Το μυστηριώδες εργαστήριο απ’ όπου ξεκίνησε ο νέος ιός 2019-nCoV (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μήπως ο κοροναϊός δραπέτευσε από το εργαστήριο βιολογικών όπλων της Κίνας που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Ουχάν;

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν. Το Ινστιτούτο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα του κοροναϊού, είναι ένα από τα πιο προχωρημένα εργαστήρια στο κόσμο σχετικά με θέματα βιολογικού πολέμου. Image: Supplied

ν

ΕΝΩ ο θανατηφόρος κοροναϊός 2019-nCoV έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις πανδημίας, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη από πού εμφανίστηκε. Πολλοί υποστηρίζουν ότι προήλθε από την κεντρική αγορά θαλασσινών της Ουχάν, όπου μεταξύ άλλων πωλούνται και διάφορα άγρια ζώα και πτηνά, ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Ένας εμπειρογνώμονας όμως από το Ισραήλ, ειδικός σε θέματα βιολογικού πολέμου, πιστεύει ότι ο ιός προέρχεται από ένα εργαστήριο της Ουχάν που συνδέεται με το μυστικό πρόγραμμα ερευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων της Κίνας.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα Washington Times στις 24 Ιανουαρίου, επικαλούμενη τον πρώην πράκτορα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, Dany Shoham, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αποτελεί το επίκεντρο του μυστικού προγράμματος των βιολογικών όπλων της Κίνας.
ν

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν είναι το μόνο προχωρημένο βιολογικό εργαστήριο στην Κίνα ικανό να εργαστεί με θανατηφόρους ιούς. Image: Wuhan Institute of Virology
ν

Ενώ η Κίνα αρνείται ότι πειραματίζεται με βιολογικά όπλα, ή με θανατηφόρους ιούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του υπερπληθυσμού της Γης, ο ανταποκριτής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και συγγραφέας έξι βιβλίων Bill Gertz αποκάλυψε πέρυσι ότι έχει στοιχεία για τις μυστικές έρευνες που κάνουν οι Κινέζοι πάνω σε γενετικά τροποποημένους ιούς.

Να σημειωθεί ότι ο ισχυρισμός ότι ο ιός προέρχεται από άγρια ​​ζώα που πωλούνται στην κεντρική αγορά θαλασσινών της Ουχάν, προέρχεται από έναν μόνο Κινέζο επιστήμονα, τον Gao Fu, διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα που ελέγχονται από την κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι έχει κάνει πειράματα με κοροναϊούς, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους που προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ΣΟΑΣ ή SARS), του ιού της γρίπης H5N1, της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και του δάγκειου πυρετού, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.
ν

Η κεντρική αγορά θαλασσινών της Ουχάν, της οποίας πολλοί εργαζόμενοι και πελάτες αρρώστησαν, απέχει μόλις 30 χλμ. από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, απ’ όπου μπορεί να δραπέτευσε ο θανατηφόρος ιός. Image: News Media

ν

ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Όπως αναφέρει ο Ισραηλινός πράκτορας, ο ιός δραπέτευσε από το βιολογικό εργαστήριο της Ουχάν στο εξωτερικό περιβάλλον είτε εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων ασφάλειας είτε επειδή κάποιος από το προσωπικό του εργαστηρίου μολύνθηκε και βγήκε από τις εγκαταστάσεις χωρίς να ελεγχθεί.

Βέβαια είναι εύκολο οι υποψίες να πέσουν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από το «Σημείο Μηδέν», την κεντρική αγορά θαλασσινών της Ουχάν, όπου εργάζονταν τα αρχικά άτομα που εμφάνισαν τα συμπτώματα της νόσου και έγιναν αιτία να εξαπλωθεί ο κοροναϊός.

Η ίδια η φύση του ιού είναι τέτοια που μοιάζει με τον ιό του Έμπολα, που εμφανίστηκε πριν από χρόνια – ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που είχε στόχο τη μείωση του πληθυσμού της Αφρικής.

Πάντως η Κίνα ήδη κατηγορείται ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του αναφέρει ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εμφάνισε κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς βιολογικές δραστηριότητες με δυνητικές εφαρμογές διπλής χρήσης, ιατρικής και πολεμικής, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τη BWC (Biological Weapons Convention ‒ Σύμβαση Βιολογικών Όπλων)».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν όσον αφορά τον σεβασμό των ιατρικών ιδρυμάτων του κινεζικού στρατού στους κανόνες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τοξικές έρευνες και για ανάπτυξη εφαρμογών διπλής χρήσης και του δυναμικού τους ως βιολογικής απειλής», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
ν

Ιατρικό προσωπικό μεταφέρει έναν ύποπτο μόλυνσης σε νοσοκομείο της Ουχάν για εξέταση. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Από την πλευρά του, ο αμερικανός αμυντικός αναλυτής δρ Μάλκολμ Ντέιβις (Malcolm Davis) αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για να υποστηρίξουμε τη θεωρία ότι αυτή η εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης (επιπέδου ασφαλείας) BL-4 στην #Wuhan είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση του #coronavirus. Η εγγύτητά της ωστόσο είναι ενδιαφέρουσα».
ν

ν

Μπορεί να μην υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν τον κοροναϊό με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπως όμως επισημαίνει ο Richard Ebright, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι στο περιοδικό Nature, ο ιός SARS είχε διαφύγει από τα βιολογικά εργαστήρια υψηλού επιπέδου στο Πεκίνο όχι μία, αλλά πολλές φορές.

Πέρα από τον κοροναϊό, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι διεξάγει ανήθικα πειράματα CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats), με γενετικά τροποποιημένα μωρά, ενώ πέρυσι ανακοίνωσε ότι είχε παραγάγει ένα υβριδικό έμβρυο ανθρώπου-μαϊμού!

Παρόμοιες έρευνες διεξάγουν Ρωσία και Ιαπωνία, το Πεκίνο, ωστόσο, έχει ανακηρύξει τη βιολογική έρευνα ως εθνική στρατηγική προτεραιότητα.
ν

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο μεταξύ, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η εμφάνιση νέου στελέχους κοροναϊού (2019-nCoV), το ελληνικό Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και ξεκίνησε την προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Έχουν ανακοινωθεί τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.
ν

Haunting moments captured inside the epicentre of the Coronavirus | news.com.au
ν

ν

 


Translate this post