Μυστηριώδη ραδιοσήματα από το βαθύ διάστημα (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Για δεύτερη φορά οι αστρονόμοι συνέλαβαν ένα επαναλαμβανόμενο σήμα που προέρχεται από μια άγνωστη πηγή στο διάστημα.

ν

ΕΙΝΑΙ η δεύτερη φορά που ένα ραδιοτηλεσκόπιο –αυτή τη φορά το νέο καναδικό CHIME– ανίχνευσε επαναλαμβανόμενες γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων (Fast Radio Bursts – FRB), οι οποίες προέρχονται από πολύ μακριά, πέρα από τον γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια είναι η πηγή των FRB, οι οποίες διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά θεωρούν πιθανότερο ότι πηγάζουν από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Όπως δήλωσε ο Avi Loeb, επιστήμονας του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη, δεν πρέπει να αποκλείσουμε τις «τεχνητές ρίζες», όπως είναι οι παλμοί ενός εξωγήινου διαστημικού σκάφους.
Το καναδικό τηλεσκόπιο στην κοιλάδα Οκανάγκαν της Βρετανικής Κολομβίας, το οποίο αποτελείται από τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες μήκους 100 μέτρων η καθεμία, εντόπισε την επαναλαμβανόμενη FRB αρχικά το καλοκαίρι του 2018, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν πρόσθετες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων, συνολικά 13 σε αριθμό.
ν

Το νέο καναδικό ραδιοτηλεσκόπιο CHIME. Image: Supplied
ν

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 60 FRB (η πρώτη παρατήρησή τους έγινε το 2007), αλλά επαναλαμβανόμενες από την ίδια πηγή μόνο άλλη μια φορά, το 2012, από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Η πηγή προέλευσης της ήταν μάλλον ένας γαλαξίας σε απόσταση 2,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Η νέα καναδική ανακάλυψη παρουσιάστηκε με δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό Nature, ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.
Όπως είπαν οι αστρονόμοι, η ανακάλυψη μιας δεύτερης επαναλαμβανόμενης FRB δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο στο σύμπαν, συνεπώς και άλλες τέτοιες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων πιθανώς θα ανιχνευθούν στο μέλλον.

ν

ν

 


Translate this post