Μυστηριώδες «αντικείμενο» πίσω από τον Πλούτωνα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι κυνηγοί του πλανήτη-Χ ανακάλυψαν ένα μυστηριώδες «αντικείμενο» που βρίσκεται δισεκατομμύρια χιλιομέτρων πέρα από τον Πλούτωνα.

Απεικόνιση του μυστηριώδους πλανήτη-X. Πηγή: Carnegie Institute for Science. Image: Supplied

ν

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα υπερβολικά μακρινό ουράνιο αντικείμενο, στα άκρα του ηλιακού συστήματός μας, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα. Μάλιστα, η άκρως επιμήκης τροχιά του ενισχύει τη θεωρία ότι ακόμη πιο μακριά υπάρχει –και περιμένει να ανακαλυφθεί– μια υπερ-Γη ή ο ένατος πλανήτης του ηλιακού συστήματός μας, γνωστός και ως πλανήτης-Χ.
Το νέο ουράνιο σώμα πήρε την ονομασία “2015 TG387” ή “Γκόμπλιν” και απέχει περίπου 80 αστρονομικές μονάδες από την Ήλιο (μια αστρονομική μονάδα αντιστοιχεί στην απόσταση Γης-Ήλιου).
Συγκριτικά, ο Πλούτωνας απέχει 34 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο, συνεπώς το νέο σώμα είναι περίπου δυόμιση φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον Πλούτωνα.
Το αντικείμενο 2015 TG387 εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 300 χιλιομέτρων, συνεπώς μάλλον πρέπει να θεωρηθεί νάνος πλανήτης.
ν

Ο πλανήτης-X πιστεύεται ότι είναι τετραπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη. Πηγή: News Media. Image: Supplied
ν

Οι ερευνητές Τσαντ Τρουχίγιο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και Ντέιβιντ Θόλεν του Πανεπιστημίου της Χαβάης έκαναν επίσημη ανακοίνωση, μέσω του Κέντρου Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, καθώς και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας The Astronomical Journal.
Το περιήλιο του 2015 TG387, δηλαδή η κοντινότερη απόσταση που φθάνει στον Ήλιο, είναι οι 65 αστρονομικές μονάδες.
Μόνο δύο γνωστά σώματα, το “2012 VP113” και η Σέντνα, έχουν πιο μακρινά περιήλια, στις 80 και 76 αστρονομικές μονάδες, αντίστοιχα.
ν

Η ζώνη Κάιπερ (Kuiper) βρίσκεται στις παρυφές του ηλιακού συστήματος και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι κάποιος πλανήτης παραμονεύει εκεί. Πηγή: News Media. Image: Supplied
ν

Από την άλλη μεριά, το αντικείμενο 2015 TG387 έχει το πιο μακρινό αφήλιο, δηλαδή φτάνει σε μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό ουράνιο σώμα, στις 2.300 αστρονομικές μονάδες.
Χρειάζεται περίπου 40.000 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο (το έτος του) και στο 99% αυτού του χρόνου είναι πολύ αχνό για να παρατηρηθεί από τη Γη.
Είναι ένα από τα ελάχιστα σώματα που ποτέ δεν πλησιάζουν τους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού συστήματός μας, τον Ποσειδώνα και τον Δία, μένοντας μακριά από την ισχυρή βαρυτική έλξη τους. Παραμένει έτσι απομονωμένο στο λεγόμενο Νέφος του Όορτ.
Οι δύο αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι τροχιές του “2015 TG387” και του “2012 VP113” (που οι ίδιοι είχαν επίσης ανακαλύψει το 2014) υποδηλώνουν την παρουσία ενός ενάτου πλανήτη ή Πλανήτη Χ κάπου «εκεί έξω», ο οποίος εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη Γη.

ν

ν

 


Translate this post