Το ανοσοποιητικό ως όπλο κατά του καρκίνου

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά

ΥΓΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η αντικαρκινική ανοσοθεραπεία είναι το νέο όπλο της ιατρικής κατά του καρκίνου και δρα με την αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

312VM154VB5BVM541BV

Οι αντικαρκινικές ανοσοθεραπείες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον καρκίνο ως απειλή και να τον πολεμήσει. Image: Supplied
v

Η ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ αντιπροσωπεύει μια σχετικά νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου, και δρα με την αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της νόσου. Λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η εξειδίκευση, η χωρητικότητα της μνήμης και η προσωπική δύναμη, καθώς και το γεγονός ότι μπορούν να στραφούν εναντίον συγκεκριμένων στόχων, η ανοσοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να δώσει αποτελεσματικά, ασφαλή και μακροχρόνια αποτελέσματα ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια έκθεση σχετικά με την ανοσοθεραπεία, η οποία τονίζει ορισμένες από τις σημαντικότερες περιοχές ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Στιβ Κάρα πίστευε ότι θα τα πήγαινε θαυμάσια με τα ιατρικά τεστ που απαιτούσε η ασφαλιστική του εταιρεία, τον Οκτώβριο του 2014. Ωστόσο οι ιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα, στα 53 του χρόνια. Καθώς είχαν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες μεταστάσεις, δεν μπορούσε να χειρουργηθεί. Τότε ο ογκολόγος του, ο δρ Μάθιου Χέλμαν του Νοσοκομείου Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης, του πρότεινε μια νέα θεραπεία: την ανοσοθεραπεία. Αντί να επιτεθεί κατά του καρκίνου, όπως κάνει η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου έτσι ώστε αυτό να πολεμήσει την ασθένεια.

Σήμερα, η χαλιναγώγηση και ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιατρική πραγματικότητα. Καταπληκτικές ιστορίες για όγκους που εξαφανίζονται και βαριά ασθενείς που μπαίνουν σε ύφεση για χρόνια έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ειδικών και έχουν γεννήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Υπάρχει μία ουσιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε την αντικαρκινική θεραπεία», επισημαίνει ο δρ Τζεντ Ουόλτσοκ, επικεφαλής του Κέντρου Μελανώματος και Ανοσοθεραπειών στο Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ. Ήδη πραγματοποιούνται εκατοντάδες κλινικές μελέτες για την ανοσοθεραπεία εναντίον πολλών μορφών καρκίνου.

Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από ιούς, βακτήρια και άλλους εισβολείς. Αλλά ο καρκίνος, με τους δικούς του μηχανισμούς, μπορεί και κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ή αναστέλλει την ικανότητά του να πολεμάει. Η ανοσοθεραπεία βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον καρκίνο ως απειλή και να τον πολεμήσει.
v

512VM154VB5BVM541BV

Μελέτες έχουν δείξει ότι το αφέψημα από το σιβηριανό μανιτάρι Chaga (τσάγκα), το οποίο περιέχει 20 διαφορετικές βιοδραστικές ενώσεις, δρα αποτελεσματικά κατά του καρκίνου. Image: Supplied
v

Μια διαδεδομένη μορφή ανοσοθεραπείας περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία απελευθερώνουν τα ανοσοκύτταρα για να πολεμήσουν τον καρκίνο μπλοκάροντας έναν μηχανισμό που η ασθένεια χρησιμοποιεί για να παραλύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτού του είδους την ανοσοθεραπεία έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA, τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ.

Ωστόσο η αλήθεια είναι, ότι παρά τις μεγάλες ελπίδες που γεννά η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, η ανοσοθεραπεία έχει καταγράψει καλά αποτελέσματα μόνο σε μικρό αριθμό ασθενών. Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν γιατί συμβαίνει αυτό. Γνωρίζουν ότι έχουν στα χέρι τους ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, αλλά επί του παρόντος δεν γνωρίζουν πώς να το ελέγξουν, ούτε και κατανοούν τους μηχανισμούς του.

Αυτό που γνωρίζουν είναι πως όταν τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία ονομάζονται αναστολείς checkpoint, λειτουργούν είναι πραγματικά αποτελεσματικά και οδηγούν την ασθένεια σε ύφεση για τόσο μακρά χρονικά διαστήματα που μοιάζει σαν η αρρώστια να έχει θεραπευθεί.

Το είκοσι έως σαράντα τοις εκατό των ασθενών έχει καλή αντίδραση στη χορήγηση τέτοιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά, δυστυχώς, για πολλούς ασθενείς αυτά τα θαυματουργά φάρμακα είναι εντελώς αναποτελεσματικά, ενώ για κάποιους είναι αρχικά αποτελεσματικά και μετά μοιάζουν να χάνουν τη δύναμή τους.
v

612VM154VB5BVM541BV

Η μάχη κατά του καρκίνου είναι σαν ένας επικός αγώνας που πρέπει να δοθεί με δύναμη και αποφασιστικότητα. Image: Supplied
v

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ένα ερώτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες και είναι αντικείμενο πολλών ερευνών. Παρά τα μεγάλα ελλείμματα γνώσης που έχουμε σήμερα σχετικά με αυτή την κατηγορία φαρμάκων και την ανοσοθεραπεία γενικότερα, τα σκευάσματα χορηγούνται όλο και πιο ευρέως και κυρίως δοκιμάζονται σε προχωρημένες μορφές καρκίνου όπου η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, ενώ τώρα φαίνεται ότι οι ειδικοί θα τα χορηγούν και ως πρώτη γραμμή θεραπείας.

Πρέπει να τονιστεί πως στη χάραξη οποιασδήποτε μορφής άμυνας απέναντι σε μια νόσο, σημαντικό ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς αυτός μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα φάρμακα από μόνα τους δεν μπορούν. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά στο γιατί σε ορισμένους ασθενείς τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά και σε άλλους όχι.

 


Κράτα το

Translate this post