Ξεκλειδώστε τη μυστική πόρτα του εγκεφάλου σας

Κατηγορία MAGAZINE, Brainpower, Αυτοβελτίωση

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανακαλύψτε δυνάμεις που δεν γνωρίζατε ότι έχετε, αποκτώντας πρόσβαση
στο μυστηριώδες δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σας. Με λίγη εξάσκηση,
θα μπορέσετε να «αφυπνίσετε» τις ξεχασμένες εντός σας δυνάμεις και να ανακαλύψετε έναν καινούριο κόσμο δυνατοτήτων.

ν

ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ποτέ την αίσθηση ότι κάποιος δεν σας λέει όλη την αλήθεια, ή ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό που σας παρουσιάζεται ως αλήθεια, είχε ενεργοποιηθεί μέσα σας αυτό που ονομάζουμε διαίσθηση. Για τους περισσότερους από εμάς, οι στιγμές αυτές είναι τυχαίες και πέρα από τον συνειδητό έλεγχό μας. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε τη διαίσθησή μας κατά βούληση, μαθαίνοντας πώς να ενεργοποιούμε το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας.
Οι άνθρωποι με ψυχικές ικανότητες, οι καλλιτέχνες, οι εφευρέτες και οι εμπνευσμένοι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι ο εγκέφαλός μας έχει δύο ξεχωριστές λειτουργίες. Η θεωρία αυτή υποστηρίχτηκε από επιστημονικές έρευνες που έγιναν το 1968 από τον Αμερικανό νευροεπιστήμονα δρα Ρότζερ Σπέρι (Roger Wolcott Sperry, 1913-1994), ο οποίος κατάφερε να αποδείξει τη διπλή φύση του εγκεφάλου. Τα πειράματά του έδειξαν ότι η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει τη λογική και τη γλωσσική επικοινωνία, μάς βοηθά να αντιλαμβανόμαστε την έννοια του χρόνου και να ακολουθούμε σκεπτοδιαδικασίες προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα.
Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, αποδείχθηκε ότι έχει να κάνει με τα συναισθήματα, τη διαίσθηση, την αντίληψη και τις δημιουργικές ιδέες.
ν
Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι ρηματικό και συνδέεται με το λόγο, τη λογική, τα μαθηματικά και την συγκεκριμένη ή αναλυτική σκέψη. Το δεξιό ημισφαίριο είναι διαισθητικό και συνδέεται με την έμπνευση, τη δημιουργία, τις ιδέες και την αφηρημένη ή συνθετική σκέψη. Τα δύο ημισφαίρια συνδέει το corpus callosum (μεσολόβιο), μια ομάδα από περισσότερες από 200 εκατομμύρια νευρικές ίνες, στην πλειοψηφία τους διεγερτικές. Έτσι, μπορεί και βοηθά αντανακλαστικά και αυτόματα στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο ημισφαιρίων.
ν
Για να έχουμε ισορροπημένη αντίληψη και σωστή συμπεριφορά απέναντι στον κόσμο και το περιβάλλον μας, θα πρέπει να λειτουργούν εξίσου και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας και να συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δυστυχώς, το δυτικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει έμφαση μόνο στην ανάπτυξη της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου –στην εκμάθηση λέξεων και αριθμών– παραμελώντας ή απορρίπτοντας παντελώς τη διαισθητική και δημιουργική δεξιά πλευρά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει γνωρίζοντας μόνο πώς να ζούμε μέσω των λειτουργιών του αριστερού ημισφαιρίου και μας διαφεύγει ο κόσμος της φαντασίας και η δημιουργική δύναμη που μπορεί να μας προσφέρει ο δεξιός εγκέφαλος. Το ενθαρρυντικό είναι ότι μπορούμε να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε τη δημιουργική δεξιά πλευρά μας, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.
ν

Επαγγέλματα αριστερού και δεξιού εγκεφάλου

Εκτός σπανίων εξαιρέσεων, υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στα δύο μισά του εγκεφάλου, έτσι ώστε ένας άνθρωπος μπορεί να χαρακτηριστεί είτε δεξιόστροφος είτε αριστερόστροφος. Δηλαδή, μια από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου έχει το πάνω χέρι και κάνει κουμάντο. Το επάγγελμα που θα επιλέξουμε δείχνει ποια πλευρά της προσωπικότητάς μας κυριαρχεί.
ν


ν

Επαγγέλματα αριστερού εγκεφάλου Επαγγέλματα δεξιού εγκεφάλου
Επιστήμονας
Νομικός (δικηγόρος, δικαστής κτλ.)
Πολιτικός μηχανικός
Λογιστής
Οικονομολόγος
Προγραμματιστής υπολογιστών
Τραπεζίτης
Στατιστικολόγος
Αποθηκάριος
Γιατρός
Μηχανικός (αεροσκαφών, αυτοκινήτων κτλ.)
Υλιστής
Αρχιτέκτων
Καλλιτέχνης (ζωγράφος, γλύπτης κτλ.)
Αθλητής
Γενικός Διευθυντής (CEO)
Ηθοποιός
Εφευρέτης
Μυθιστοριογράφος
Πολιτικός
Πωλητής
Τραγουδιστής / τραγουδοποιός
Δάσκαλος
Ιδεαλιστής

ν

Το ζητούμενο είναι η δόμηση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Η επικράτηση του αριστερού εγκεφάλου δημιουργεί τύπους που είναι μεν πρακτικοί, και γι’ αυτό χρήσιμοι, αλλά είναι κοντόθωροι φτάνοντας ορισμένες φορές σ’ αυτό που λέμε στενοκεφαλιά, απορρίπτοντας οτιδήποτε δεν είναι απτό ή δεν μπορούν να καταλάβουν. Ο μέσος άνθρωπος έχει ανεπτυγμένο τον αριστερό εγκέφαλο, γι’ αυτό και έχει τόσους περιορισμούς στην αντίληψη, ενώ ως συμπεριφορά θυμίζει σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.
Από την άλλη μεριά, οι διαισθητικοί τύποι εμφανίζονται να είναι μη πρακτικοί και αφηρημένοι, και γι’ αυτό γίνονται δύσκολα κατανοητοί, ενώ λόγω της ευαισθησίας τους συναντούν καθημερινά πολλά εμπόδια. Οι τύποι αυτοί κινδυνεύουν να γίνουν εσωστρεφείς και αιθεροβάμονες, ζώντας μια φαντασιακή πραγματικότητα.
Οι ιδιοφυείς άνθρωποι έχουν αναπτυγμένα και τα δύο κέντρα του εγκεφάλου, αριστερό και δεξιό, και γι’ αυτό μπορούν να ταξιδεύουν στον κόσμο των ανώτερων ιδεών, δίχως να είναι ουτοπιστές και φαντασιόπληκτοι, ενώ μπορούν και αντιμετωπίζουν επιτυχώς το οποιοδήποτε πρακτικό ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε κάποιον ειδικό.
Το ζητούμενο, όπως ειπώθηκε, είναι η δόμηση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Πρέπει, λοιπόν, οι μεν αριστερόστροφοι να αναπτύξουν το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου τους, ασχολούμενοι με κάποιον από τους τομείς που αναφέρθηκαν πιο πάνω, π.χ. τη μουσική, την ποίηση ή τις καλές τέχνες, οι δε δεξιόστροφοι να γίνουν πιο προσγειωμένοι, αποκτώντας εμπειρίες για ένα διάστημα από χώρους όπως είναι το εμπόριο, η ανάλυση δεδομένων, η λογιστική κτλ.
ν
Λεονάρντο Ντα Βίντσι: «Σπουδή κεφαλής νεαρού κοριτσιού». (18,1 x 15,9 εκ. Biblioteca Reale, Τορίνο). Στο σχέδιο έχουμε ταυτόχρονη έκφραση τόσο του συγκεκριμένου (πρόσωπο), όσο και του αφηρημένου (περιβάλλον).
ν

Ζωγραφίζοντας με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου

Στη δεκαετία του ’70, η Αμερικανίδα δασκάλα σχεδίου και ζωγραφικής Μπέττυ Έντουαρντς (Betty Edwards), ανακάλυψε ότι προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές της τις έννοιες της φόρμας, του χρωματικού τόνου και της προοπτικής, θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν τις λειτουργίες του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου τους, επειδή εκεί βρίσκεται η αντιληπτική ικανότητα όλων των παραπάνω στοιχείων.
Επινόησε, λοιπόν, μια σειρά πρακτικών σχεδιαστικών ασκήσεων που «λένε» στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου να «κάνει πίσω» για λίγο, αφήνοντας έτσι χώρο στις λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου.
Η Έντουαρντς συνειδητοποίησε πως αν οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στις δημιουργικές δυνάμεις του δεξιού εγκεφάλου, θα μάθαιναν όχι μόνο να ζωγραφίζουν, αλλά και να επιλύουν πιο εύκολα τα καθημερινά προβλήματα και τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους. Το βιβλίο της Drawing on the Right Side of the Brain (Σχεδιάζοντας με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου) δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1979 και από τότε έχει γίνει ο σύντροφος όχι μόνο καλλιτεχνών και καθηγητών της τέχνης, αλλά και ειδικών πάνω στις επιχειρήσεις και τη συμβουλευτική.
Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε πότε χρησιμοποιούμε το δεξιό μέρος του εγκεφάλου μας; Η αίσθηση που έχουμε, λένε οι ειδικοί, είναι παρόμοια με ένα αίσθημα ανύψωσης και επίγνωσης, σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση διαλογισμού ή ονειρέματος.
ν

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΑΖΟ/ΠΡΟΣΩΠΟ

Βλέποντας για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο, αν νομίσατε ότι παριστάνει ένα βάζο, έχετε ανεπτυγμένο το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αν νομίσατε ότι δείχνει πρόσωπο, έχετε ανεπτυγμένο το αριστερό ημισφαίριο.


ν

1. Αν είστε δεξιόχειρες, εκτυπώστε το δεξιό τμήμα του σχεδίου βάζο/πρόσωπο, ενώ αν είστε αριστερόχειρες εκτυπώστε το αριστερό τμήμα. Πάρτε ένα μολύβι, καθίστε σ’ ένα τραπέζι και αρχίστε την άσκηση.
2. Στόχος είναι να ζωγραφίσετε το τμήμα που εκτυπώσατε. Αρχίστε να αντιγράφετε το σχέδιο, ονομάζοντας τα μέρη που φτιάχνετε, π.χ. μέτωπο, μύτη, άνω χείλος, κάτω χείλος, πηγούνι, λαιμός. Σκεφτείτε τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι έννοιες.
3. Έχοντας ολοκληρώσει το προφίλ, πηγαίνετε στην άλλη πλευρά του χαρτιού και αρχίστε να σχεδιάζετε το προφίλ από την αντίθετη πλευρά, ώστε να ολοκληρωθεί συμμετρικά το αγγείο.
4. Σχεδιάζοντας την αντίθετη πλευρά για να ολοκληρωθεί το αγγείο, θα αρχίσετε να βιώνετε μια αίσθηση σύγκρουσης ή σύγχυσης. Συνεχίστε να σχεδιάζετε, μέχρι να διαπιστώσετε πώς αφυπνίζεται ο εγκέφαλος για να λύσει το πρόβλημα.
ν

ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Μια από τις ασκήσεις που προτείνει στο βιβλίο της η Μπέττυ Έντουαρντς αφορά την αντίστροφη ζωγραφική. Όπως γράφει η Έντουαρντς, η ανθρώπινη αντίληψη είναι μαθημένη να αναζητά αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στο καθετί, όπως π.χ. αυτά που συνθέτουν ένα πρόσωπο. Όταν σχεδιάζουμε ένα πρόσωπο –είτε από μνήμης είτε από μια φωτογραφίας είτε από ένα ζωντανό μοντέλο– το αποτυπώνουμε με τον τρόπο με τον οποίο υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να μοιάζει.
Ο νους μας έχει αποθηκευμένο ένα σύνολο από σχήματα για τη μύτη, τα μάτια, το μέτωπο, το στόμα κτλ. Έτσι, όταν σχεδιάζουμε, αντικαθιστούμε τα πραγματικά στοιχεία του προσώπου με αυτά που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν καλύτερα, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να μοιάζει με το μοντέλο, αλλά να μην είναι αυτό. Μαθαίνοντας να «ξεχνάμε» αυτό που σχεδιάζουμε, και έχοντας συγκεντρωθεί αποκλειστικά στην οπτική πραγματικότητα που υπάρχει μπροστά μας, μπορούμε να δημιουργούμε πιο ρεαλιστικά και πιο ζωντανά σχέδια.
Για να το πετύχουμε, παίρνουμε ένα σχέδιο ή μια φωτογραφία ενός προσώπου που μας αρέσει και την περιστρέφουμε κατά 180°. Τώρα πια δεν έχουμε ένα γνώριμο πρόσωπο, αλλά ένα σύνολο από γραμμές και σκιές που συμπλέκονται με ακατανόητο τρόπο.
ν
Αριστερά, πορτρέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι από τον Πάμπλο Πικάσο. Η Έντουαρντς μάς προτρέπει να επιχειρήσουμε να το σχεδιάσουμε, αντιστρέφοντάς το (δεξιά). Το αποτέλεσμα, υποστηρίζει, θα είναι εντυπωσιακό.
ν
Σκοπός της άσκησης είναι να ξεχάσουμε ότι σχεδιάζουμε γνωστά αντικείμενα (πρόσωπο, σώμα, καρέκλα) και να επικεντρωθούμε στα σχήματα, στους τόνους του φωτός, στις αντιθέσεις και τις γωνίες, εξερευνώντας κάθε λεπτομέρεια. Όταν τελειώσετε, γυρίστε το σχέδιό σας το πάνω κάτω και θα εκπλαγείτε με το πόσο ακριβές είναι το αντίγραφό σας.
«Βλέπεις τα πάντα με νέα μάτια», λέει η Σάλι Πίνχεϊ, δασκάλα σχεδίου. «Υπάρχει όμως και ένα πνευματικό στοιχείο στην όλη διαδικασία. Η πρόσβαση σε αυτή την πλευρά του εγκεφάλου μας είναι εξαιρετικά θεραπευτική. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες ή δεν μπορούν να ξεπεράσουν ορισμένες καταστάσεις στη ζωή τους, βρίσκουν καταφύγιο σε ασχολίες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον δεξιό εγκέφαλο».
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει περαιτέρω έρευνες που δείχνουν ότι η ενίσχυση της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου μάς κάνει πιο δημιουργικούς. Ο ψυχολόγος δρ Τζόιντιπ Μπατασάρια του Goldsmiths College του Λονδίνου, έκανε πειράματα θέτοντας διάφορα ερωτήματα σε εθελοντές. Για παράδειγμα, τους έδωσε τρεις λέξεις, όπως «καλή/παρά/κάθε» και τους ζήτησε να βρουν μια λέξη που να ταιριάζει με καθεμία από τις παραπάνω λέξεις, όπως είναι η λέξη «μέρα».
Κατά τη διάρκεια του τεστ, οι εθελοντές φοιτητές ήταν συνδεδεμένοι με μηχανήματα που μετρούσαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Ανακάλυψε λοιπόν ότι αυτοί που βρήκαν τις περισσότερες απαντήσεις χρησιμοποιούσαν περισσότερο το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους. Επίσης, όσοι ήταν πιο χαλαροί μπορούσαν ευκολότερα να σκεφτούν με τον δεξιό εγκέφαλο. Αυτό τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να έχει κανείς πρόσβαση στη δημιουργική, δεξιά πλευρά του εγκεφάλου θα πρέπει να μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας.
Σύμφωνα με τον Μπατασάρια, «όσο πιο έντονα προσκολλόμαστε σε ένα πρόβλημα, τόσο πιο πολύ μπλοκάρουμε άλλους τρόπους σκέψης που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα. Μια πιο “ευέλικτη” μορφή συγκέντρωσης πάνω στο πρόβλημα, που να μην συνοδεύεται από έντονο άγχος και ανησυχία, αυξάνει τη δημιουργικότητα και κάνει το μυαλό πιο δεκτικό σε νέες ιδέες».
ν

Αφυπνίστε τη διαίσθησή σας

Ακολουθούν μερικές ασκήσεις ενίσχυσης του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου, για να έχετε μεγαλύτερη πρόσβαση στις δημιουργικές και διαισθητικές ικανότητες που ήδη κατέχετε, αλλά τις έχετε ξεχάσει ή παραμελήσει.
Ακόμη και αν ανήκετε στην ομάδα του δεξιού ημισφαιρίου, μπορείτε και πάλι να κάνετε τις ασκήσεις αυτές, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη έμφαση στις λειτουργίες του. Ίσως ανακαλύψετε ότι έχετε ψυχικές ικανότητες ή μπορεί και να έχετε κάποιες μεταφυσικές εμπειρίες, καθώς το μυαλό σας θα γίνεται όλο και πιο δεκτικό σε διαφορετικού τύπου ενέργειες και ανοιχτό σε άλλες διαστάσεις.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να αυξήσετε τις διαισθητικές σας δυνάμεις διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προτείνουμε πάντως να αφιερώνετε μερικά λεπτά καθημερινά, κάνοντας τουλάχιστον μια από τις ασκήσεις που ακολουθούν.
ν

Άσκηση 1


ν

Τα οφέλη της γιόγκας και του διαλογισμού είναι γνωστά. Εντάξτε στο καθημερινό πρόγραμμά σας λίγα λεπτά οραματισμού ή αυτοσυγκέντρωσης, καθισμένοι σε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς καμία ανησυχία στο μυαλό σας. Η άσκηση αυτή θα αφυπνίσει τις δυνάμεις της φαντασίας σας και θα σας κάνει πιο δεκτικούς στις ιδέες του δεξιού εγκεφάλου.
ν

Άσκηση 2


ν

Ασχοληθείτε με το τραγούδι ή την εκμάθηση ενός οργάνου. Ακούστε ένα νέο είδος μουσικής. Η ακρόαση ή η εκτέλεση μουσικής βοηθά στην τόνωση του ακουστικού φλοιού του δεξιού εγκεφάλου και οδηγεί σε αυξημένη δημιουργικότητα, όπως αναφέρει ο ψυχολόγος Τέρι Λάιλς (Terry Lyles) στο βιβλίο του Το μυστικό για την πλοήγηση στις καταιγίδες της ζωής.
ν

Άσκηση 3


ν

Μαθήματα σχεδίου. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε καλλιτεχνικές ικανότητες, το σκιτσάρισμα ή ακόμα και η αντιγραφή μιας εικόνας θα ενισχύσει το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου σας και θα το κάνει πιο ενεργό. Οι οπτικά εστιασμένες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως γλυπτική και η ζωγραφική, προωθούν τη σωστή δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
ν

Άσκηση 4


ν

Αποκτήστε ένα δημιουργικό χόμπι, όπως είναι το πλέξιμο ή το ράψιμο για τις γυναίκες, ή η ξυλουργική ή η κατασκευή ενός ημερολογίου για τους άντρες. Δηλαδή μια δραστηριότητα που απαιτεί προσοχή στις λεπτομέρειες και απορροφά όλη την προσοχή σας. Είναι αδιάφορο αν θα αντιγράψετε κάτι ή το προϊόν θα είναι δικής σας έμπνευσης. Η συγκέντρωση στην κατασκευή ενός όμορφου και καλαίσθητου τελικού προϊόντος αναπτύσσει το δημιουργικό, εννοιολογικό μέρος του εγκεφάλου σας.
ν

Άσκηση 5


ν

Ασκηθείτε στο γράψιμο ή τη σχεδίαση χρησιμοποιώντας τη μη δεσπόζουσα πλευρά του σώματός σας. Όπως αναφέρει η συγγραφέας Lucia Capacchionne στο βιβλίο της Η δύναμη του άλλου χεριού σας: ένα μάθημα στο κανάλι της εσωτερικής σοφίας του δεξιού εγκεφάλου (The Power of Your Other Hand: A Course in Channeling the Inner Wisdom of the Right Brain), το μη κυρίαρχο χέρι σας κυβερνά το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου σας. Η τόνωση του δεξιού σας εγκεφάλου μέσω της γραφής ή της σχεδίασης με το “λάθος” χέρι θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με την δημιουργική, διαισθητική και ευαίσθητη πλευρά του εαυτού σας.
Τα άτομα που είναι αμφιδέξια, χρησιμοποιούν δηλαδή το ίδιο καλά και τα δύο τους χέρια, είναι πιο ισορροπημένα, δημιουργικά και με μεγαλύτερη αντίληψη από τους αριστερόχειρες ή τους δεξιόχειρες.
ν

© 2018 Youmagazine.gr

 


Translate this post