Ένα γιγαντιαίο κύμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το παράξενο κύμα που εμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι το μεγαλύτερο του είδους του στο ηλιακό σύστημα.


Πηγή: BBC
ν

ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΟ φωτεινό «κύμα» που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο του είδους του που έχει ποτέ γίνει αντιληπτό στο ηλιακό μας σύστημα.
Το κύμα φωτογραφήθηκε από τις υπέρυθρες και υπεριώδεις κάμερες του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους «Ακατσούκι» της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA), το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη το Δεκέμβριο του 2015.
Το περίεργο φωτεινό κύμα σε σχήμα τεράστιου τόξου είχε έκταση τουλάχιστον 10.000 χιλιομέτρων, απλωνόμενο από το βόρειο έως το νότιο πόλο της Αφροδίτης. Το κύμα παρέμεινε ακίνητο επί περίπου τέσσερις μέρες στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη, πάνω από τα πυκνά νέφη, σε ύψος 65 χιλιομέτρων από την επιφάνεια.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μακότο Ταγκούτσι του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών Nature Geoscience, σύμφωνα με το BBC δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί σχηματίσθηκε το κύμα, το οποίο ήταν πιο ζεστό από τη γύρω ατμόσφαιρα, μέχρι τη στιγμή που εξαφανίσθηκε.
Επίσης είναι άγνωστο εάν θα έχει επιπτώσεις και ποιες θα είναι αυτές, στη Γη και στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.
Μια πιθανότητα είναι ότι το φαινόμενο προέκυψε από ένα κύμα βαρύτητας που γεννιέται, καθώς οι άνεμοι της κατώτερης ατμόσφαιρας περνάνε πάνω από τα όρη της Αφροδίτης, τα οποία έχουν υψόμετρο 4.500 μέτρων. Στη συνέχεια, το κύμα ανέβηκε προς την ανώτερη ατμόσφαιρα.
Η Αφροδίτη είναι ο πιο κοντινός στη Γη πλανήτης –γι’ αυτό και αποκαλείται alter ego της Γης– και το τρίτο φωτεινότερο σώμα στον ουρανό, μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Είναι λίγο μικρότερη από τον πλανήτη μας και «ψήνεται» με θερμοκρασίες που φθάνουν τους 467 βαθμούς Κελσίου. Η ατμόσφαιρά της αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και η πίεση στην επιφάνειά της είναι 93 φορές πιο πυκνή από την αντίστοιχη γήινη. Ο πλανήτης-κόλαση εξερευνήθηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση.

 


Translate this post