Μετατέθηκε ξανά η έγκριση της συμφωνίας για το Βrexit

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Έπειτα από την «προδοσία» του πρώην Συντηρητικού βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν, αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά η ψηφοφορία για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Image: Supplied

ν

ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει “no deal” (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.
ν

ΝΕΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η ευκαιρία για να ψηφιστεί η συμφωνία που έκανε με τους Ευρωπαίους πέρασε, δυστυχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την τροπολογία Λέτουιν, που ζητά την ενεργοποίηση της αποχώρησης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.

«Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μια ακόμη καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό».

«Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή», κατέληξε.
ν

Ο Μπόρις Τζόνσον και δεξιά ο σερ Όλιβερ Λέτουιν που εμπόδισε σήμερα την ψηφοφορία. Image: Supplied
ν

Το βρετανικό κοινοβούλιο αγνόησε για ακόμη μια φορά την ετυμηγορία του βρετανικού λαού που το 2016  με ποσοστό 52% και ψήφους 17.410.742 τάχθηκε υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Image: Supplied
ν

ΠΟΣΟΙ ΨΗΦΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

Για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χρειάζονται 320 ψήφοι. Στο Κοινοβούλιο υπάρχουν 650 έδρες και από αυτές το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον κατέχει τις 312. Χρειάζεται επομένως άλλες 8 ψήφους.

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει το συσχετισμό των δυνάμεων των κομμάτων και τις πιθανές μετακινήσεις υπέρ ή κατά του Brexit.
ν


ν

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση.

Από τις 29 Μαρτίου 2017 που η Βρετανοί ενεργοποίησαν το άρθρο 50 για να φύγουν, συνέχεια παλινδρομούν και ζητούν τη μια παράταση εξόδου μετά την άλλη, έτσι που τους έχει βαρεθεί όλος ο κόσμος γι’ αυτή την παλινωδία.

Κάποια στιγμή οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν αν θα φύγουν ή αν θα μείνουν – αν και το γυαλί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας έχει σπάσει.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κατέγραψε» σήμερα την ψήφο των Βρετανών βουλευτών που μεταθέτουν την απόφαση για το Brexit και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να της κοινοποιήσει τα επόμενα βήματα «το ταχύτερο δυνατό».

«Επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε σε ένα tweet η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο.
ν

MPs back Brexit deal delay | BBC News
ν

ν

 


Translate this post