«Παράξενη μουσική ακουγόταν από τη Σελήνη»

Κατηγορία NEWS, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, Διάστημα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τα μέλη της αποστολής Απόλλων-10 της NASA, άκουσαν μια «παράξενη μουσική» από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

25423LJHEST987JΤο πλήρωμα του Απόλλων-10. Από αριστερά: Γιουτζήν Σέρναν, Τομ Στάφορντ, Τζον Γιανγκ. Photo: NASA. Πηγή: Supplied

Η ΜΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ που είχαμε ακούσει έως τώρα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, προερχόταν από το ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος Pink Floyd που κυκλοφόρησε το 1973. Όπως όμως έγινε πρόσφατα γνωστό, οι αστροναύτες που συμμετείχαν στη διαστημική αποστολή «Απόλλων-10», τρεις μήνες πριν από την προσσελήνωση του Νηλ Άρμστρονγκ, και καθώς βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, την ώρα που περνούσαν πάνω από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού, άκουσαν περίεργους ήχους! Αυτό αποκάλυψε η NASA, αποδεσμεύοντας τις ηχογραφημένες συνομιλίες των αστροναυτών της αποστολής του 1969.

Στην αποστολή του Απόλλων-10, που ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» του Απόλλων-11 που ακολούθησε με τον Νηλ Άρμστρονγκ, συμμετείχαν ο κυβερνήτης Τομ Στάφορντ, ο Τζον Γιανγκ, πιλότος του διαστημοπλοίου, και ο πιλότος της σεληνακάτου Γιουτζήν Σέρναν.

Την ώρα που οι τρεις αστροναύτες διέγραφαν μιαν ακόμη από τις 31 περιστροφές γύρω από τον δορυφόρο της Γης, μια παράξενη «μουσική» από συρικτούς ήχους γέμισε στην καμπίνα του διαστημικού σκάφους. Σύμφωνα με τους αστροναύτες, οι ήχοι δεν έμοιαζαν με κανέναν άλλον γνωστό ήχο της Γης. Οι ήχοι ήταν διαπεραστικοί και οξείς όπως των κυμβάλων.

(Στο βίντεο που ακολουθεί, οι μυστηριώδεις ήχοι ακούγονται στο 2:04)
v
Outer Space Music Pt 1 of 2 | NASA’s Unexplained Files
v

v

«Το ακούτε αυτό; Αυτό το σφύριγμα;» ρωτά ένα από τους αστροναύτες, μιμούμενος στη συνέχεια τον απόκοσμο ήχο: «Γουοoooooooo…»

«Αυτή η μουσική έρχεται από το διάστημα, έτσι δεν είναι;» ακούγεται να λέει.

«Σίγουρα είναι μια παράξενη μουσική», του απαντά ο σύντροφός του.

Η ομάδα των τριών αστροναυτών συνέχισε να σχολιάζει τον παράξενο ήχο, έως ότου έφτασαν στην ορατή από τη Γη πλευρά του φεγγαριού.

Η συνομιλίες καταγράφηκαν από το CVR του διαστημοπλοίου, καθώς όσο αυτό βρισκόταν στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, οι αστροναύτες ήταν αποκομμένοι από την επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία της NASA στο Χιούστον.

Η ηχογράφηση με την αλλόκοσμη μουσική κλειδώθηκε για σχεδόν 40 χρόνια στα αρχεία της NASA ως απόρρητη. Αποχαρακτηρίστηκε το 2008, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις τώρα. Οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση της απόκοσμης αυτής «μουσικής».
v

Pink Floyd – Dark Side Of The Moon
v

 


Translate this post