Αίνιγμα ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αυστρία (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ/ΑΥΣΤΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μπορεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς να ήταν ο νικητής των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, ο σχηματισμός όμως κυβέρνησης διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Ο 33χρονος νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία.

Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μείωσε αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες για το τρίτο Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο βρισκόταν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνησή τους διαλύθηκε εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,2% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,8 % (26,9% το 2017), ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14,3%, αυξημένο κατά 10,5 μονάδες.

Βελτιωμένο κατά 2,1 μονάδες στο 7,5% είναι το ποσοστό για το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ εκτός Βουλής, με ποσοστό 1,9% φαίνεται να παραμένει το κόμμα “Τώρα” (πρώην “Λίτσα Πιλτς”) που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή.

Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, “Αριστερή Πλατφόρμα” που συγκεντρώνει ποσοστό 1% και “Αλλαγή” με ποσοστό 0,4%.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη και τις πρώτες καταμετρημένες ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει στην μελλοντική Βουλή 71 έδρες, μια αύξηση κατά εννέα έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμη του κατά 11 έδρες σε 41 έδρες, οι Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 30 έδρες (μείον 21 έδρες), ενώ με 27 έδρες εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες κατά 4 περισσότερες.
ν

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαριστεί τους ψηφοφόρους για την ευρεία νίκη που έδωσαν στο Λαϊκό Κόμμα. Image: Supplied
ν

Παρά τη νίκη Κουρτς, ο σχηματισμός κυβέρνησης, για την οποία ο ίδιος θα πάρει εντολή από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Στις διερευνητικές συνομιλίες, τις οποίες ο ίδιος προτίθεται να έχει με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πρέπει να βρει τον κατάλληλο εταίρο με τον οποίο κατ΄ αρχήν θα πρέπει να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 92 εδρών στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, αλλά και να συμφωνήσουν σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ένας συνασπισμός, που πριν τις εκλογές θεωρούνταν ως ο πιθανότερος και θα ήταν εκείνος της συνέχισης της συγκυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (71 έδρες) με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (30 έδρες) και ο οποίος υπήρχε μέχρι τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν διαλύθηκε εξαιτίας της διαβόητης “Υπόθεσης Ίμπιζα”, εμφανίζεται πλέον αδύνατος, μετά τη σημερινή μεγάλη ήττα των Ελευθέρων, αλλά και της προφανούς επιλογής τους να περάσουν στην αντιπολίτευση.

Άνετη πλειοψηφία θα είχε ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες που μείωσαν κατά 11 τις έδρες τους διαθέτοντας πλέον 41 έδρες, ωστόσο θα πρέπει να αποκλείεται, τόσο λόγω των μεγάλων απωλειών των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και των μεγάλων διαφορών τους ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία τους μέχρι τον Μάιο του 2017, στην οποία ηγούνταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και την οποία είχε διαλύσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς που διατελούσε τότε υπουργός Εξωτερικών.

Την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή θα είχε π.χ. ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους, οι οποίοι είναι ο δεύτερος μεγάλος νικητής των σημερινών πρόωρων εκλογών, καθώς, έπειτα από απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή λόγω μη συγκέντρωσης του ορίου του 4% στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, εξασφάλισαν με ποσοστό 14% την εκ νέου είσοδο τους. Ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα σε μια σειρά θεμάτων, θεωρούνται από πολλούς, σχεδόν αξεπέραστες.
ν

Sebastian Kurz set to return to power in Austria after ousting | Al Jazeera English
ν

ν

 


Translate this post