Η θερινή ώρα προκαλεί αύξηση των εμφραγμάτων

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η αποδιοργάνωση του οργανισμού εξαιτίας της αλλαγής της ώρας είναι αιτία πολλών και σοβαρών ασθενειών, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.


ν

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ των δεικτών του ρολογιού μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, μπορεί να φαίνεται απλή, ακολουθείται όμως από μια απότομη αύξηση των καρδιακών προσβολών τη Δευτέρα. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική μελέτη.
Και όταν την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου βάζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω, κερδίζοντας έτσι μια επιπλέον ώρα ύπνου, έχουμε πτώση των καρδιακών προσβολών από την Τρίτη. Αυτό δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Τα ευρήματα ωστόσο έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο συνολικό αριθμό των καρδιακών προσβολών μια εβδομάδα μετά από κάθε αλλαγή του ρολογιού. Αυτό σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός σταθεροποιείται στις μέρες που ακολουθούν.
Η έρευνα έγινε από τον δρα Αμνίτ Σαντού (Amneet Sandhu), καρδιολόγο που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ, αναφέρει το Reuters.
Ο λόγος που ο δρ. Σαντού έκανε την έρευνα είναι για να βοηθήσει τους γιατρούς οι οποίοι κουράρουν ασθενείς που βρίσκονται στην εντατική ώστε να προετοιμαστούν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
«Η μελέτη δείχνει ότι σαν άνθρωποι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στην απώλεια του ύπνου, ακόμα και αν πρόκειται για μια ώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Δείχνει επίσης ότι όσοι είναι ευάλωτοι στις καρδιακές νόσους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αμέσως μετά τις ξαφνικές αλλαγές της ροής του χρόνου, επειδή απορρυθμίζεται το βιολογικό τους ρολόι».
Όπως επισημαίνει η έρευνα, αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας υπάρχει μια απότομη αύξηση των καρδιακών προσβολών κατά 25% τη Δευτέρα –δηλαδή 8 επιπλέον επεισόδια σε ένα μόνο νοσοκομείο– και αντίστοιχα πτώση κατά 21% των επεισοδίων την Τρίτη, όταν τα ρολόγια επιστρέφουν το Φθινόπωρο στη χειμερινή ώρα.
Η έρευνα του δρα Σαντού δεν είναι η πρώτη. Και άλλες έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η θερινή ώρα ευθύνεται για τα αυξημένα περιστατικά εμφραγμάτων που εμφανίζονται την Άνοιξη και όχι μόνο, καθώς ο οργανισμός, εξαιτίας της τεχνητής ώρας, απορρυθμίζεται τελείως..
Μελετώντας τα στοιχεία νοσοκομείων για πάνω από τέσσερα χρόνια και 42.000 ασθενείς, ο δρ. Σαντού βρήκε μια συνολική αύξηση κατά 34% των καρδιακών προσβολών από τη μια εβδομάδα στην άλλη κατά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη.
Πιο συγκεκριμένα, την εβδομάδα πριν την εφαρμογή της θερινής ώρας υπήρχαν 93 καρδιακά επεισόδια, τα οποία εκτινάχτηκαν στα 125 την εβδομάδα αμέσως μετά την έναρξη της θερινής ώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η αύξηση των καρδιακών προσβολών που ο δρ. Σαντού κατέγραψε στο Μίσιγκαν, δεν εμφανίζεται σε πολιτείες όπως η Χαβάη και η Αριζόνα που δεν έχουν θερινή ώρα.
ν

Η ιστορία

Η θερινή ώρα –η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από τους Γερμανούς για τις πολεμικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός, και συνεχίστηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– είναι αμφιλεγόμενη και πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον αναγκαία. Να σημειωθεί ότι η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο, όπως επίσης και ολόκληρη η Ασία και η Αφρική.
Το βασικό επιχείρημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για ένα τελείως ανόητο επιχείρημα, καθώς η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται έτσι κι αλλιώς όσο μεγαλώνει η μέρα.
Το 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλη τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα, όμως, δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μια ώρα νωρίτερα!

 


Translate this post