Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη (vid)

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αστεροειδής με μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου, πέρασε ξυστά από τη Γη, χωρίς να τον έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες.

Προσομοίωση σε υπολογιστή του αστεροειδή 2012 DA14. Photo: dpa/NASA Science. Πηγή: Supplied

ν

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ βράχος μεγάλος όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο (110 μέτρα) πέρασε πολύ κοντά από τη Γη τη Δευτέρα και κανείς δεν το αντιλήφθηκε παρά μόνο μερικές ώρες πριν – πράγμα μάλλον ανησυχητικό.
Ο αστεροειδής 2018 GE3, που είχε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνον ο οποίος είχε εκραγεί πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, πέρασε σε απόσταση 192.300 χιλιομέτρων, σχεδόν στο μισό της απόστασης της Σελήνης από τη Γη, σύμφωνα με τη NASA.

ν

ν

Η NASA εκτιμά ότι ο περαστικός «επισκέπτης» είχε διάμετρο μεταξύ 48 έως 110 μέτρων, δηλαδή τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερος από τον άλλο αστεροειδή που το 2013 εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και προξενώντας ζημιές σε κτίρια σε απόσταση έως 93 χιλιομέτρων.
Ο αστεροειδής έγινε πρώτα αντιληπτός από αστρονόμους του τηλεσκοπίου Catalina του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στις 14 Απριλίου, μόνο 21 ώρες πριν το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη το πρωί της Δευτέρας.
«Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τον πλανήτη μας, ίσως μια ή δύο φορές το χρόνο», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων Εγγύς της Γης της NASA.
Σχεδόν όλοι οι αστεροειδείς προέρχονται από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία. Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής είναι η Εστία με διάμετρο 530 χιλιομέτρων.
ν

 


Translate this post