηκε στην έκρηξη που ισοπέδωσε ένα σπίτι, τη νύχτα προτού το βαν πέσει πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη, καθώς η ομάδα έφτιαχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο να διαπράξει μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση.
Σε βάρος των τεσσάρων ανδρών που παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστή που έχει αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις στην Καταλονία, ασκήθηκαν διώξεις για διάπραξη δολοφονιών τρομοκρατικού χαρακτήρα. Αυτό μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δικαστική πηγή.
Οι τέσσερις ύποπτοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δολοφονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα και κατοχή εκρηκτικών υλών».
Ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση και των τεσσάρων ανδρών, αλλά ο δικαστής αποφάσισε την προφυλάκιση χωρίς εγγύηση δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, ενώ διέταξε να τεθεί υπό κράτηση για ακόμη 72 ώρες ο τρίτος ύποπτος. Ο τελευταίος εκ των τεσσάρων αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
ν

Αριστερά, ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σατί και δεξιά ο οδηγός του φονικού βαν Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Και οι δύο είναι νεκροί. Image: Supplied
ν

Με εκρηκτικά θα χτυπούσαν οι τζιχαντιστές

Ο Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ ομολόγησε ενώπιον δικαστή ότι ο ισλαμιστικός τρομοκρατικός πυρήνας προετοίμαζε επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με τη χρήση εκρηκτικών υλών. 
Οι 4 κατηγορούμενοι ήταν οι μοναδικοί επιζήσαντες από τον 12μελή πυρήνα που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. 
Ανάμεσά τους και ο Ντρις Ουκαμπίρ, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι το οποίο έριξαν οι τρομοκράτες πάνω στους πεζούς στη Ράμπλας της Βαρκελώνης.
Παραδόθηκε στην αστυνομία ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος και ότι ο μικρότερος αδελφός του, ο Μουσά Ουκαμπίρ, 17 ετών, που σκοτώθηκε στην Καμπρίλς, έκλεψε τα χαρτιά του.
Ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάσθηκε και ο Μοχάμεντ Αάλα, ο ιδιοκτήτης του Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς. Ένας από τους αδελφούς του, ο Σάιντ, σκοτώθηκε και ένας δεύτερος, ο Γιούσεφ, πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του στην έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο πυρήνας στην Αλκανάρ.
Τέλος, ο τέταρτος κατηγορούμενος Σαλάχ ελ Καρίμπ είναι ο ιδιοκτήτης του internet café που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να στέλνουν χρήματα στο Μαρόκο.

 


Translate this post