Τερέζα Μέι: Η γυναίκα με τη βελούδινη γροθιά

Κατηγορία Ευρώπη

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποια είναι η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός που σε ηλικία 60 ετών αναλαμβάνει τα σκήπτρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

33JKG32GJK43G34G54

Η Τερέζα Μέι θα είναι πρωθυπουργός από το βράδυ της Τετάρτης. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
v

Η ΤΕΡΕΖΑ Μαίρη Μέι, μέχρι χθες υπουργός Εσωτερικών και από αύριο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, γεννήθηκε στο Ήστμπερν του Σάσεξ την 1 Οκτωβρίου 1956. Σπούδασε γεωγραφία στο Κολέγιο St Hugh της Οξφόρδης απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Από το 1977 μέχρι το 1983 εργάστηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας και από το 1985 έως το 1997 στην Association for Payment Clearing Services, μια υπηρεσία του τραπεζικού συστήματος της Βρετανίας που ασχολείται με την εκκαθάριση πληρωμών και την αποστολή εγγράφων και χρημάτων στο εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για ένα διάστημα ασχολήθηκε και με τον Δήμο Μέρτον του Λονδίνου.

Μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να μπει στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992 και το 1994, εξελέγη βουλευτής του Μεϊντενχέντ στις γενικές εκλογές του 1997. Στη συνέχεια η εξέλιξή της ήταν αλματώδης, καθώς θήτευσε ως σκιώδης υπουργός (Εργασίας και Συντάξεων, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειών, Παιδείας και Απασχόλησης) δίπλα σε ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο Ουίλιαμ Χέιγκ, υπουργός και πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, ο υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, και τέλος ο Ντέιβιντ Κάμερον. Η ίδια ανέλαβε την προεδρία του Κόμματος από το 2002 έως το 2003.

Ύστερα από τις γενικές εκλογές του 2010 και τη νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον, η Μέι ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Ισότητας των Γυναικών. Ανέλαβε ξανά το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις εκλογές του 2015, γινόμενη έτσι η μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών μετά τον Τζέιμς Τσάτερ Ίντι εξήντα χρόνια πριν. Ως υπουργός συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις στην Αστυνομία, υιοθετώντας μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στα προβλήματα των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, ενώ εισηγήθηκε περιορισμούς σχετικά με τη μετανάστευση.
v

42JKG32GJK43G34G54

Με τον Ντέιβιντ Κάμερον το 2010. Πηγή: Wikimedia Commons 
v

Μετά την παραίτηση του Κάμερον, τον Ιούνιο του 2016 ύστερα από τη νίκη του Brexit, η Μέι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και γρήγορα έμεινε μοναδική υποψήφια, καθώς η αντίπαλός της Άντρεα Λίντσομ, ύστερα από δύο ήττες, αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος.

Στις 5 Ιουλίου η Μέι πήρε περισσότερες ψήφους από την αντίπαλό της στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ δύο μέρες αργότερα απέσπασε τις ψήφους 199 βουλευτών από τους 330 που έχει το Συντηρητικό Κόμμα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
v

Προσωπική ζωή

Η Τερέζα Μέι κατάγεται από οικογένεια κληρικών της αγγλικανικής Εκκλησίας, με τον πατέρα της να είναι έως το 1981 που πέθανε, εφημέριος στο Wheatley, μια κωμόπολη λίγα μίλια ανατολικά της Οξφόρδης.

Είναι παντρεμένη από το 1980 με τον Φίλιπ Μέι, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία επενδύσεων Capital International. Το ζευγάρι δεν έχει παιδιά.

Οι αγαπημένες ασχολίες της Μέι, εκτός πολιτικής, είναι το περπάτημα και το μαγείρεμα. Είναι γνωστή για την αγάπη της στην υψηλή ραπτική, καθώς και για τα εκκεντρικά παπούτσια που επιλέγει να φοράει.

Σχολιάζοντας το ντεμπούτο της ως υπουργού Εσωτερικών, η Άνι Πέρκινς του Guardian παρατήρησε ότι «αυτή η γυναίκα δεν είναι τυφλό όργανο κανενός», ενώ η Κριστίνα Όντον της Daily Telegraph την περιέγραψε επίσης το 2010 ως «το ανερχόμενο άστρο» της κυβέρνησης συνασπισμού.

Είναι από τους πολιτικούς με τα λιγότερα έξοδα και καθόλου σπατάλες, αφού την τετραετία 2005-2009 ξόδεψε ως βουλευτής μόνο 17.800 ευρώ (15.000 λίρες).

Το Νοέμβριο του 2012 διαγνώστηκε ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1, τον οποίο αντιμετωπίζει με καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.
v

62JKG32GJK43G34G54

Η Τερέζα Μέι στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Photo: ΕPΑ. Πηγή: Supplied
v

Η Μέι έχει μεγάλη απήχηση στη νεολαία, είναι επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής για την ισότητα των δύο φύλων, είναι υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, προστάτης της φοιτητικής ένωσης συντηρητικών στο Πανεπιστήμιο του Ρίντιγκ, ενώ το 2006 βραβεύτηκε από την Κοινωνία των Γυναικών που Εμπνέουν (Society Inspiring Women). Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Ελευθερίας της Πόλης του Λονδίνου και από την Worshipful Company of Marketors, μια εταιρεία ανώτερων στελεχών του μάρκετινγκ.

Τον Φεβρουάριο του 2013, το BBC Radio 4 στην «Ώρα της Γυναίκας» την ανακήρυξε ως τη δεύτερη πιο ισχυρή γυναίκα της Βρετανίας (μετά τη βασίλισσα φυσικά που είναι πρώτη).
v

Σχέση τύπου Νορβηγίας;

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με την αντίπαλό της που αποσύρθηκε, την Άντρεα Λίντσομ, που ήταν υπέρ του Brexit.

Αν και περιγράφουν τη Μέι ως «βελούδινη γροθιά», πολλοί τώρα φοβούνται πως η επικεφαλής της νέας βρετανικής κυβέρνησης θα επιδιώξει μια χαλαρή σχέση με την ΕΕ τύπου Νορβηγίας, παρά το γεγονός ότι η ίδια έχει δηλώσει πως «το Brexit είναι Brexit».

Οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την ΕΕ θέλουν η Βρετανία να ακολουθήσει μια πολιτική όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Κίνα και οι ΗΠΑ που εξάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ, χωρίς να είναι μέρος της ενιαίας αγοράς. Δεν θέλουν να ακολουθήσει η Βρετανία τα βήματα της Νορβηγίας, η οποία αν και είναι εκτός ΕΕ αποτελεί μέρος της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς.

Θεωρούν πως οποιαδήποτε άλλη συμφωνία πλην της ρήξης θα είναι απειλή για την εθνική κυριαρχία της Βρετανίας, καθώς έτσι η εξουσία μεταβιβάζεται στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα χειρότερες συνθήκες σε θέματα ισότητας αλλά και προβλήματα για το Κράτος Πρόνοιας.
v

Στα δόντια του Brexit

Αναμφίβολα η Τερέζα Μέι έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της – την έξοδο μιας χώρας 65 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων από την ΕΕ. Και το Brexit μέχρι τώρα έχει δείξει απλώς τα δόντια του, δημιουργώντας τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ενώ στη Βρετανία κόστισε ήδη τις καριέρες αρκετών πολιτικών –του Ντέιβιντ Κάμερον, του Νάιτζελ Φάρατζ, του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, της άλλης διεκδικήτριας της πρωθυπουργίας Άντρεα Λήντσομ– και τη ζωή της αδικοχαμένης βουλευτού Τζο Κοξ.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή…
v

72JKG32GJK43G34G54

Η παραιτηθείσα από την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λήντσομ (δεξιά) με τον επίσης παραιτηθέντα Μπόρις Τζόνσον. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Ωστόσο, μια χαλαρή σχέση τύπου Νορβηγίας θα ήταν κάτι το ευκταίο, παρ’ όλους τους φόβους που εκφράζουν οι υποστηρικτές της πλήρους αποχώρησης, όπως η δρ Τζούλια Ρηντ, βουλευτής με το ευρωσκεπτικιστικό UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου).

Γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Ήδη το Brexit κόστισε στην Ελλάδα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ίδια τη Βρετανία μπορεί να κοστίσει 100 δισεκατομμύρια στερλίνες, ενώ για την ΕΕ θα κοστίσει, όπως εκτιμάται, από 0,5% έως 1,5% του συνολικού ΑΕΠ. Το τι θα συμβεί τελικά είναι άγνωστο.

Ωστόσο οι Βρετανοί κάτι «είδαν» να έρχεται, κάτι πολύ πιο χειρότερο και δυσάρεστο από τις επιπτώσεις ενός Brexit, για να προτιμήσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ.

Πιθανόν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση –ίσως έναν παγκόσμιο πόλεμο– καθώς τα χρέη όλων των χωρών έχουν επιδεινωθεί τρομακτικά, με το συνολικό χρέος του πλανήτη να ξεπερνά τα 230 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Πρόκειται δηλαδή για ένα χρέος που ξεπερνά το 300% του παγκόσμια παραγόμενου ετήσιου πλούτου. Συγκριτικά:

Το 2000 για κάθε 1 δολάριο που παρήγαγε μια χώρα, χρωστούσε 2,4 δολάρια.

Σήμερα, για κάθε 1 δολάριο που παράγει μια χώρα, χρωστά 4,6 δολάρια.

Και το παγκόσμιο χρέος συνεχώς αυξάνεται, με κατάληξη ποια;

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post