Απειλή για την Ευρώπη οι αθρόες μεταναστευτικές ροές

Κατηγορία Ευρώπη

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Την απειλή που αποτελούν για την Ευρώπη οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος στη χθεσινή ευρωαφρικανική σύνοδο, την οποία φιλοξένησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζητούν για την κρίση που έχουν προκαλέσει οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Photo: AFP / Ludovic Marin. Πηγή: Supplied
ν

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για την τύχη της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού εξέπεμψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή ευρωαφρικανική σύνοδο, την οποία φιλοξένησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του εγκληματικού δικτύου που διακινεί μετανάστες από την Ασία και την υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη, το οποίο χρηματοδοτείται από χώρες της Αραβικής χερσονήσου, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε «υδάτινο νεκροταφείο», πέραν των άλλων οργανωμένων δικτύων που διακινούν όπλα, ναρκωτικά και τρομοκράτες.
Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι, κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, έχουν πεθάνει προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από το 2014.
Μόνο φέτος, περίπου 125.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο, με την συντριπτική πλειοψηφία να αποβιβάζεται στις ακτές της Ιταλίας.
Στην «άτυπη», όπως παραδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, σύνοδο παρευρέθησαν από ευρωπαϊκής πλευράς οι ηγέτες της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, όπως επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Από τη «Μαύρη» Ήπειρο έδωσαν το «παρών» ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί και ο ομόλογός του από τον Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου.
Δικαιολογώντας την επιλογή των συγκεκριμένων κρατών, που άφησε εκτός συνόδου άλλες χώρες «πρώτης γραμμής», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Εμμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι στην παρούσα φάση ο κύριος όγκος των μεταναστευτικών ροών συγκεντρώνεται στην Κεντρική Μεσόγειο. Λιβύη, Τσαντ και Νίγηρας εκπροσωπούν τις βασικές χώρες διέλευσης μεταναστών σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου.
ν

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρόεδρος του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου, ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενότηταςς της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ. Photo: AFP / Ludovic Marin. Πηγή: Supplied
ν

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά το τέλος της συνόδου με τους υπόλοιπους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «σχέδιο δράσης» που περιλαμβάνει τη δραστική αντιμετώπιση των διακινητών, τονίζοντας ότι συνδέονται στενά με την τρομοκρατία, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την οικονομική ενίσχυση των αφρικανικών χωρών διέλευσης και την ενίσχυση των προσπαθειών για πολιτική σταθεροποίηση της Λιβύης.
Αντιθέτως, δεν περιέλαβε παλιότερες προτάσεις του για δημιουργία σημείων ελέγχου μεταναστών (hotspots) στην Αφρική, πρόταση που δεν βρήκε ανταπόκριση στις κυβερνήσεις της Μαύρης Ηπείρου, οι οποίες ζητούν πιο γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Πάντως, Βερολίνο και Κάιρο ανακοίνωσαν χθες συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, η οποία προβλέπει μέτρα οικονομικής υποστήριξης της Αιγύπτου.
ν

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ν

Η πυκνότητα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη στις 24/1/2015 από την Αφρική και τις ασιατικές χώρες. Πηγή: International Organization for Migration
ν

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η μεταναστευτική κρίση προκαλεί τελευταία τριβές στους κόλπους της ίδιας της ΕΕ, ακόμη και στον στενό πυρήνα της. Η Ιταλία κατηγορεί τη Γαλλία και την Ισπανία ότι δεν επωμίζονται το μερίδιο που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η ίδια και η Γερμανία διαθέτουν σημαντικά κονδύλια στη Λιβύη και σε άλλες αφρικανικές χώρες.
ν

Το μεταναστευτικό σε αριθμούς. (Σε κάθε αριθμό πρέπει να προστεθούν τρία μηδενικά). Αριστερά οι χώρες προέλευσης των μεταναστών και δεξιά οι χώρες υποδοχής. Από τον πίνακα απουσιάζουν η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ελλάδα. Πηγή: International Organization for Migration
ν

Συγκριτικός πίνακας των προσφύγων από τη Συρία με τους μετανάστες από άλλες χώρες

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάτω από 1.000.000 Σύριοι πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2017. Οι πρόσφυγες αυτοί θα μπορούσαν να χωρέσουν σε 14 γήπεδα ποδοσφαίρου, όπως δείχνει η κάτω εικόνα.
ν


ν

Συγκριτικά με αυτούς, οι παράνομοι μετανάστες ανέρχονται σε πάνω από 5.000.000 προερχόμενοι κυρίως από την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σήμερα σε στρατόπεδα προσφύγων κοντά στα σύνορα και ο αριθμός τους αντιστοιχεί σε 73 γήπεδα ποδοσφαίρου.
ν


ν

 


Translate this post