Πόσοι πλανήτες υπάρχουν στο ηλιακό σύστημα;

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Μια καλυμμένη φωτογραφία της NASA δημιουργεί ερωτηματικά για το αν κρύβει κάποιον άγνωστο πλανήτη κοντά στον Ήλιο ή κάποιο UFO. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

2214F22G426GGK65638

Αυτή η φωτογραφία που έδωσε η NASA στη δημοσιότητα, για πολλούς αποτελεί απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινου πολιτισμού. Photo: NASA. Πηγή: Supplied
v

ΠΛΑΝΗΤΕΣ είναι οι «ουράνιοι αλήτες», όπως τους ονόμαζε ο Πλάτωνας, που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Ο ίδιος ο Πλάτωνας επίσης στα έργα του εξηγεί ότι οι πλανήτες είναι σώματα θεών και ότι οι θεοί είναι δώδεκα. Γιατί όμως εμείς γνωρίζουμε μόνο δέκα ουράνια σώματα, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου;
Οι έως τώρα γνωστοί πλανήτες είναι (κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο): Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας.
Μάλιστα τον Πλούτωνα, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1930, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση –μάλλον από επιστημονική διαστροφή– αποφάσισε το 2006 να τον αποβάλει από την τάξη των πλανητών, επειδή είναι μικρός το δέμας, παρ’ όλο που έχει πέντε δορυφόρους (Χάροντα, Νύχτα, Ύδρα, Κέρβερο, Στύγα) και περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, μειώνοντας έτσι τους πλανήτες από εννέα σε οκτώ.
Αυτή η ακαμψία συνεχίζεται και στις μέρες μας, παρ’ όλο που έχουν ανακαλυφθεί ένα σωρό άλλα ουράνια σώματα, όπως πρόσφατα ο τρίτος μεγαλύτερος νάνος πλανήτης. Πρόκειται για τον 2007 OR10 ο οποίος με διάμετρο 1.535 χιλιομέτρων είναι περίπου 100 χλμ. μεγαλύτερος από τον Μακεμάκε και κατά το ένα τρίτο μικρότερος από τον Πλούτωνα.
v

3214F22G426GGK657G7

Η ομάδα των ουρανίων σωμάτων που δεν γίνονται δεκτοί στην τάξη των πλανητών επειδή είναι «νάνοι». Photo: News media
v

Έπειτα από νέες παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πως ο νάνος πλανήτης 2007 OR10 –ο οποίος ακόμη δεν έχει «βαφτισθεί» – είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν έως τώρα. Στην πραγματικότητα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος νάνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μετά τον Πλούτωνα και την Έριδα. Ακολουθούν σε μέγεθος οι νάνοι πλανήτες Μακεμάκε και Χαουμέα.
Με την εξαίρεση της Δήμητρας, που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, όλοι οι άλλοι νάνοι πλανήτες κινούνται πέρα από τον Ποσειδώνα. Πρόκειται για μακρινούς, μικρούς και παγωμένους κόσμους, δύσκολο να παρατηρηθούν με τα τηλεσκόπια, γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότεροι έχουν ανακαλυφθεί μόλις την τελευταία δεκαετία
Ας μείνουμε όμως στα δέκα ουράνια σώματα που γνωρίζουμε ότι αποτελούν το ηλιακό μας σύστημα. Αν δεχτούμε την εμμονή που είχε ο Πλάτωνας με τον αριθμό δώδεκα (το Δωδεκάεδρο είναι το τελειότερο κανονικό πολύεδρο), τότε λείπουν δύο πλανήτες για να συμπληρωθεί ο αριθμός.
Μερικοί αστρονόμοι έχουν υποστηρίξει τη διεύρυνση του αριθμού των πλανητών σε δώδεκα, με υποψήφιους τον Χάροντα, το φεγγάρι του Πλούτωνα, τον αστεροειδή Δήμητρα, και την ανακαλυφθείσα το 2005 Έριδα. Η Έρις, που έχει σχεδόν ίδιο μέγεθος με τον Πλούτωνα, είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης νάνος στο ηλιακό μας σύστημα και το δέκατο μεγαλύτερο γνωστό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να είναι δορυφόρος.
v

4214F22G426GGK657G7

Ο Πλούτωνας, όπως τον είδε από απόσταση 80.000 χιλιομέτρων το διαστημόπλοιο “New Horizons” της NASA (Ιούλιος 2015). Photo: NASA. Πηγή: Supplied
v

Υπάρχουν όμως άλλοι δύο, πιο «σωματώδεις», πλανήτες που διεκδικούν μια θέση στο ηλιακό πάνθεον. Παραδοσιακά, οι πλανήτες αυτοί είναι ο Ήφαιστος και ο Πλανήτης-Χ ή Νιμπίρου.
v

Ήφαιστος και Πλανήτης-Χ

Ο Ήφαιστος, που θεωρείται ότι έχει το μέγεθος της Γης, είναι ο εγγύτερος στον Ήλιο πλανήτης, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να ιδωθεί.
Ο Πλανήτης-Χ είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και πιστεύεται ότι βρίσκεται στα ακρότατα όρια του ηλιακού συστήματος – πολύ μακριά για να είναι ορατός.
Την ύπαρξη του τελευταίου συμπέραναν οι αστρονόμοι μελετώντας τους διαστημικούς βράχους που βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα και των οποίων η γωνιακή τροχιά δεν θα είχε νόημα αν δεν υπήρχε κάτι άλλο εκεί.
Όσο για τον Ήφαιστο, στις αρχές Μαΐου η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του Ήλιου, στην οποία, περιέργως, μια μεγάλη περιοχή είναι καλυμμένη με μαύρο μπάλωμα. Οι θιασώτες της εξωγήινης έρευνας, ερμηνεύοντας διαφορετικά το μπάλωμα των λογοκριτών, έσπευσαν να υποστηρίξουν πως ο «μαύρος κύβος» ήταν ένα γιγαντιαίο UFO.
Η επίμαχη φωτογραφία προέρχεται από το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
v

Mysterious gigantic EARTH-SEIZED black ‘cube’ UFO near the sun
v

 


Translate this post