Η πρακτική των Νίντζα στην καθημερινή ζωή (vid)

Κατηγορία Αυτοβελτίωση

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ελεύθεροι από το παρελθόν

«Είναι αδύνατον να είσαι παρών όταν είσαι παγιδευμένος στην προσωπική σου ιστορία. Ποια είναι άλλωστε η διαφορά ανάμεσα στο παρελθόν και σε ένα όνειρο;»

Ραμ Ντας, πρώην καθηγητής Ψυχολογίας του Χάρβαρντ

ν

ΠΡΟΤΟΥ ριχτούν στη μάχη, οι πολεμιστές Νίντζα έκαναν πάντα διαλογισμό. Πρόθεσή τους ήταν να μπουν στη μάχη αγνοί, πολεμώντας όχι για τον εαυτό τους, αλλά για το καλό ολόκληρης της ομάδας. Το να χτυπήσεις τον εχθρό οργισμένος ήταν για τους Νίντζα πράξη ακάθαρτη. Οι πολεμιστές δεν μάχονταν για συναισθηματικούς λόγους ή από την επιθυμία να νικήσουν· μάχονταν για την ελευθερία.
Το ίδιο και εμείς, προτού μπούμε στην καθημερινή μάχη της ζωής θα πρέπει να είμαστε απαλλαγμένοι από βαριά συναισθήματα οργής, εκδίκησης ή αυτολύπησης.
Η καλύτερη απάντηση σε όλους και σε όλα αυτά που μας βαραίνουν είναι να ζούμε τη ζωή σε όλη της τη δύναμη και την ουσία. Αν σε κάθε μας κίνηση και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα κουβαλάμε τα λάθη και τις πληγές του παρελθόντος, δυσκολεύουμε πολύ την πορεία μας και στην ουσία δηλητηριάζουμε τη ζωή μας.
Οι πράξεις μας όταν χρωματίζονται από συναισθηματική δυσαρέσκεια, αποστροφή, φόβο ή φθόνο και κακόβουλη διάθεση στρέφονται εναντίον μας.
Οι Νίντζα το γνώριζαν αυτό και έτσι «καθάριζαν» τον εαυτό τους από τα συναισθηματικά «απόνερα» του παρελθόντος. Η καθαρή ψυχή και ο ασκότιστος νους είναι η μεγαλύτερη δύναμη του ανθρώπου και το μεγαλύτερό του όπλο ενάντια στον εχθρό.
Η μάχη είναι καθήκον, αλλά η νίκη πρέπει να είναι δίκαιη. Υπακούει σε ανώτερους νόμους, τους οποίους οι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα να παραβαίνουν.
ν

Κόβοντας τα δεσμά

Για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον εχθρό πρέπει να απαλλαγούμε από όλα τα δεσμά που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Και πάνω σε αυτό στηρίζεται ο διαλογισμός που ακολουθεί και που ανήκει στην τεχνική των Νίντζα:
Κλείστε τα μάτια, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, επικεντρώστε την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς και δείτε τον εαυτό σας μαζί με κάποιον στον οποίο έχετε δώσει μια υπόσχεση στο παρελθόν και αισθάνεστε δεσμευμένοι απέναντί του, ακόμη κι αν η σχέση σας έχει τελειώσει.
Δείτε τον εαυτό σας να κάθεται μαζί του σε ένα άδειο δωμάτιο. Δείτε γύρω από τον εαυτό σας την σπείρα προστατευτικής ενέργειας που σας τυλίγει και σας απομονώνει από το άλλο πρόσωπο.
Κοιτάξτε τα σώματα και των δυο σας και θα «δείτε» τα ενεργειακά «σχοινιά» που σας ενώνουν. Παρατηρήστε σε ποια σημεία ακριβώς ενώνονται τα σχοινιά αυτά. Αυτό θα σας δείξει το είδος της σχέσης που είχατε μαζί του. Πρόκειται για ένωση καρδιάς, για σεξουαλική ή διανοητική ένωση;
Προσέξτε επίσης αν τα σχοινιά αυτά ενώνουν διαφορετικά σημεία στο σώμα του καθενός. Μήπως ενώνουν, για παράδειγμα, την καρδιά σας με το κεφάλι του άλλου προσώπου; Κάτι τέτοιο θα φανέρωνε αμέσως το πρόβλημα που υπήρχε ανάμεσά σας ή θα σας έδινε την ευκαιρία να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται δεκτή η ενέργειά σας από τους άλλους.
ν

Η απελευθέρωση

Όταν θα νιώσετε έτοιμοι, πείτε όλα αυτά που πρέπει να πείτε στο πρόσωπο που έχετε απέναντί σας, μιλώντας δυνατά, έτσι ώστε να συγχωρήσετε ο ένας τον άλλο, να συμφιλιωθείτε, να «κλείσετε» τις υποθέσεις σας, να πάρετε πίσω τις υποσχέσεις που είχατε δώσει και να αποχαιρετιστείτε.
Όταν θα είναι η στιγμή κατάλληλη, θα φανερωθεί στα χέρια σας το σπαθί με το οποίο θα κόψετε τα ενεργειακά δεσμά που σας ενώνουν. Πάρτε μια βαθιά ανάσα καθώς το κάνετε αυτό και απαιτήστε την επιστροφή της ενέργειάς σας. Η τεχνική αυτή δεν βλάπτει το άλλο πρόσωπο∙ απλώς κόβει τους δεσμούς ανάμεσά σας.
Καθώς απελευθερώνετε εσάς και το άλλο πρόσωπο από το παρελθόν, δείτε το πρόσωπο αυτό να φεύγει, να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ έως ότου χαθεί τελείως από τα μάτια σας. Ανοίξτε τότε τα μάτια σας και πείτε δυνατά: «Είμαι ελεύθερος».
Νιώστε βαθιά μέσα σας το νόημα αυτής της φράσης.
Επαναλάβετε την άσκηση κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να απαλλαγείτε από μια κατάσταση για την οποία αισθάνεστε ότι έχετε χάσει πολύτιμη ενέργεια.
(Από το βιβλίο: “Οι πνευματικές πρακτικές των Νίντζα” του Ρος Χέιβεν).
ν

Bokken y Katana = Tegatana Aikido | Aikido Murcia

ν

ν

Δείτε επίσης:

Ο τρόπος ζωής των Νίντζα και η εκπαίδευσή τους

 

 


Translate this post