Βρέθηκαν διατηρημένα εγκεφαλικά κύτταρα σε θύμα του Βεζούβιου (vid)

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διατηρημένα εγκεφαλικά κύτταρα σε άνθρωπο που πέθανε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. κατέστρεψε δύο πόλεις, την Πομπηία και το Ερκολάνο (Ηράκλειον). Πηγή: News Media

ν

ΟΜΑΔΑ Ιταλών ερευνητών ανακάλυψε ανέπαφα εγκεφαλικά κύτταρα ενός νεαρού άνδρα που πέθανε σχεδόν 2.000 χρόνια πριν κατά την έκρηξη του Βεζούβιου.

Ο άντρας πιστεύεται ότι ήταν περίπου 20 ετών όταν σκοτώθηκε στην ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ. Το σώμα του βρέθηκε τη δεκαετία του 1960 στο Ερκολάνο (την αρχαία ελληνική πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειον), ξαπλωμένο πάνω σε ένα ξύλινο κρεβάτι, σκεπασμένο από ηφαιστειακή τέφρα με το κρανίο του ραγισμένο και καμένο

Η θερμότητα όμως της έκρηξης μετέτρεψε τον εγκέφαλο του νεαρού άνδρα σε γυαλί, «παγώνοντας» τα εγκεφαλικά κύτταρα πριν από 2.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Απανθρακωμένα ξύλα που βρέθηκαν κοντά στο σώμα επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν ότι η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της έκρηξης είχε φτάσει στους 900 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμότητα της έκρηξης μετέτρεψε τον εγκέφαλο του ανθρώπου σε μαύρο γυαλί, σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine νωρίτερα αυτό το έτος και συνέγραψε ο Περ Πάολο Πετρόνε (Pier Paolo Petrone), ιατροδικαστής και ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες από το ηφαίστειο υγροποίησαν τον εγκέφαλο του θύματος, ο οποίος γρήγορα ψύχθηκε σε θραύσματα γυαλιού μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται υαλοποίηση.
ν

Η θερμότητα της ηφαιστειακής έκρηξης μετέτρ.6εψε τον εγκέφαλο ενός θύματος σε γυαλί. Photo credit: Pier Paolo Petrone et al. (2020), New England Journal of Medicin
ν

Τοιχογραφία από το Ερκολάνο. Πηγή: News Media
ν

Τα υαλοποιημένα λείψανα των θυμάτων του ηφαιστείου, μερικά από τα οποία βρέθηκαν να στέκονται στις ίδιες θέσεις που βρισκόταν όταν η καταστροφική πυροκλαστική ροή έπληξε την πόλη, αποτελούν αντικείμενο μελέτης εδώ και χρόνια και έχουν διδάξει στους ιστορικούς πολλά σχετικά με το πώς ήταν η ζωή πριν από την καταστροφή.
ν

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας, «πάγωσε» το κεντρικό νευρικό σύστημα του άνδρα, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα ανέπαφα. Photo credit: Pier Paolo Petrone, et. al./PLoS ONE
ν

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον υαλοποιημένο εγκέφαλο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, βρήκαν ανέπαφα εγκεφαλικά κύτταρα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One. Όπως είπε ο Πετρόνε, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μετά το πυροκλαστικό κύμα, «πάγωσε» το κεντρικό νευρικό σύστημα του άνδρα, διατηρώντας ανέπαφα τα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Η ανακάλυψη εγκεφαλικού ιστού σε αρχαία ανθρώπινα υπολείμματα είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός», δήλωσε ο Πετρόνε. «Αλλά αυτό που είναι εξαιρετικά σπάνιο είναι η ολοκληρωμένη συντήρηση των νευρωνικών δομών του κεντρικού νευρικού συστήματος ενός ανθρώπου που έζησε πριν από 2.000 χρόνια».

Η ομάδα των ερευνητών, που την αποτελούν αρχαιολόγοι, βιολόγοι, ιατροδικαστές, νευροφυσιολόγοι και μαθηματικοί από τη Νάπολη, το Μιλάνο και τη Ρώμη, ανακάλυψε επίσης άθικτα νευρικά κύτταρα στον νωτιαίο μυελό του θύματος, τα οποία είχαν επίσης υαλοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο Βεζούβιος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπερηφαίστειο, από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου, το οποίο αν εκραγεί, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τριών και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων που κατοικούν στη Νάπολη και την γύρω περιοχή. Το υπερηφαίστειο Campi Flegrei, όπως ονομάζεται, αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Νάπολη, αλλά για τη ζωή σε όλη την Ευρώπη.
ν

Investigating How Mt. Vesuvius’s Victims Died | Smithsonian
ν

ν

 


Translate this post