Ποιος έριξε αυτή την πέτρα μπροστά στο ρόβερ Opportunity; (vid)

Κατηγορία Διάστημα, Εξωγήινη Έρευνα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια μυστηριώδης πέτρα εμφανίστηκε μπροστά στο ρόβερ Opportunity στον Άρη, σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε λίγες μέρες πριν.

Παρατηρήστε καλά αυτές τις δύο φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη. Βλέπετε κάποια διαφορά; Image credit: NASA/JPL-Caltech

ν

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ έχουν προκαλέσει δύο φωτογραφίες του ίδιου αρειανού τοπίου, που έστειλε στη Γη το ρόβερ Opportunity της NASA. Θυμίζουμε ότι το Opportunity (Ευκαιρία) είναι ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) που υπήρξε ενεργό στον πλανήτη Άρη από το 2004 έως τα τέλη του 2018.

Εκτοξεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος Mars Exploration Rover της NASA, και προσγειώθηκε στην πεδιάδα Meridiani στις 25 Ιανουαρίου 2004, τρεις εβδομάδες αφότου το δίδυμο του σκάφος Spirit προσεδαφίστηκε στην άλλη πλευρά του Άρη.

Με προγραμματισμένη διάρκεια λειτουργίας 90 αρειανών ημερών (λίγο περισσότερο από 90 γήινες ημέρες), το Spirit λειτούργησε μέχρι να κολλήσει το 2009 και να διακόψει την επικοινωνία με τη Γη το 2010.

Αντίθετα, το Opportunity κατάφερε να παραμείνει λειτουργικό επί 5111 αρειανές ημέρες μετά την προσεδάφισή του. Διατηρούσε την ισχύ και τα βασικά του συστήματα μέσω συνεχούς φόρτισης των μπαταριών του, χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια, και αδρανοποίησης κατά τη διάρκεια συμβάντων, όπως αμμοθυελλών, για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτή η προσεκτική λειτουργία επέτρεψε στο Opportunity να υπερβεί το σχέδιο λειτουργίας του κατά 14 χρόνια και 46 ημέρες, 55 φορές περισσότερο από την σχεδιασμένη διάρκεια ζωής του. Έως τις 10 Ιουνίου 2018, όταν επικοινώνησε τελευταία φορά με τη NASA, το ρόβερ είχε διανύσει απόσταση 45,16 χιλιομέτρων.
ν

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Το Opportunity έστειλε χιλιάδες φωτογραφίες από τις εξερευνήσεις του στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Αλλά εκεί που οι νόμιζαν ότι τα είχαν δει όλα, συνέβη κάτι απροσδόκητο. Ένας βράχος «εμφανίστηκε» μυστηριωδώς, λίγα μέτρα μπροστά από το εξάτροχο rover, σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε πριν από μερικές ημέρες.
ν

Οι δύο αυτές ανεπεξέργαστες φωτογραφίες πάρθηκαν από την πανοραμική κάμερα του ρόβερ Opportunity την 3528η και την 3540η μέρα της αποστολής του στον Άρη. Στη δεύτερη (δεξιά) φαίνεται καθαρά μια πέτρα, με βαθούλωμα σαν ντόνατ, που δεν υπήρχε στην αριστερή, που ελήφθη λίγες μέρες πριν. Σαν κάποιος να την έβαλε εκεί επίτηδες. Image credit: NASA/JPL-Caltech
ν

Η είδηση της «λάθος πέτρας» ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής επιστήμονα της αποστολής Mars Exploration Rover της NASA, Steve Squyres, του Πανεπιστημίου Κορνέλ, σε ειδική εκδήλωση για τα 10 χρόνια των δύο ρόβερ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Οι επιστήμονες της NASA «τρόμαξαν» από την εμφάνιση της μυστηριώδους πέτρας και αμέσως σκαρφίστηκαν δύο δικαιολογίες: 1) Το ρόβερ «κλώτσησε» κατά λάθος την πέτρα, όταν πήρε στροφή, 2) Η πέτρα που έπεσε μπροστά στο ρόβερ προερχόταν από κάποιον… μετεωρίτη που έπεσε στη επιφάνεια του Άρη και διαλύθηκε!

Την πιθανότητα να την έριξε εκεί «κάποιος» επίτηδες, δεν την σκέφτηκε κανείς. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι ο Άρης κατοικείται…
ν

Mars Rover: Opportunity | National Geographic
ν

ν

 


Translate this post