Σ. Κουρτς: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει

Κατηγορία Ελλάδα, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποκύπτουν στους εκβιασμούς των Τούρκων έστειλε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

ν

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ πως η απάντηση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι πάντοτε ξεκάθαρη και ενιαία και ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάζει», έστειλε, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της Αυστρίας αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι «ελπίζουμε πως θα είναι δυνατό να σταματήσουν οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της ΕΕ από την Τουρκία» και επισήμανε πως «είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τη διμερή σχέση Ελλάδας και Αυστρίας, ο καγκελάριος τη χαρακτήρισε «απίθανη και φοβερά δυνατή» και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης εργάζεται εξαιρετικά και αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω πολύ με εκείνον. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει γρήγορα να δημιουργήσουμε και πάλι μια ισχυρή οικονομία».

Όσον αφορά την αποτυχία ων Ευρωπαίων να συμφωνήσουν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης, είπε τα εξής: «Στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είμαι πεπεισμένος πως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ θετικά για όλους μας εάν δράσουμε ως ομάδα και βρούμε κοινές λύσεις που να λύνουν τα ζητήματα όλων των χωρών της Ευρώπης. Είχαμε μια πρώτη συζήτηση γύρω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης προσφάτως και ανταλλάξαμε χρήσιμες απόψεις. Όπως είναι λογικό, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις γύρω από τις προτάσεις της Κομισιόν. Την Παρασκευή ήταν η αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης.

»Όσον αφορά τη θέση μας, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας για να χαράξουμε μια κοινή πορεία. Οι στόχοι μας είναι γνωστοί: ένα Ταμείο Ανάκαμψης, περιορισμένης διάρκειας, για την αποφυγή μιας μόνιμης μεταφοράς πόρων, δάνεια αντί για επιχορηγήσεις και με ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων. Εύχομαι να βρεθεί ένας συμβιβασμός».

Όσον αφορά τη μετανάστευση και την αλλοίωση των ευρωπαϊκών πληθυσμών από τις μαζικές ροές μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, είπε: «Η Αυστρία είναι μια “ανοικτή” και καινοτόμος χώρα, η οποία είναι σταθερά αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, είναι επίσης και εξαιρετικά πολυπολιτισμική. Την ίδια στιγμή πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι θετικό.

»Έχουμε μεγάλο χρέος να ελέγξουμε τις ροές των μεταναστών και γι’ αυτό τον σκοπό χρειαζόμαστε ακλόνητους κανόνες. Οποιαδήποτε χώρα πρέπει να έχει την ελευθερία να αποφασίσει ποιος θα εισέλθει και ποιος θα εξέλθει από αυτή, ποιος μπορεί να εισέλθει νόμιμα και ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει νόμιμα στην αγορά εργασίας».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, είναι ο νεότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο σε ηλικία 33 ετών. Ήταν επίσης και ο νεότερος υπουργός στον κόσμο, όταν το 2013 σε ηλικία 27 ετών ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της χώρας του.

Το 2017 ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που αποτελεί τον μεγαλύτερο διακρατικό οργανισμό για τη διαφύλαξη της ασφάλειας στον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2017 εξελέγη για πρώτη φορά καγκελάριος. Ανανέωσε τη θητεία του στην καγκελαρία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των εδρών του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος κατά εννέα. 
ν

 


Translate this post