Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Brexit (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Ευρώπη αποχαιρέτησε σήμερα τη Βρετανία που έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μην μπορώντας να αντέξει άλλο τον γερμανικό ζυγό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχαιρέτησε σήμερα τη Βρετανία μια για πάντα. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία τη Συνθήκη Αποχώρησης, που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν (τυπικά) το πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.

Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Auld Lang Syne (Στις παλιές στιγμές) για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία. 

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τώρα να δώσουν την τελική έγκρισή τους στη συμφωνία σε μια έγγραφη, επίσης τυπική διαδικασία.
ν

MEPs sing Auld Lang Syne after approving Withdrawal Agreement | The Telegraph
ν

ν

Δυστυχώς, έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα, η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια έχει πάψει να είναι μια ισότιμη ένωση των ευρωπαϊκών κρατών και έχει μετατραπεί σε σατραπεία της Γερμανίας. Οι Γερμανοί αποφασίζουν πλέον για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και φυσικά αποφασίζουν με γνώμονα το στενό γερμανικό συμφέρον.

Η Βρετανία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), γνωστή και ως Κοινή Αγορά, την 1η Ιανουαρίου του 1973. Ήταν η εποχή που οι λαοί της Ευρώπης πίστευαν –όπως αποδείχτηκε αφελώς– στην ιδέα μιας Ευρώπης των λαών, που θα έθετε τα θεμέλια ενός νέου κόσμου ισότητας και αδελφοσύνης.

Και οι πιο ωραίες ιδέες γίνονται βραχνάς όταν πέσουν στα χέρια πονηρών, που εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των άλλων.

Η ΕΟΚ, που διαδέχτηκε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, ήταν μια σύλληψη εκείνης της εποχής που στόχευε στο να εντάξει ξανά την Γερμανία (και την Ιταλία) στη χορεία των πολιτισμένων κρατών, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είχε προκαλέσει δύο Παγκοσμίους Πολέμους και ευθυνόταν για εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών και ανείπωτες καταστροφές, καθώς και για τα πιο θηριώδη εγκλήματα πολέμου.
ν

24 Ιανουαρίου 2020. Η ιστορική στιγμή κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπογράφει την Συνθήκη Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Image: Supplied
ν

Η είσοδος της Βρετανίας στην ΕΟΚ χρησιμοποιήθηκε από τη Γερμανία για να επιβάλλει την οικονομική αυτή τη φορά ηγεμονία της πάνω στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στη βάση του συλλογισμού ότι ακόμη και η νικήτρια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Βρετανία δεχόταν την ανωτερότητα της Γερμανίας, προσχωρώντας πρώτα στην ΕΟΚ και μετά στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και αυτό φάνηκε από την αρχή, όταν δύο χρόνια μετά την προσχώρηση, το 1975, διεξήχθη δημοψήφισμα στη Βρετανία με το ερώτημα της αποχώρησης. Τότε όμως επικρατούσε ακόμη ο ρομαντισμός και οι λάθος απόψεις περί δήθεν «ευρωπαϊκής αδελφοσύνης». Έτσι, όλες οι διοικητικές περιφέρειες της Βρετανίας, πλην νησιών Σέτλαντ και Εβρίδων, επέλεξαν την παραμονή στην ΕΟΚ, με ποσοστό 67,2% έναντι 32,8%.

Τα χρόνια όμως περνούσαν και η κατάσταση συνεχώς χειροτέρευε. Το 1983 υπήρξε νέα προσπάθεια αποχώρησης από την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, η οποία απέτυχε και αυτή.
ν

Η Γερμανίδα πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράφει την Συνθήκη Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έχοντας δίπλα της τον Βέλγο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πίσω τον Γάλλο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Image: Supplied
ν

Το 1994 έγινε νέα προσπάθεια αποχώρησης που επίσης απέτυχε. Έπειτα από πολλές διεργασίες, τον Ιανουάριο του 2013, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως το Συντηρητικό Κόμμα θα διεξάγει ένα δημοψήφισμα (Ναι-Όχι) περί συμμετοχής στην ΕΕ με ανανεωμένο πακέτο όρων, μέχρι το τέλος του 2017, με την προϋπόθεση ότι θα επανεκλεγόταν στις εκλογές του 2015 (όπως και έγινε).

Έτσι, φτάσαμε στο περίφημο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, στο οποίο ο βρετανικός λαός ψήφισε κατά 52% (ή 17,4 εκατομμύρια ψήφοι) υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μετά από τις ακατανόητες παλινωδίες της Τερέζας Μέι, το Brexit οριστικοποιήθηκε για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Στον αγώνα της αυτόν, η Βρετανία υποστηρίχθηκε από χώρες όπως η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Τώρα η Γερμανία μπορεί να ηγείται ήσυχη στην ΕΕ των υπολοίπων 26 μελών, καθώς όλα τα κράτη είναι υποταγμένα στον γερμανικό αετό, άλλα έχοντας πουληθεί, άλλα έχοντας υποταχθεί (όπως τα γερμανόφιλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής) και άλλα κατακτηθεί (όπως η Ελλάδα), καθώς στη σημερινή πολυπολιτισμική και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει εθνική κυριαρχία και ελευθερία.
ν

What’s the next stage of Brexit? | Sky News
ν

ν

 


Translate this post