Γιατί να μου συμβαίνει εμένα αυτό;

Κατηγορία Αυτοβελτίωση

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Από την Γεωργία Μεταξά

 

Για να γίνουμε δημιουργοί του δικού μας πεπρωμένου πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και πνευματικοί νόμοι στη ζωή μας, πέρα από τους κοινωνικούς ή τους φυσικούς.

ν

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι ζούμε κάτω από ορισμένους νόμους –τους νόμους της χώρας, τους νόμους της φύσης, τους νόμους που διέπουν το πλανητικό σύστημα κτλ.– λίγοι όμως συνειδητοποιούν ότι ζούμε επίσης κάτω από κάποιους πνευματικούς νόμους. Αυτοί οι νόμοι, τους οποίους δεν πολυκαταλαβαίνουμε, ευθύνονται για ότι “…. ΜΠΙΠ” μας συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο. Αν μπορούσαμε να τους κατανοήσουμε και να δουλέψουμε μαζί τους, τότε θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς να γίνουμε όχι μόνο συντελεστές αλλά και δημιουργοί του δικού μας πεπρωμένου.
Τέτοιοι νόμοι είναι, για παράδειγμα, ο νόμος της έλξης, ο νόμος του αιτίου και του αιτιατού, ο νόμος της συμπάθειας, ο νόμος της ανταπόδοσης (πιο γνωστός σαν νόμος του κάρμα) και πολλοί άλλοι.
Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς πως οι περισσότεροι από τους φυσικούς νόμους έχουν το αντίστοιχό τους στον πνευματικό κόσμο, όπως οι νόμοι της φθοράς και της αφθαρσίας, οι νόμοι της δράσης και της αδράνειας κτλ. Οι πνευματικοί νόμοι όχι μόνο υπάρχουν, αλλά έχουν αναγνωριστεί από την επιστήμη, με κορυφαίο ίσως παράδειγμα το χώρο της κβαντικής φυσικής.
Όλοι γνωρίζουν λίγο πολύ την αρχή του Χάιζενμπεργκ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να ορίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου. Πρέπει να επιλέξουμε ή το ένα ή το άλλο.
Ύλη και ενέργεια δεν είναι ποτέ σταθερές, αλλά συνεχώς εναλλάσσονται. Σε αυτή την αέναη κίνηση και εναλλαγή κρύβεται το μυστικό της ύπαρξης. Η ύλη γίνεται ενέργεια και η ενέργεια ύλη. Τα παπούτσια που φοράτε δεν είναι παρά μια λεπτή μορφή ενέργειας που έχει πάρει τη μορφή του παπουτσιού. Το σώμα σας είναι η ίδια ενέργεια που έχει πάρει τη μορφή του σώματός σας.
Τα σωματίδια μπορούν να φαίνονται σαν ύλη, αλλά και σαν κύματα. Μπορεί κάτι να συμπεριφέρεται τώρα σαν σωματίδιο και μετά σαν κύμα απλωμένο μέσα στο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να ορίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου.
Από την άλλη πλευρά, ο παρατηρητής επιδρά στο παρατηρούμενο. Αυτό σημαίνει πως όταν παρατηρούμε ένα σωματίδιο, επιδρούμε στη συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται να παρατηρούμε κάτι ή κάποιον χωρίς να επιδρούμε σε κάποιο βαθμό επάνω του.
Κατά τον ίδιο τρόπο, οι πεποιθήσεις, τα συναισθήματα, οι προσδοκίες, οι σκέψεις και οι προκαταλήψεις μας, με δυο λόγια η εσωτερική στάση μας, ασκεί μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον γύρω μας.
Πράγματι, μπορούμε να φανταστούμε τους άλλους σαν κύματα πιθανοτήτων που μπορούν να συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους και ο καθένας από εμάς, ανάλογα με τα δικά του συναισθήματα και παγιωμένες αντιλήψεις, έλκει από αυτά τα άτομα διαφορετικές συμπεριφορές.
Έχει επίσης αποδειχτεί από την επιστήμη ότι τα πάντα δονούνται και ότι αυτές οι δονήσεις έχουν ήχους οι οποίοι δεν γίνονται πάντα αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί. Η NASA έχει καταγράψει τον ήχο του Ήλιου. Ακόμη και εμείς οι άνθρωποι δονούμαστε και οι δονήσεις μας αλλάζουν όλη την ώρα ανάλογα με τη διάθεσή μας.
Αν και οι άλλοι δεν ακούν τις δονήσεις μας, μπορούν να τις αισθανθούν. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε πότε κάποιος είναι χαρούμενος ή λυπημένος. Πόσες φορές δεν έχετε γυρίσει να δείτε ακριβώς τη στιγμή που κάποιος σας κοιτάζει; Το αποκαλούμε διαίσθηση, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που συλλαμβάνουμε είναι οι δονήσεις του.
ν

Ζώντας σαν μικροί θεοί

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συστήματα έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τους πνευματικούς νόμους: ό,τι υπάρχει πάνω υπάρχει και κάτω, ό,τι σπέρνεις θερίζεις, ό,τι κάνεις θα λάβεις κ.ά.
Με λίγα λόγια, οι προσωπικές δονήσεις μας όπως μεταφέρονται στον εξωτερικό κόσμο επηρεάζουν τις δονήσεις των υπολοίπων ανθρώπων και πραγμάτων, απωθώντας από εμάς ή έλκοντας προς το μέρος μας. Το αν αυτά θα είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα, αν δηλαδή ελκύεις αυτό που επιθυμείς ή αυτό που είσαι, εξετάζεται σε άλλο άρθρο.
Αν δεχτούμε αυτό που λένε οι αρχαίες φιλοσοφίες, ότι δηλαδή έχουμε δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του δημιουργού, σημαίνει ότι είμαστε και εμείς οι ίδιοι δημιουργοί. Αν αρχίσουμε να το συνειδητοποιούμε αυτό, ότι μέσω των δονήσεων και των κραδασμών επεμβαίνουμε και τροποποιούμε το περιβάλλον προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, τότε πλησιάζουμε προς την αλήθεια.
Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνουμε πιο υπεύθυνοι για ό,τι σκεπτόμαστε και για ό,τι πράττουμε. Είναι θετικό και ωφέλιμο ή αντίθετα βλαβερό και ζημιογόνο; Το να μάθουμε να ζούμε σαν μικροί θεοί είναι αποτέλεσμα μιας πιο συνειδητής ύπαρξης.
Το να γίνουμε περισσότερο ευαίσθητοι και συνειδητοί, έχοντας επίγνωση του αληθινού εαυτού μας, είναι ένα ταξίδι ζωής. Απαιτεί αφοσίωση και υπομονή, αλλά έχοντας αφυπνιστεί από το λήθαργο, μπορούμε να κατευθύνουμε τις ζωές μας και αυτό είναι από μόνο του ένα θαύμα.
Παλιές και νέες διδασκαλίες και πρακτικές μπορούν να μας βοηθήσουν σ’ αυτό το ταξίδι, και μπορεί κανείς να ψάξει και να βρει αυτή που του πηγαίνει καλύτερα. Το μυστικό βρίσκεται στο να μάθεις να δημιουργείς αυτά που συμβαίνουν στη ζωή σου και όχι να υφίστασαι αυτά που δεν θέλεις.
Αλλάξτε την εσωτερική σας στάση και θα αλλάξει το πεπρωμένο σας.
ν

 


Translate this post