Αστροναύτης έτρεξε Μαραθώνιο στο Διάστημα (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff  | Ενημ. 25/4/2016 19:13

 

Δείτε το βίντεο με τον Τιμ Πικ να επιτυγχάνει παγκόσμιο ρεκόρ, τρέχοντας μαραθώνιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

532HK51HJ54HJ62638

Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως ο πρώτος άνδρας που κατάφερε να ολοκληρώσει έναν μαραθώνιο στο διάστημα. Photo: Sky News. Πηγή: Supplied
v

ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΣ με καλώδια και τρέχοντας σε ένα διάδρομο με μηδενική βαρύτητα, ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ ολοκλήρωσε τον μαραθώνιο του Λονδίνου, τρέχοντας ταυτόχρονα με τους δρομείς στο έδαφος, σε 3 ώρες, 35 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος αυτός αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε συνθήκες διαστήματος και θα καταγραφεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Μπορεί να φαίνεται κάτι εύκολο, όμως σε περιβάλλον διαστήματος, ο Πικ έτρεχε με το 70% της σωματικής του μάζας, ενώ δεξιά κι αριστερά κρέμονταν από πάνω του βάρη για να τον κρατούν στο δάπεδο του Διαστημικού Σταθμού. Ο αστροναύτης διένυσε τη διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων χωρίς να διακόψει ούτε στιγμή την προσπάθειά του.
Να σημειωθεί ότι οι μύες έχουν την τάση να αποδυναμώνονται σημαντικά μετά από λίγους μήνες παραμονής στο διάστημα (ο Πικ βρίσκεται εκεί από τον Δεκέμβριο), και αυτός είναι ο λόγος που οι αστροναύτες ασκούνται καθημερινά για δύο ώρες.
v

Peake earns world record for space marathon
v

 


 

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff  | Πρώτη δημοσίευση 22 Απριλίου 2016

 

Ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ ετοιμάζεται να τρέξει Μαραθώνιο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

132HK51HJ54HJ62627

Ο Τιμ Πικ έχει λάβει μέρος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 1999. Photo: NASA
v

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ αστροναύτης Τιμ Πικ (Tim Peake) είναι έτοιμος να εκτελέσει έναν άθλο – να τρέξει 42,195 χιλιόμετρα (26,219 μίλια) σε διάδρομο που θα βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την ίδια στιγμή που οι αθλητές στο έδαφος της Γης θα τρέχουν στον Μαραθώνιο της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το τρέξιμο αποτελεί μια άσκηση ρουτίνας στο σταθμό, καθώς οι αστροναύτες πρέπει να διατηρούν το σώμα τους σε καλή κατάσταση σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα σε ύψος 400 χλμ. πάνω από τη Γη.
Η πρώτη φορά που έγινε κάτι παρόμοιο ήταν το 2007, όταν η Αμερικανίδα αστροναύτης της NASA Σανίτα Γουίλιαμς (Sunita Williams) «έτρεξε» στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
Ο Τιμ Πικ έτρεξε το 1999 στον Μαραθώνιο του Λονδίνου και τερμάτισε σε 3 ώρες και 18 λεπτά (το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 2 ώρες, 2 λεπτά και 57 δεύτερα).
Το τρέξιμο στο διάστημα αποτελεί άθλο, καθώς ο Τιμ Πικ θα έχει κρεμασμένο πάνω του ένα ειδικό βάρος για να τον κρατά σε επαφή με το δάπεδο του σταθμού.
Μια άλλη πρόκληση είναι η καλωδίωση με τα διάφορα συστήματα του σταθμού, που μετρούν τις βιολογικές ενδείξεις των αστροναυτών.
Το σύστημα της καλωδίωσης έχει το μέγεθος ενός σακιδίου.
«Δεν νομίζω ότι θα πετύχω κάποιο προσωπικό ρεκόρ. Ωστόσο, έχω στόχο να καλύψω την απόσταση σε χρονικό διάστημα μεταξύ 3,5 και 4 ώρες».
Ο Τιμ Πικ, που έφτασε στον ΔΔΣ το Δεκέμβριο του 2005, θα λάβει μέρος στο αγώνισμα που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου.
v

432HK51HJ54HJ62627

Από την προπόνηση του Βρετανού αστροναύτη στον διάδρομο του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Photo: NASA
ν

 


Translate this post