12 τρόποι για να είστε καθημερινά σε τέλεια φόρμα

Κατηγορία Αυτοβελτίωση

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Δώδεκα απλοί και πρακτικοί τρόποι για να είστε σε τέλεια φόρμα απέναντι στις απαιτήσεις της νέας περιόδου που ξεκινά μετά τις διακοπές.

Μετά την ευωχία των διακοπών, πώς επιστρέφει κανείς στη δουλειά, στο σχολείο, στη ρουτίνα χωρίς να χάσει το κέφι του; Image: Supplied

ν

ΜΕΤΑ το καλοκαίρι μια νέα εργασιακή και σπουδαστική περίοδος ξεκινά. Πώς επιστρέφει κανείς στη δουλειά, στο σχολείο, στην καθημερινή ρουτίνα χωρίς να χάσει το κέφι του; Και κυρίως πώς θα καταφέρει να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό, για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς ή του σχολείου;

Διαβάστε παρακάτω δέκα πρακτικούς τρόπους για να τα βγάλετε πέρα με την καθημερινή απαιτητική πραγματικότητα, διατηρώντας σε τέλεια φόρμα το σώμα και το μυαλό.
ν

1. Πρωινό ξύπνημα

Ο χειρότερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας είναι με πρησμένα μάτια, έχοντας έλλειψη ύπνου και μια μόνιμη ανάγκη για καφέ. Μάθετε τον εαυτό σας να πηγαίνει νωρίς για ύπνο το βράδυ έτσι ώστε να μπορείτε να ξυπνάτε πιο εύκολα το πρωί. Αν μάλιστα καταφέρετε να ξυπνάτε νωρίτερα από την απαραίτητη ώρα που πρέπει να σηκωθείτε θα έχετε τεράστια οφέλη.

Οι πρωινές ώρες είναι ιδανικές για να ετοιμάσετε το πρόγραμμα της ημέρας, να συγκροτηθείτε, να ασχοληθείτε με δουλειές που απαιτούν αυτοσυγκέντρωση, ησυχία και ενδοσκόπηση. Όταν όλοι οι άλλοι κοιμούνται και υπάρχει ησυχία έχετε τη δυνατότητα να οργανώσετε τις σκέψεις σας, να κάνετε διαλογισμό και να ασχοληθείτε αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό σας.
ν

2. Καθαρίστε το χώρο όπου ζείτε και εργάζεστε

Ο φορτωμένος χώρος είτε στο σπίτι είτε στο χώρο της δουλειάς αποδιοργανώνει. Ο χώρος όπου ζούμε είναι μια προέκταση του εαυτού μας. Τα άχρηστα αντικείμενα, οι γεμάτες επιφάνειες και οι αφρόντιστοι χώροι αντανακλούν την εσωτερική μας κατάσταση και γι’ αυτό θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει.

Πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεστε, δωρίστε ρούχα ή άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πια και απλώς πιάνουν χώρο στη ντουλάπα σας. Αλλάξτε το χώρο σας και θα αλλάξει η ζωή σας.
ν

3. Βρείτε την αγαπημένη σας ασχολία

Τι σας αρέσει να κάνετε; Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή; Βρείτε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε ακριβώς με αυτό που σας γεμίζει με χαρά και ενθουσιασμό.

Μπορεί να είναι η χειροτεχνία, το διάβασμα βιβλίων, ένα καλλιτεχνικό χόμπι, ένα άθλημα ή οτιδήποτε άλλο ‒ ο καθένας έχει κάτι δικό του που τον ευχαριστεί. Ό,τι κι αν είναι αυτό, το βέβαιο είναι ότι θα ηρεμήσει το μυαλό σας, θα σας δώσει τη χαρά της δημιουργίας και θα αλλάξει την ψυχολογία σας προς το καλύτερο.

Μην παραβλέπετε αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένους.
ν


ν

4. Γυμναστείτε

Η γυμναστική, ακόμη κι αν για πολλούς είναι βαρετή και θεωρείται αγγαρεία, είναι ό,τι καλύτερο τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό μας. Η κίνηση και η άθληση διώχνουν την κατάθλιψη, καθαρίζουν το μυαλό από τις «σκοτεινές» σκέψεις του και θωρακίζουν την υγεία.

Είτε γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο είτε κάνετε γυμναστική στο σπίτι, ακολουθώντας κάποιο από τα άπειρα προγράμματα γυμναστικής που μπορείτε να βρείτε στο Youtube, με την άσκηση θα νιώθετε ελαφρύτεροι, πιο αισιόδοξοι και με περισσότερη ενέργεια.

Στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολο και θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής παρά την κούραση ή την βαρεμάρα που μπορεί να έχετε.

Ζητήστε από τους φίλους σας να γυμνάζεστε μαζί ή βάλτε ένα στόχο. Επιλέξτε για παράδειγμα ένα ρούχο που θέλετε να φορέσετε και για το οποίο θα πρέπει να βελτιώσετε το σώμα σας προτού καταφέρετε να μπείτε σε αυτό!
ν

5. Οργανώστε ένα ταξίδι

Εάν η εργασία σας απαιτούσε να δουλεύετε όλο το καλοκαίρι ή δεν είχατε την ευκαιρία να πάτε πουθενά εδώ και πολύ καιρό, οργανώστε μια μικρή απόδραση με το αγαπημένο σας πρόσωπο μέσα στους προσεχείς μήνες.

Ακόμη κι αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο είναι πάντα μια καλή ιδέα. Μην αρνηθείτε στον εαυτό σας μια ωραία εμπειρία!
ν

ν

6. Αναβαθμίστε τη διατροφή σας

Φορέστε την ποδιά σας και μπείτε στην κουζίνα αν θέλετε να αρχίσετε να τρώτε υγιεινά. Σταματήστε να τρώτε ό,τι βρεθεί μπροστά σας και επιλέξτε σωστά το φαγητό σας. Προτιμάτε φρούτα και λαχανικά της εποχής και ακόμη κι αν δεν έχετε χρόνο και πρέπει να παραγγέλνετε φαγητό επιλέξτε υγιεινά πιάτα.

Οι σαλάτες μπορούν να γίνουν πραγματική απόλαυση με τα κατάλληλα υλικά, ενώ το ελαιόλαδο και το ξύδι θα τις κάνουν ακόμη πιο ωφέλιμες για την υγεία σας.
ν

7. Αποτοξίνωση, η ευεργετική

Το σώμα σας χρειάζεται και αυτό έναν καθαρισμό από όλα τα άχρηστα που μαζεύονται με τον καιρό. Για να αποφύγετε αυτή την αίσθηση της κόπωσης και της έλλειψης ενέργειας που συνοδεύει η συσσώρευση τοξινών κάντε αποτοξίνωση.

Φτιάξτε φυσικούς χυμούς ή smoothies και καθαρίστε τον οργανισμό σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και προμηθευτείτε τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής εφόσον το έχετε ανάγκη.
ν

8. Έμπνευση, η θαυματουργή

Αν η ζωή μας είναι το φαγητό, τότε η έμπνευση είναι η φωτιά που το μαγειρεύει. Είναι η κινητήρια δύναμη που μας κάνει να ζούμε πραγματικά κι όχι να μεταφέρουμε τον εαυτό μας σαν αναγκαίο φορτίο. 

Φροντίστε λοιπόν να έχετε γύρω σας πράγματα που σας εμπνέουν. Μπορεί να είναι ένα αγαπημένο βιβλίο, ένας πίνακας, φωτογραφίες, μουσική ή υπέροχα λόγια που διατηρούν μέσα σας τη φωτιά αναμμένη.

Μην αφήνετε τη διάθεσή σας να πέφτει, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό φροντίστε να έχετε κάτι κοντά σας που θα σας βοηθήσει να «ξανασηκωθείτε».
ν

ν

9. Παρέα με αγαπημένους φίλους

Ένας καλός φίλος είναι πραγματικός θησαυρός, λέει μια παλιά παροιμία. Η συντροφιά με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα θα σας χαρίσει ψυχολογική στήριξη, ευτυχία και χαρά ‒ τα απαραίτητα συστατικά δηλαδή μιας ολοκληρωμένης ζωής.

Αν κάτι τέτοιο λείπει από τη ζωή σας αυτή τη στιγμή, γίνετε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας και θα έλθουν και τα υπόλοιπα.
ν

10. Οργανώστε τις πληρωμές σας

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους όλων μας είναι να πληρώνουμε λογαριασμούς και συχνά καταλήγουμε να το κάνουμε τελευταία στιγμή. Για να μην έχετε αυτό το καθημερινό άγχος δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για το πότε και πώς θα πληρώνετε τους λογαριασμούς σας.

Σημειώστε όλα τα αναγκαία έξοδα και κρατήστε ένα λογαριασμό για το πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Έτσι, θα μπορείτε να έχετε καλύτερο έλεγχο και θα πάψετε να τρέχετε την τελευταία στιγμή.
ν

ν

11. Βάλτε ένα στόχο

Ας το παραδεχτούμε. Οι στόχοι του περασμένου έτους βρίσκονται στο κάτω μέρος του συρταριού της συνείδησης και έχετε ξεχάσει όλα όσα υποσχεθήκατε ότι θα κάνετε (ή προσπαθήσατε να τα αποφύγετε). Τώρα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία. Καθορίστε ένα στόχο (π.χ. να γράψω ένα βιβλίο, να περάσω όλα τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου), συνθέστε ένα σχέδιο και αρχίστε να εργάζεστε.
ν

12. Μην ξεχνάτε τους άλλους

Είμαστε τόσο απασχολημένοι με τους εαυτούς μας, που συχνά ξεχνάμε τους άλλους γύρω μας, ακόμη και τους πιο καλούς μας φίλους. Δημιουργήστε μια λίστα με πέντε άτομα που θέλετε να βοηθήσετε ή να υποστηρίξετε να πάνε μπροστά. Βοηθήστε κάποιον, όχι απαραίτητα οικονομικά, αλλά με όποιον τρόπο είναι γι’ αυτόν ωφέλιμος.  Στηρίζοντάς τον, τον βοηθάτε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους και τη ζωή. Αυτή η πράξη καλοσύνης μπορεί να μην αλλάξει τη διάθεσή σας, σημαίνει όμως πολλά γι’ αυτούς που βρίσκονται δίπλα σας.
ν

 


Translate this post