Η Πολωνή πρωθυπουργός καταγγέλλει την ΕΕ

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Άρχισε το ξήλωμα. Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο αμφισβήτησε ευθέως τον γαλλογερμανικό άξονα, ύστερα από το εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοψήφισμα των Βρετανών.

332HJ342HJ45HG54HJ54

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο. Photo: ΕPΑ. Πηγή: Supplied
v

Η ΠΟΛΩΝΗ πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο (Beata Szydlo) αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του γαλλογερμανικού άξονα, υποστηρίζοντας ότι το «ντουέτο» δεν έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει εντός της ΕΕ μετά το Brexit.

Η Σίντλο μιλώντας στο δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι TVP Info, ανέφερε:

«Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό ντουέτο μπορεί να κάνει κάτι καινούριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία και η Γερμανία λένε: ας εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ΕΕ. Εμείς, λέμε: όχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή η ΕΕ δεν υπάρχει πια. Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της ΕΕ στο δημοψήφισμα.

«Ναι, η Ένωση πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται μια νέα συμφωνία και εμείς θα προτείνουμε αλλαγές. Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, ένα νέο όραμα, μια νέα αντίληψη» είπε η Σίντλο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για τη σύναψη μιας νέας συνθήκης που έχει διατυπώσει ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) της Πολωνίας.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να ξαναχτίσουμε την ΕΕ και να δώσουμε δύναμη στην Ευρώπη. Αν οι χώρες-μέλη αφήσουν την ΕΕ να διαλυθεί, αυτό το μόνο που θα κάνει είναι να χαροποιήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν», υποστήριξε.
v

432HJ342HJ45HG54HJ54

Ο Ντέβιντ Κάμερον και η Μπεάτα Σίντλο κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Πολωνία τον Δεκέμβριο του 2015. Photo: ΕPΑ. Πηγή: Supplied
v

Στη σημερινή σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ η Πολωνία σκοπεύει να υποβάλει «ριζοσπαστικές προτάσεις», όπως για παράδειγμα να αναλάβει τον βασικό ρόλο στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τον κύριο και σπουδαιότερο ρόλο θα πρέπει σε αυτή την περίοδο να τον αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βίτολντ Βασικόφσκι στη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με εννέα ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

 


Κράτα το

Translate this post