Εμφανίστηκαν τρεις ήλιοι στον ουρανό της Κίνας (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το φαινόμενο των τριών ήλιων, ή «των σκυλιών του ήλιου», εμφανίστηκε πάνω από μια κινεζική πόλη την τελευταία ημέρα του 2019. Το φαινόμενο είναι προμήνυμα δυσάρεστων συμβάντων.

Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της κινεζικής πόλης Fuyu, στην βορειοανατολική επαρχία Jilin, είδαν την τελευταία ημέρα του 2019 ένα ασυνήθιστο θέαμα: αντί για το φως του πρωινού ήλιου, είδαν στον ουρανό να ξεπροβάλλουν τρεις λαμπροί ήλιοι!

Επρόκειτο για τον ήλιο με δύο άλλα φώτα να τον πλαισιώνουν δεξιά κι αριστερά. Το παράξενο φαινόμενο, γνωστό από την αρχαιότητα ως «τα σκυλιά του ήλιου», κράτησε περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν οι δύο ψεύτικοι ήλιοι εξαφανίστηκαν.
ν


ν

Το φαινόμενο πήρε την ονομασία «τα σκυλιά του ήλιου», επειδή τα δύο λαμπερά σημεία φωτός εμφανίζονται δίπλα στον Ήλιο, σαν πιστοί ακόλουθοι.

Το φαινόμενο το έχει περιγράψει ο Αριστοτέλης (Μετεωρολογικά ΙΙΙ.2, 372α14) και το έχει ονομάσει παρήλιον.

Το παρήλιον είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο το οποίο δημιουργεί σημεία φωτός σε ένα φωτεινό δαχτυλίδι σε ακτίνα 22 μοιρών από κάθε πλευρά του Ήλιου. Όπως γράφει ο Αριστοτέλης, «οι ψεύτικοι ήλιοι είναι πάντα στο πλάι, ποτέ πάνω ή κάτω, και συνήθως εμφανίζονται κατά την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα, και πιο σπάνια στη μέση της ημέρας».

Εμφανίζονται όταν το φως διαθλάται από κρυστάλλους πάγου των θυσανόμορφων νεφών ‒ εξαιρετικά λεπτά και αραιά στην τροπόσφαιρα Το φαινόμενο είναι πιο συχνό το χειμώνα, με τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
ν

Το φαινόμενο των τριών ήλιων στο Χρονικό της Νυρεμβέργης (1493).
ν

Το φαινόμενο μνημονεύει ο ποιητής Άρατος ο Σολεύς (Φαινόμενα, 880–891), καθώς και ο Αρτεμίδωρος στα Ονειροκριτικά του. Από τους Λατίνους το μνημονεύουν ο Κικέρωνας και ο Σενέκας, ενώ ο Απουλήιος, στην Απολογία του, αναφέρει ότι είχε ασχοληθεί εκτενώς με το φαινόμενο ο Αρχιμήδης.

Ο Δίων Κάσσιος, στη Ρωμαϊκή Ιστορία αναφέρει ότι τρεις ήλιοι εμφανίστηκαν πάνω από τη Ρώμη, στην αρχή της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193 μ.Χ.), υποδηλώνοντας τους τρεις διεκδικητές της εξουσίας: τον Σεπτίμιο Σεβήρο στην ιταλική χερσόνησο, τον Νίγρο στην Ανατολή και τον Αλβίνο στη Δύση (Γαλλία). Ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος και ο Σεβήρος αποδείχτηκε ο πλέον ικανός από τους διεκδικητές.

Από τις αναφορές αυτές μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το φαινόμενο των τριών ήλιων είναι προμήνυμα δυσάρεστων συμβάντων.
ν

 


Translate this post