Επιδημία βιασμών από μετανάστες στην Ευρώπη

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κύμα σεξουαλικών επιθέσεων από ισλαμιστές μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Associated Press.

521JH14JH6HG489

Σε αυτό τον χάρτη που δημιουργήθηκε από μια γερμανική ομάδα ακτιβιστών, σημειώνονται τα περιστατικά βιασμών σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας (μωβ χρώμα) και οι επιθέσεις σε παιδιά (κόκκινο χρώμα) που υποτίθεται ότι διαπράχθηκαν από τους μετανάστες. Πηγή: Twitter
v

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη δημόσια αναταραχή λόγω της αύξησης των αναφορών για σεξουαλικές επιθέσεις μεταναστών ύστερα από τις επιθέσεις της Κολωνίας.
Όπως είναι γνωστό, μεγάλος αριθμός γυναικών έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από περίπου 1.000 μετανάστες στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Δύο γυναίκες είπαν στην αστυνομία ότι έπεσαν θύματα βιασμού, συμπεριλαμβανομένης μιας εθελόντριας αστυνομικού.
Σχετικά με τα περιστατικά, ο ιμάμης της Κολωνίας, Σαμί Αμπού Γιουσούφ, δήλωσε ότι «δεν φταίνε οι μουσουλμάνοι, αλλά οι γυναίκες, επειδή προκαλούν με τη συμπεριφορά τους κι επειδή φορούν άρωμα».
Και ενώ κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, η δεξαμενή σκέψης Gatestone Institute που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχει καταρτίσει μια συγκλονιστική λίστα των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών από μετανάστες στη Γερμανία μόνο τους δύο πρώτους μήνες του έτους.
Αντλώντας από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η λίστα αναφέρει πάνω από 160 περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών που διαπράχθηκαν από μετανάστες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, πισίνες και άλλους δημόσιους χώρους εναντίον γυναικών, η νεότερη από τις οποίες ήταν μόλις επτά ετών.
Στις εκθέσεις της η γερμανική αστυνομία χρησιμοποιεί όρους όπως «νότιοι» (südländer), ή άνδρες με «σκούρο δέρμα» (dunkelhäutig, dunklere gesichtsfarbe, dunklem hauttyp) ή «νότιο χρώμα δέρματος» (südländische hautfarbe) για να περιγράψει τους φερόμενους ως δράστες.
Ωστόσο, οι Αρχές της χώρας έχουν κατηγορηθεί ότι υποβαθμίζουν συστηματικά το ζήτημα, κατόπιν «άνωθεν εντολών», και ότι αποσιωπούν πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα των μεταναστών, για να μην θίξουν την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» που έχει εγκαινιάσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
v

531JH14JH6HG489

Διαδήλωση κατά της καγκελαρίου Μέρκελ για την πολιτική «των ανοικτών συνόρων». Το πανό γράφει: «Μέρκελ, σταμάτα! Ασφαλή σύνορα! Κάτω το CDU!» (το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ). Photo: Sean Gallup. Πηγή: Supplied

v

Η αστυνομία από την πλευρά της διατείνεται ότι είναι επιφυλακτική, επειδή δεν θέλει να δώσει τροφή στις διάφορες ομάδες επαγρύπνησης της δεξιάς που επιτίθενται σε μετανάστες και καίνε τους καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται. Σε απάντηση, οι Γερμανοί στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση πληροφοριών.
Σε έναν γερμανικό λογαριασμό στο Twitter (@XYEinzelfall – “individual cases”) υπάρχει ένας χάρτης της Google με σημειωμένα τα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών σε Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Σουηδία, τον οποίο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Από τις τελευταίες περιπτώσεις είναι μια αναφορά της αστυνομίας του Κιέλου, σύμφωνα με την οποία δύο Αφγανοί, ηλικίας 19 και 26 ετών, επιτέθηκαν σε τρία κορίτσια, ηλικίας 15, 16 και 17, σε ένα κατάστημα τροφίμων στο Sophienhof, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο κοντά στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Έχοντας αποκλείσει τις κοπέλες σε ένα αδιέξοδο, οι δύο Αφγανοί κάλεσαν τουλάχιστον 30 άλλους μετανάστες, που άρχισαν να παρενοχλούν τα κορίτσια με το μουσουλμανικό «παιχνίδι του βιασμού», γνωστό στα αραβικά ως “taharrush” (al-taharrush al-jinsi, η πλήρης αραβική έκφραση για την “σεξουαλική παρενόχληση”).
Όπως ανέφερε ιδιοκτήτης εστιατορίου στην εφημερίδα Kieler Nachrichten, «κάθε βράδυ, ομάδες νεαρών μεταναστών μαζεύονται στο εμπορικό κέντρο [του Κιέλου] και ασχημονούν σε βάρος των διερχόμενων γυναικών».
«Όταν βλέπουν μια νέα γυναίκα που φοράει φούστα ή οποιοδήποτε τύπο φορέματος, πιστεύουν ότι έχουν μια ανοιχτή πρόσκληση. Είναι θέμα χρόνου να καταλάβουν οι μετανάστες ότι τα πράγματα στη Γερμανία λειτουργούν διαφορετικά από ό,τι στις χώρες καταγωγής τους».
Ωστόσο, οι υποστηρικτές των προσφύγων λένε πως τα υποτιθέμενα εγκληματικά περιστατικά είναι σπάνια συγκριτικά με τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που έχουν έρθει στην Ευρώπη. Και ότι δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτά όλοι οι μετανάστες.
v

541JH14JH6HG489

Άνγκελα Μέρκελ. Η πολιτική της των «ανοικτών συνόρων» έχει διχάσει την Ευρώπη. Photo: Alain Jocard / AFP. Πηγή: Supplied
v

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μετανάστες πλημμύρισαν τη Γερμανία το 2015 και η χώρα περιμένει άλλα 3,6 εκατομμύρια να φτάσουν σε αυτή μέχρι το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών Dubravka Šimonović δήλωσε στο περιοδικό Time σχετικά με τις επιθέσεις: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο αυτό, αυτή τη στιγμή μιλάμε για περιστατικά που πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά ώστε να καθοριστούν όλα τα μοτίβα και οι συνδέσεις».
Από την πλευρά του το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών (BKA) ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες διαπράττουν εγκλήματα στο ίδιο ποσοστό με τους Γερμανούς και όχι περισσότερα.
«Είναι αναμενόμενο να υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ποινικών υποθέσεων, λόγω της απότομης αύξησης του πληθυσμού με την έλευση των προσφύγων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
«Η πλειοψηφία [των μεταναστών] δεν έρχεται εδώ με την πρόθεση να διαπράξει εγκλήματα», πρόσθεσε ο ντε Μεζιέρ. «Έρχονται στη Γερμανία για να βρουν προστασία και ειρήνη».
Σύμφωνα με τo BKA, η πλειοψηφία (67%) των εγκλημάτων που διαπράττονται από μετανάστες αποτελούνταν από κλοπές, ληστείες και απάτες, ενώ τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό.
Τελείως διαφορετική όμως είναι η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο οποίος χαρακτήρισε τα περιστατικά ως «εντελώς νέα διάσταση του οργανωμένου εγκλήματος».
Από τα περιστατικά της Κολωνίας έως τώρα, έχουν κατατεθεί 1.075 μηνύσεις κατά μεταναστών, με 467 από αυτές να αφορούν εγκλήματα σεξουαλικής φύσης που κυμαίνονται από παρενοχλήσεις μέχρι βιασμό.
v

561JH14JH6HG489

Με βάση τις αναφορές, οι γυναίκες αστυνομικοί δέχονται τις περισσότερες προσβολές και επιθέσεις από τους μετανάστες. Photo: Nordwest-Zeitung. Πηγή: Supplied
v

Σύμφωνα με τους αρμόδιους εισαγγελείς, οι περισσότεροι από τους υπόπτους είναι πρόσφυγες. Ο εισαγγελέας της Κολωνίας Ulrich Bremer είπε ότι έχουν εντοπιστεί 73 ύποπτοι, από τους οποίους οι 12 συνδέονται με σεξουαλικές επιθέσεις. Όπως δήλωσε ο Bremer στο Associated Press, η συντριπτική πλειοψηφία εμπίπτει στην κατηγορία των προσφύγων.
Να σημειωθεί ότι διάφορες οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γερμανία καταγγέλλουν το BKA για απόκρυψη στοιχείων και ενθάρρυνση της «κουλτούρας του βιασμού και της βίας», καθώς το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση σχετικά με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει πρόσφυγες και μετανάστες.
Αυτή η αυξανόμενη δυσαρέσκεια έχει συμβάλλει στην άνοδο του εθνικιστικού και αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται όσο ποτέ.
«Επικρίνουμε την μαζική και ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών, γεγονός που θεωρούμε αρνητικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εχθρικοί απέναντι στους ξένους», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Φράουκε Πέτρι (Frauke Petry).
v

551JH14JH6HG489

Χημικός, επιχειρηματίας και τώρα πολιτικός, η Φράουκε Πέτρι είναι η επικεφαλής του αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Πηγή: Supplied
v

Οι πρώτες περιφερειακές εκλογές μετά την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την άνοδο του εθνικιστικού και αντι-μεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα AfD εκλέγει για πρώτη φορά βουλευτές στα τοπικά κοινοβούλια σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ. Μάλιστα, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, στην πρώην ανατολική Γερμανία, συγκεντρώνει ποσοστό που φτάνει το 24%, μόλις έξι μονάδες πίσω από τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι πλησιάζουν το 30% και παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη.
Στο βιομηχανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στηρίζει το 15% των ψηφοφόρων, ενώ προηγούνται οι «Πράσινοι» με πάνω από 30%, έναντι 20% των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ που πρωτοστατούσαν από το 1953.
Στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες με 36% έναντι 35% του CDU. Ωστόσο, τρίτο κόμμα είναι η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με πάνω από 12%.
Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ιδρύθηκε το 2013 ως κόμμα εναντίον του ευρώ. Μέχρι τώρα έχει εκλέξει αντιπροσώπους σε πέντε από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια. Στα τρία κρατίδια που αναφέραμε κατοικούν συνολικά 17 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας.
v

631JH14JH6HG420

Το εξώφυλλο του δεξιού πολωνικού περιοδικού “W Sieci” με κύριο θέμα τον «Ισλαμικό
βιασμό της Ευρώπης». Photo: Janek Skarzynski / AFP. Πηγή: Supplied

v

«ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΕΞΩ ΜΟΝΕΣ»

Την Δευτέρα 7 Μαρτίου, η αστυνομία της σουηδικής πόλης Östersund εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συμβουλεύει τις γυναίκες να μην βγαίνουν έξω μόνες. Η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από μια σειρά δημόσιων προσβολών και σεξουαλικών επιθέσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Η Σουηδία, με πληθυσμό 9,5 εκατομμύρια, δέχτηκε 163.000 μετανάστες το 2015, γινόμενη έτσι η πιο γενναιόδωρη χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό της. Όπως όμως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Stephen Jerand στο εθνικό κανάλι SVT, υπάρχει μια «ανησυχητική αύξηση» της απρόκλητης βίας σε γυναίκες στους δημόσιους χώρους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο αστυνομικός διευθυντής είπε ότι ποτέ πριν δεν είχε βιώσει τόσα πολλά εγκλήματα αυτού του είδους στη μικρή πόλη της Östersund, η οποία έχει πληθυσμό μόλις 44.000 κατοίκους.
Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν έξι περιπτώσεις επιθέσεων από τις 20 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός 10χρονου κοριτσιού που κακοποιήθηκε σε ένα σταθμό λεωφορείων στο κέντρο της πόλης.
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, μια γυναίκα ξυλοκοπήθηκε από τρεις μετανάστες, ένας εκ των οποίων συνελήφθη. Το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού και ένα άλλο επίθεσης στο κέντρο της πόλης.
Ύστερα απ’ όλα αυτά, η αστυνομία προειδοποίησε τις γυναίκες να μην κυκλοφορούν στο δρόμο, ιδιαίτερα τη νύχτα, παρά μόνο αν συνοδεύονται. Και τις συμβούλευσε να κρατούν στα χέρια τους κλειδιά, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν όποιον επιχειρήσει να τους επιτεθεί. Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν εκδηλωθεί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε πισίνες.
v

731JH14JH6HG420

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. Πηγή: News media
v

Στις 11 Ιανουαρίου, η φιλελεύθερη εφημερίδα Dagens Nyheter ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και η σουηδική αστυνομία έχουν συγκαλύψει εκθέσεις και υπομνήματα αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση νεαρών κοριτσιών σε σουηδικό μουσικό φεστιβάλ το περασμένο καλοκαίρι από πρόσφυγες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση συγκάλυψε το θέμα προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση ενός αντι-μεταναστευτικού αισθήματος στο λαό.
Στη Σουηδία –όπως και στη Γερμανία– έχει ξεσπάσει τώρα πόλεμος ανάμεσα σε αυτούς που τάσσονται εναντίον των μεταναστών, με κύριο επιχείρημα τις σεξουαλικές επιθέσεις, όπως είναι το αντι-μεταναστευτικό δεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, και εκείνων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών, όπως η Tiina Rosenberg, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ιδρυτικό μέλος του φεμινιστικού κόμματος της Σουηδίας «Φεμινιστική Πρωτοβουλία», η οποία χαρακτηρίζει τις αποδιδόμενες κατηγορίες στους μετανάστες ως «ρατσιστικές».

 

© 2016 Associated Press

 


Translate this post