Νίκη Κουρτς: Στροφή προς τα δεξιά για την Αυστρία

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αναδείχθηκε νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Αυστρίας.

Με τη νίκη του ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα γίνει ο νεώτερος Ευρωπαίος ηγέτης, ο οποίος έγινε υπουργός Εξωτερικών στην ηλικία των 27 ετών. Image: Supplied
ν

ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΙ από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, αλλά και τα κελεύσματα των Βρυξελλών για κατάργηση της εθνικής ταυτότητας και «ένωση» φύρδην-μίγδην των ευρωπαϊκών λαών κάτω από την ηγεμονία της Γερμανίας, οι Αυστριακοί ανέδειξαν πρώτο το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του Σεμπάστιαν Κουρτς που έλαβε το 31,6% των ψήφων.
Δεύτερο έρχεται το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), το οποίο ιδρύθηκε από έναν πρώην αξιωματικό των SS, έχοντας συγκεντρώσει το 26,9% των ψήφων.
Τρίτο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν με 26%, που από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως τώρα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.
Το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, που έχει σκληρές θέσεις ως προς τη μετανάστευση, αποτελείται από ευρωσκεπτικιστές, ύστερα από τον επανασχεδιασμό που έκανε τους τελευταίους μήνες ο Κουρτς, πράγμα που αύξησε τη δημοτικότητά του στο πλούσιο αυτό αλπικό έθνος.
Όπως ανέφερε ο Κουρτς μιλώντας στους υποστηρικτές του: «Σήμερα πήραμε τη μεγάλη εντολή να αλλάξουμε αυτή τη χώρα και σας υπόσχομαι ότι θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια γι’ αυτή την αλλαγή.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα στην πολιτική και θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο».
Ο 31χρονος ηγέτης αναμένεται να σχηματίσει συνασπισμό με το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) που ήρθε δεύτερο.
ν

Ο ρόλος του Αυστριακού προέδρου

Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων εκλογών, αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε με δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση του Κρίστιαν Κερν, που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ωστόσο ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, «αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο».
ν

Τα υπόλοιπα κόμματα

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο κόμμα Νέα Αυστρία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2%, ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η Λίστα Πιλτς του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Οι Πράσινοι με ένα 3,9%, δεν εξασφαλίζουν το όριο του 4% για την είσοδό τους στη Βουλή, στην οποία μάλλον δεν θα εκπροσωπούνται πλέον. Ανοικτή ωστόσο παραμένει η δυνατότητα να βελτιώσουν το αποτέλεσμά τους από την καταμέτρηση των πάνω από 700.000 επιστολικών ψηφοδελτίων των οποίων η καταμέτρηση αρχίζει σήμερα Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί και το οριστικό τελικό αποτέλεσμα.

 


Translate this post