Το μυστηριώδες “εξάγωνο” του Κρόνου (βίντεο)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εικόνες και βίντεο από τον γιγάντιο τυφώνα που μαίνεται στον Βόρειο Πόλο του Κρόνου και καλύπτει έκταση σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας.

Ο κυκλώνας περιστρέφεται μέσα σε ένα μυστηριώδες, εξαγωνικό μετεωρολογικό σύστημα, το οποίο έχει λάβει την ονομασία “το εξάγωνο”. Πηγή: NASA/JPL-Caltech
ν
ΑΝ ΚΑΙ είναι περισσότερο γνωστός για τους δακτυλίους του, ο Κρόνος έχει ένα άλλο ασυνήθιστο –και ασυνήθιστα όμορφο– χαρακτηριστικό. Όπως μπορείτε να δείτε στο νέο βίντεο που ακολουθεί και που ελήφθη από το διαστημικό σκάφος Κασίνι (Cassini) της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης μετά τον Δία στο ηλιακό μας σύστημα, έχει ένα ισχυρό θυελλώδες εξαγωνικό ρεύμα πάνω από το βόρειο πόλο του, το οποίο οι αστρονόμοι αποκαλούν “το εξάγωνο”.
Το μάτι της πολικής δίνης έχει διάμετρο 2.000 χιλιόμετρα, 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μάτι ενός μέσου τυφώνα στη Γη. Πέρα από το τεράστιο μέγεθος της δίνης, ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο γι’ αυτήν είναι ότι το μάτι της παραμένει ακίνητο πάνω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου.
Η πολική δίνη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Voyager 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μέσα από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα τη δεκαετία του 1980. Μέσα στον εξαγωνικού σχήματος τυφώνα, λυσσομανούν άνεμοι με ταχύτητα 320 χλμ/ώρα, η δε έκτασή του καταλαμβάνει επιφάνεια 20.000 μιλίων, καλύπτοντας όλο τον βόρειο πόλο του πλανήτη. Στο κέντρο του τυφώνα είναι μια τεράστια περιστρεφόμενη καταιγίδα.
Σε σχέση με τους τυφώνες της Γης που διαρκούν μια εβδομάδα, ο τυφώνας αυτός μαίνεται για δεκαετίες και ίσως για αιώνες.

ν

ν

Πώς εξηγείται η μακροβιότητα του “εξαγώνου”;

Οι αστρονόμοι λένε ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι ο Κρόνος αποτελείται από αέρια και ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τη Γη και άλλους βραχώδεις πλανήτες, δεν έχει ανάγλυφη επιφάνεια, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τα ταχέως κινούμενα ρεύματα. Το γιατί όμως είναι εξάγωνο παραμένει ανεξήγητο.
Ο Κρόνος άρχισε να στέφει το βόρειο ημισφαίριό του προς τον Ήλιο στα τέλη του 2012, φωτίζοντας έτσι καλύτερα το εξάγωνο και κάνοντας δυνατό αυτό το νέο βίντεο.
Οι συνθήκες φωτισμού πάνω από τον Βόρειο Πόλο θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς πλησιάζουμε στο θερινό ηλιοστάσιο του Κρόνου το 2017.
Το διαστημικό σκάφος Cassini ξεκίνησε από τη Γη το 1997 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο το 2004.

 


Translate this post