Αφροδίτη: Ένας πλανήτης με πολύ παράξενα χαρακτηριστικά (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η Αφροδίτη κινείται ανάποδα σε σχέση με τους άλλους πλανήτες.

Ο πλανήτης Αφροδίτη. Πηγή: NASA

v

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ονομάζεται ορισμένες φορές δίδυμη αδελφή της Γης, επειδή οι δύο αυτοί γειτονικοί πλανήτες έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος και σχεδόν την ίδια μάζα, αλλά και παρόμοια σύνθεση. Αφροδίτη και Γη είναι κατασκευασμένοι από το ίδιο υλικό.

Οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Σε σχέση με τη Γη και τους άλλους πλανήτες (πλην του Ουρανού) η Αφροδίτη περιστρέφεται κατ’ αντίθετη φορά γύρω από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι για έναν παρατηρητή στην Αφροδίτη ο Ήλιος ανατέλλει από τη Δύση και δύει στην Ανατολή.

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει συχνά, γιατί μια «ημέρα» στην Αφροδίτη δεν διαρκεί κάποιες ώρες, αλλά περίπου 243 γήινες ημέρες. (Αντίστοιχα, η «ημέρα» στον Ερμή διαρκεί περίπου 59 ημέρες, στον Άρη 24 ώρες και 37 λεπτά και στον Δία 10 ώρες).

Δεδομένου ότι το έτος της Αφροδίτης (τροχιακή περίοδος) είναι 225 γήινες ημέρες, παρουσιάζει το παράδοξο ότι μια αστρική ημέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα έτος (243 και 224,7 γήινων ημερών αντίστοιχα).

Από την άλλη πλευρά, για έναν παρατηρητή στην επιφάνεια της Αφροδίτης ο χρόνος από τη μια ανατολή στην επόμενη θα ήταν 117 ημέρες. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι οι Αφροδισιανοί σχεδόν κάθε δύο μέρες έχουν Πρωτοχρονιά!

Η Αφροδίτη διαγράφει λοιπόν μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 225 ημέρες, ο Ερμής κάθε 88 γήινες ημέρες, η Γη κάθε 365 ημέρες, ο Άρης κάθε 687 ημέρες, ο Δίας κάθε 12 χρόνια, ο Κρόνος κάθε 29 χρόνια, ο Ουρανός κάθε 84 χρόνια και ο Ποσειδώνας κάθε 165 χρόνια.

Η Αφροδίτη έχει και άλλα παράδοξα. Ενώ όλων των άλλων πλανητών οι τροχιές είναι ελλειπτικές, της Αφροδίτης είναι κυκλική. Επίσης, είναι πιο ζεστή από τον Ερμή, παρ’ όλο που ο τελευταίος είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο από κάθε άλλον.
ν

Το ηλιακό σύστημα. Τα μεγέθη του Δία, του Κρόνου, του Ουρανού και του Ποσειδώνα είναι ενδεικτικά. Πηγή: News Media
ν

Σύγκριση Γης και Αφροδίτης. Η Αφροδίτη ήταν κάποτε κατοικήσιμη όπως η Γη και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η Γη θα έχει το τέλος της Αφροδίτης. Πηγή: NASA
ν

Η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από την σφαίρα του Ήλιου. Πηγή: YouTube / NASA
v

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μεγάλες ημέρες της Αφροδίτης είναι αποτέλεσμα της ισχυρής έλξης του Ήλιου στο alter ego της Γης. Ο Ερμής, που είναι ακόμη πιο κοντά στον Ήλιο, έχει επίσης αρκετά μεγάλες ημέρες: η ηλιακή του ημέρα (από ανατολή σε ανατολή) διαρκεί διπλάσιο χρόνο (176 γήινες ημέρες) απ’ ότι το έτος του.

Ωστόσο οι επιστήμονες εξακολουθούν και είναι μπερδεμένοι όσον αφορά την οπισθόδρομη πορεία της Αφροδίτης. Μια ομάδα επιστημόνων από το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο Astronomie et Systemes Dynamiques πρότεινε μια νέα θεωρία, προσπαθώντας να διαλευκάνει το μυστήριο.

Σύμφωνα με αυτή, η Αφροδίτη αρχικά περιστρεφόταν και αυτή προς την ίδια φορά που έχουν και οι άλλοι πλανήτες. Όμως κάποια στιγμή ο άξονάς της αντιστράφηκε κατά 180 μοίρες. Με άλλα λόγια, συνεχίζει να περιστρέφεται προς την ίδια κατεύθυνση που είχε πάντα, όμως ακριβώς ανάποδα, έτσι ώστε την κοιτάζεις από τους άλλους πλανήτες φαίνεται να κινείται κατ’ αντίθετη φορά.

Η αντιστροφή των πόλων οφείλεται στη βαρυτική επίδραση του Ήλιου επί της πολύ πυκνής ατμόσφαιρας του πλανήτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν ισχυρές ατμοσφαιρικές παλίρροιες. Αυτές οι παλίρροιες, σε συνδυασμό με τριβή μεταξύ του μανδύα και του πυρήνα της Αφροδίτης, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την αντιστροφή των πόλων.
ν

Soviets Find a Mysterious Disc on Venus | NASA’s Unexplained Files | Quest TV
ν

ν

 


Translate this post