Πάνω στο νήμα θα κριθούν οι γαλλικές εκλογές

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα σε Μαρίν Λε Πεν και Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ την έκπληξη μπορεί να κάνει ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν

Οι δύο μονομάχοι για την γαλλική προεδρία. Image: Supplied
ν
Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν προηγείται συγκετρώνοντας το 24% των προτιμήσεων ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί με 22,5%, ενώ έπονται ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 19% και ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν επίσης με 19%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Ifop-Fiducial).
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 59% έναντι 41%.
Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο, καθώς οι εκτιμήσεις αυτές είτε είναι υπεραισιόδοξες είτε κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Το ποιος θα περάσει στον β΄ γύρο και θα αναδειχθεί στην γαλλική προεδρία, θα κριθεί την τελευταία στιγμή πάνω στο νήμα.
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από τον α΄ γύρο, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο θηριώδες ποσοστό του 30%!
Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 και ο δεύτερος την Κυριακή 7 Μαΐου 2017.
ν

Δεν αποκλείεται νίκη της Λε Πεν στον β΄ γύρο

Μπορεί οι σφυγμομετρήσεις να «βλέπουν» ως βέβαιο νικητή τον Μακρόν, όμως ο Στεφάν Βανίχ, πολιτικός επιστήμων και διευθυντής του έγκυρου Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων SCP Communication, προειδοποιεί για «μεγάλες εκπλήξεις».
«Η Μαρίν Λε Πεν από το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 24% των ψήφων, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι βρίσκεται στο 30%. Ο λόγος οφείλεται στο ότι πολλοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις δεν αποκαλύπτουν ποιον θα ψηφίσουν.
»Τόσο η Λε Πεν όσο και ο Μακρόν δεν ανήκουν στο παραδοσιακό γαλλικό πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι πιθανό, ορισμένοι ψηφοφόροι, όταν ρωτιούνται, να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον μετριοπαθέστερο υποψήφιο, δηλαδή τον Μακρόν, αλλά στην κάλπη να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο υπέρ της Μαρίν Λε Πεν».
ν

Παρέμβαση Σόιμπλε

Η ανησυχία για νίκη της Λε Πεν, η οποία θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ΕΕ μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψουν την Ένωση, οδήγησε σε μια ασυνήθιστη επέμβαση στη γαλλική πολιτική από τη Γερμανία, παραδοσιακό εταίρο της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Χρειαζόμαστε μια φιλοευρωπαϊκή Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο (εννοώντας μια Γαλλία υπόδουλη στη Γερμανία).
«Ελπίζω ότι η Λε Πεν δεν θα γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», πρόσθεσε.
ν
Έχοντας διακόψει εγκαίρως κάθε σχέση με την ελληνική Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα,
ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

Μετά το Brexit το Frexit;

Οι επενδυτές εδώ και καιρό ανησυχούν για ενδεχόμενη εκλογή της Μαρίν Λεπέν η οποία έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα σχετικά με το αν η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ και το ευρώ.
Στην ίδια λίστα εντάχθηκε επίσης ο αριστερός Μελανσόν, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο στις δημοσκοπήσεις μετά τις καλές εμφανίσεις του στα δύο ντιμπέιτ.
Ο Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιθυμεί επίσης να γίνει δημοψήφισμα για την συμμετοχή ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ μετά από μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των συνθηκών της ΕΕ.
Εάν προσθέσουμε τα ποσοστά της Μαρίν Λε Πεν (24%) και του Ζαν-Λικ Μελανσόν (19%), το ευρωσκεπτικιστικό μέτωπο συγκεντρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 43%.
Τόσο η Λε Πεν όσο και ο Μελανσόν οφείλουν τη δυναμική τους στους νέους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά, αλιεύοντας ποσοστά άνω του 40% ο καθένας.
Οι γαλλικές εκλογές έχουν όμως και τα εύθυμά τους. Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro κατονόμασε το Μελανσόν ως τον «Γάλλο Τσάβες», στο πρωτοσέλιδο της, αναφέροντας ότι τα σχέδιά του είναι εμπνευσμένα από τον Ούγκο Τσάβες.
Ο Μελανσόν χλεύασε το χαρακτηρισμό αυτό στο μπλογκ που διατηρεί γράφοντας: «Ανακοίνωναν ότι η νίκη μου στις εκλογές θα φέρει πυρηνικό χειμώνα, τις πληγές του φαραώ, τον Κόκκινο Στρατό και την απόβαση των Βενεζουεαλάνων».
ν

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Επικρατεί γενικά η πεποίθηση πως αν εκλεγεί ο Μακρόν, δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η θέση της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απομακρύνεται ο σχετικός κίνδυνος, καθώς ο Μακρόν προβάλλει ως ο κατ’ εξοχήν υποστηρικτής της ΕΕ και του ευρώ.
Μάλιστα η εκλογή Μακρόν θεωρείται ότι θα κάνει ακόμα πιο σταθερό τον γαλλογερμανικό άξονα, είτε νικήσει η Μέρκελ είτε επικρατήσει ο Σουλτς στις γερμανικές εκλογές.
Η «εξίσωση», όμως, του γαλλογερμανικού άξονα έχει και μια άλλη, λιγότερο ορατή, αλλά εξαιρετικά ουσιώδη «μεταβλητή», η οποία ουδόλως εξαρτάται από τις πολιτικές ή εκλογικές διαδικασίες της Ευρώπης.
Η «μεταβλητή» αυτή ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ.
ν
Από το 2008 έως και μετά το 2015, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ευνόησαν την Ευρώπη και τη Γερμανία. Αυτό σταμάτησε με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Image: Supplied
ν
Η γαλλική και η γερμανική οικονομία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και η ισορροπία τους μέσα στην ΕΕ στηρίζεται, μετά την είσοδο του ευρώ, στην εξωστρέφεια της ευρωπαϊκής και κυρίως της γερμανικής παραγωγικής μηχανής. Η εξωστρέφεια αυτή, υποστηριζόμενη από το ευρώ και την ενιαία εσωτερική αγορά, έβρισκε υγιή και δυναμική διέξοδο σε δύο μεγάλες αγορές: της Αμερικής και της Ασίας.
Από τη στιγμή, όμως, που στις ΗΠΑ άρχισε η αναστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed και, πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που η εκλογή Τραμπ αρχίζει να αλλάζει το δυναμικό τοπίο του ανοιχτού εμπορίου και συναλλαγών, ειδικά με την Ευρώπη, η εξαγωγική δυναμική της γερμανικής οικονομίας περιορίζεται. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς και η άλλη διέξοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Κίνα, έχει αρχίσει να αναστρέφει τα ελλείμματα του ισοζυγίου της με την Ευρώπη.
Αυτός ο διπλός περιορισμός απειλεί με εσωτερική ρήξη τον γαλλογερμανικό άξονα, καθώς τα γερμανικά πλεονάσματα αναζητούν διέξοδο στο εσωτερικό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και εκεί βρίσκουν «αντίπαλο» το γαλλικό και το ιταλικό έλλειμμα/πλεόνασμα.
ν

Η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων»

Η αναγνώριση αυτής της εσωτερικής “ανισορροπίας” χτυπά ευθέως πλέον στον άξονα της ΕΕ, τον γαλλογερμανικό άξονα, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Η προσωρινή επιλογή, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αναζητά διέξοδο από αυτή την αντίφαση μέσω της γενίκευσης ως τρόπο λειτουργίας στην Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων». Δηλαδή στη μετατροπή της εξαίρεσης σε κανόνα ύπαρξης. Όμως αυτός ο κανόνας, όπως παραδέχονται –κυρίως στην Κομισιόν– δίνει περισσότερο χώρο στις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της ΕΕ και προετοιμάζει το έδαφος για πολύ μεγαλύτερες αλλαγές.
Πίσω από την αυλαία αυτών των αλλαγών ορισμένοι αναλυτές βλέπουν να κρύβεται η προοπτική του σχεδιασμού Σόιμπλε για μια «μικρότερη» Ευρωζώνη, χωρίς απαραίτητα τη Γαλλία στο κέντρο της, μαζί με τη Γερμανία.
Στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν, η επιλογή των «πολλών ταχυτήτων» δεν είναι παρά ο προθάλαμος ενός νέου ευρώ, με σημείο αναφοράς το Βερολίνο, αλλά όχι απαραίτητα και το Παρίσι.

 


Translate this post