«Δεν έχουν χαθεί ζωές» – Ο Τραμπ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με το Ιράν (vid)

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Τραμπ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με το Ιράν, μιλώντας για ειρήνη, μετά τα χτυπήματα του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Ο Τραμπ με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς (δεξιά), τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ (αριστερά) και τους επιτελείς του Πενταγώνου. Image: Reuters / Kevin Lamarque. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ Τραμπ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με το Ιράν, μιλώντας για ειρήνη, λίγες ώρες μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε πριν από λίγο, μίλησε για ειρήνη, χωρίς άλλες απειλές εναντίον του Ιράν, περιγράφοντας την στάση της Τεχεράνης ως «καλή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

«Οι πύραυλοί μας έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, είναι πιο ισχυροί, πιο ακριβείς, πιο γρήγοροι και πιο θανατηφόροι… Το γεγονός όμως ότι έχουμε αυτόν τον μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

«Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε από την χθεσινή επίθεση. Δεν είχαμε καμία απώλεια. Όλοι οι στρατιώτες είναι ασφαλείς. Είμαστε έτοιμοι για όλα. Το Ιράν δείχνει να κάνει πίσω. Καμία ζωή, ούτε καν Ιρακινού, δεν χάθηκε λόγω διασποράς δυνάμεων και έγκαιρης προειδοποίησης που είχαν οι δυνάμεις μας…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ωστόσο, θα επιβάλλουμε στο Ιράν πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Καλούμε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στην Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ είναι ανεξάρτητες ενεργειακά. Δεν έχουμε ανάγκη την Μέση Ανατολή, αλλά προσπαθούμε για φέρουμε ειρήνη και εκδημοκρατισμό στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος ορκίστηκε ότι θα επιβάλλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, επιπλέον των χιλιάδων που επιβλήθηκαν από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA ή Πυρηνική Συμφωνία με το Ιράν) το 2018.

«Αυτές οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν, έως ότου το Ιράν αλλάξει τη συμπεριφορά του», είπε ο Τραμπ.
ν


ν

«Το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και να τερματίσει την υποστήριξή του στην τρομοκρατία», συνέχισε ο Τραμπ. «Έφτασε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα. Πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τα υπολείμματα της JCPOA».

Προηγουμένως ο Τραμπ, σε μια δήλωσή του αντάξια ενός βαρβάρου, είχε απειλήσει το Ιράν με 52 χτυπήματα σε ισάριθμους στρατιωτικούς αλλά και πολιτιστικούς στόχους, λέγοντας ότι θα εξαλείψει την ιστορική κληρονομιά της χώρας, καταστρέφοντας μνημεία και ισοπεδώνοντας αρχαιολογικούς χώρους όπως η Περσέπολη.

Σήμερα ήταν πιο διαλλακτικός, λέγοντας ότι το Ιράν θα μπορούσε να γίνει μια «μεγάλη χώρα» και ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε τομείς αμοιβαίου οφέλους.

«Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι ο φυσικός εχθρός του Ιράν. Η καταστροφή του ISIS είναι καλή για το Ιράν. Και πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό και σε πολλές άλλες κοινές προτεραιότητες».

Νωρίς την Τετάρτη, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή, σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αναλυτές, το Ιράν απέτυχε επίτηδες να πλήξει με τους πυραύλους του αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, καθώς οι εικόνες που έχουν ληφθεί από δορυφόρους δείχνουν μικρές ή και καθόλου ζημιές εντός των αμερικανικών στρατοπέδων.

Λέγεται ότι το Ιράν απέτυχε επίτηδες να πλήξει με τους πυραύλους του αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, για να μην κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ο Σουλεϊμανί «εξοντώθηκε προληπτικά», καθώς φέρεται να σχεδίαζε σειρά επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τη δολοφονία του στρατηγού «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και υποσχέθηκε να πάρει εκδίκηση.
ν

Αμερικανική βάση στο Ιράκ μετά από το… χτύπημα με πυραύλους. Εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ζημιές. Image: Wall Street Journal. Πηγή: Supplied

ν

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί από τον Τραμπ έτυχε σκληρής κριτικής στο εσωτερικό των ΗΠΑ από γερουσιαστές και διασημότητες, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε την εκτέλεση Σουλεϊμανί «προκλητική και υπερβολική», εκτιμώντας ότι «θέτει σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας, διπλωμάτες και άλλους, ενώ απειλεί να προκαλέσει σοβαρή κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν».

Ήδη, η Πελόσι ανακοίνωσε ότι θα θέσει αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο απόφασης που θα απαγορεύει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν από τον Λευκό Οίκο, εκτός εάν υπάρξει ρητή απόφαση του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατακραυγή εναντίον της πρόσφατης απειλής που εκτόξευσε ο Τραμπ για ενδεχόμενο βομβαρδισμό μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν σε περίπτωση αντιποίνων κατά αμερικανικών στόχων.

Ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε πως ενδεχόμενη καταστροφή πολιτιστικών μνημείων που δεν έχουν στρατιωτική αξία θα ήταν έγκλημα πολέμου, αφήνοντας έκθετο τον πρόεδρο.

«Θα ακολουθήσουμε το δίκαιο που διέπει τις ένοπλες συγκρούσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε δημοσιογράφους, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απροσδόκητη τοποθέτηση Τραμπ. Υπό το κράτος της γενικής κατακραυγής, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέκρουσε πρύμναν κατά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού όταν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι θα υπακούσει στον διεθνή νόμο.
ν

Ένας από τους πυραύλους που έστειλε το Ιράν εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ ως αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία κορυφαίου ιρανού στρατηγού. Ήταν απλώς μια προειδοποίηση, καθώς οι πύραυλοι ήταν προγραμματισμένοι να αποτύχουν. Image: Fars News Agency. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post