Μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό Covid-19 (vid)

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Δείτε τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κοροναϊό, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο νέος κοροναϊός Covid-19 ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός. Image: Supplied

ν

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ της νόσου του κοροναϊού Covid-19, που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από την πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας. Εκεί υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα βιολογικά εργαστήρια του κόσμου, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που ειδικεύεται στον βιολογικό πόλεμο. Πιστεύεται ότι ο θανατηφόρος ιός προήλθε από το μυστικό αυτό εργαστήριο.

Η διασπορά του άγνωστου ιού

Έως σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2020, υπάρχουν 82.399 κρούσματα, 2.805 θάνατοι, αλλά και 32.819 ασθενείς που έχουν ανακάμψει.

Ο ιός έχει μεταδοθεί σε όλες τις επαρχίες της Κίνας και σε 50 χώρες σε όλη τη Γη. Από τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, οι 8.867 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σοβαρές. Οι θάνατοι ξεπερνούν εκείνους της επιδημίας SARS του 2003.
v

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους είναι οι ακόλουθες:

1. Κίνα (βαθμός επικινδυνότητας 3, με ανώτατο όριο το 4)
2. Νότια Κορέα (βαθμός επικινδυνότητας 3)
3. Ιταλία (βαθμός επικινδυνότητας 3)
4. Ιαπωνία (βαθμός επικινδυνότητας 2)
5. Ιράν (βαθμός επικινδυνότητας 2)
6. Σιγκαπούρη (βαθμός επικινδυνότητας 1)
7. Χονγκ Κονγκ (βαθμός επικινδυνότητας 1)

Τα ταξίδια στις χώρες αυτές πρέπει να αποφεύγονται, όπως και η επαφή με ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές.

Το αμερικανικό CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) προειδοποιεί ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από μια από αυτές τις περιοχές και αισθάνονται άρρωστοι με πυρετό, βήχα ή δύσπνοια πρέπει αμέσως να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Πρέπει όμως να παραμείνουν σπίτι τους και πριν ζητήσουν έναν γιατρό πρέπει πρώτα να τον προειδοποιήσουν. Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ή την επαφή με άλλους ανθρώπους και να ασκούν σχολαστική υγιεινή φροντίδα.

Τα δέκα μέτρα προφύλαξης

Τα μέτρα προφύλαξης που προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι τα ακόλουθα:

Μέτρο 1: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή καθαρό οινόπνευμα. Τα καθαρίζουμε συχνά με τα ειδικά τζελ απολύμανσης και τα αντισηπτικά χεριών και δέρματος από το φαρμακείο.

Μέτρο 2: Αποφεύγουμε να αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας χωρίς να έχουμε πλύνει ή απολυμάνει τα χέρια μας.

Μέτρο 3: Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

Μέτρο 4: Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

Μέτρο 5: Δεν επισκεπτόμαστε ασθενείς. Διατηρούμε αποστάσεις τουλάχιστον 1 μέτρου, από εμάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

Μέτρο 6: Σε μέρη όπου έχει εμφανιστεί ο κοροναϊός, αποφεύγουμε τους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους (μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες, θέατρα κτλ.), τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένα, αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία, τρόλεϊ), καθώς και τις δημόσιες ή αθλητικές συγκεντρώσεις.

Μέτρο 7: Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ, τηλ. 210-5212054, και παραμένουμε σπίτι μας.

Μέτρο 8: Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Μέτρο 9: Πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Μέτρο 10: Καθαρίζουμε καλά και απολυμαίνουμε τα αντικείμενα, τους χώρους και τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε συχνά. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Συμπτώματα και παρακολούθηση

Οι περισσότεροι μολυσμένοι άνθρωποι παρουσίασαν αρχικά κλινικά συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, βήχα, αναπνευστικές δυσκολίες, κόπωση και μυαλγία. Η περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη, σηπτικό σοκ και θάνατο.

Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι το φτάρνισμα, η ρινική καταρροή και ο πονόλαιμος.

Ορισμένοι από τους μολυνθέντες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, που σημαίνει ότι ενώ μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, δεν παρουσιάζουν άμεσα κλινικά συμπτώματα. Τα άτομα που έχουν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα μολυσμένους ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να εξετάζονται για να αποκλειστεί η περίπτωση μετάδοσης του κοροναϊού.

Το όριο ζωής του κοροναϊού είναι εννέα ώρες. Η περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες, αν και συνήθως είναι 5 ημέρες. Ωστόσο, σε μια περίπτωση ο ιός είχε επώαση 27 ημερών.

Τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν καμία προστασία από τον κοροναϊό, ενώ το εμβόλιο για τον συγκεκριμένο κοροναϊό χρειάζεται το λιγότερο ενάμιση χρόνο για να κατασκευαστεί.

Τέλος, οι συνηθισμένες χειρουργικές μάσκες που κυκλοφορούν δεν προσφέρουν καμία προστασία απέναντι στον κοροναϊό. Οι μάσκες αυτές χρησιμεύουν στο να μην μεταδώσεις εσύ το νόσημα που έχεις. Μόνο οι ειδικές επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες με φίλτρα που παρέχουν προστασία από στερεά και υγρά σωματίδια, οργανικές και ανόργανες ουσίες και αέρια είναι κατάλληλες. Αλλά οι μάσκες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.
ν

Coronavirus outbreak: should you wear a face mask? | Guardian
ν

ν

 


Translate this post