Η στιγμή που μια μαύρη τρύπα καταβροχθίζει ένα άστρο (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αστρονόμοι συνέλαβαν την τρομακτική στιγμή που μια μαύρη τρύπα, σαν πελώριο ζώο, καταβρόχθισε ένα ολόκληρο άστρο.

Πηγή: YouTube / European Southern Observatory (ESO)

ν

ΜΕΤΑ από συνεχή επαγρύπνηση και κάποια τύχη, οι αστρονόμοι κατάφεραν να συλλάβουν τη στιγμή που μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα σε έναν γαλαξία, 215 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, καταβρόχθισε ένα αστέρι.

Το λεγόμενο «συμβάν παλιρροιακής διαταραχής» (tidal disruption event – TDE), όπως αποκαλείται ο θάνατος ενός άστρου με αυτόν τρόπο, είναι κάτι που η ανθρωπότητα είδε για πρώτη φορά.

Ένα συμβάν παλιρροιακής διαταραχής είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένα άστρο πλησιάζει αρκετά κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ελκυόμενο από την παλιρροιακή δύναμή της, βιώνοντας αυτό που οι φυσικοί αποκαλούν σπαγγετοποίηση, δηλαδή ρουφιέται από τη μαύρη τρύπα σαν σπαγγέτι.

Οι αστρονόμοι ειδοποιήθηκαν για το επερχόμενο συμβάν από την έντονη λάμψη του φωτός που διαχύθηκε στο διάστημα και ήταν ορατό από εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, καθώς το άστρο άρχισε σταδιακά να λεπταίνει από την τρομακτική βαρυτική δύναμη πάνω του.

Όπως είναι γνωστό, μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα ‒ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως‒ να μην μπορεί να διαφύγει από αυτό.

Το κινούμενο σχέδιο που ακολουθεί, δείχνει την σπαγγετοποίηση ενός άστρου, καθώς αυτό απορροφάται από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα κατά τη διάρκεια ενός «συμβάντος παλιρροιακής διαταραχής».
ν

Death by spaghettification: artistic animation of star being sucked in by a black hole | European Southern Observatory (ESO)
ν

ν

Το λεγόμενο «συμβάν παλιρροιακής διαταραχής» (TDE), με το όνομα AT2019qiz, εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και παρατηρήθηκε από τον αστρονόμο Ματ Νίκολ (Matt Nicholl) του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και την ομάδα του κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

Στην παρατήρηση του κοσμικού συμβάντος συμμετείχαν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο και το Τηλεσκόπιο Νέας Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στο Παρατηρητήριο La Silla της Χιλής, το δίκτυο αστρονομικών παρατηρητηρίων Las Cumbres Observatory και ο δορυφόρος Neil Gehrels Swift Satelit, παρέχοντας δεδομένα σε πολλαπλά μήκη κύματος φωτός, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας, ραδιοκυμάτων, καθώς και ακτίνων-Χ.

Όλα αυτά τα «μάτια» της Γης ήταν στραμμένα στον αστερισμό του Ηριδανού όπου έλαβε χώρα το συμβάν.
ν

 


Translate this post