Σταματήστε τον πόλεμο με το σώμα σας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αυτοβελτίωση

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Από την Ελευθερία Καλλέρη

 

Αν το σώμα μπορούσε να μιλήσει, το πρώτο που θα σας έλεγε θα ήταν τι το κάνει πραγματικά υγιές και ευτυχισμένο. Αλλά μπορεί να μιλήσει το σώμα;

ν

ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ αν το σώμα σας μπορούσε να σας πει τι χρειάζεται πραγματικά; «Μα μπορεί να μιλήσει το σώμα;» θα αναρωτηθείτε. Ας υποθέσουμε ότι μπορεί. Σε αυτή την περίπτωση θα άνοιγε ένας “διάλογος” ανάμεσα σε εσάς και το σώμα σας – διάλογος ωφέλιμος, αφού το πρώτο πράγμα που θα σας έλεγε θα ήταν ποιες ενέργειες να κάνετε ώστε να είναι αυτό υγιές και εσείς ευτυχισμένοι. Όμως το σώμα δεν μπορεί να μιλήσει. Ή μήπως μπορεί;
Τα ερωτήματα αυτά απασχολούσαν την Μπένεντικτ Μπλόσον, τραγουδίστρια, ηθοποιό, καθηγήτρια φωνητικής και δασκάλα της μεθόδου “Access Consciousness”. Ο λόγος ήταν ότι το σώμα της συνεχώς αρρώσταινε, πράγμα που την είχε απογοητεύσει.
«Θυμάμαι να κάθομαι στο γραφείο ενός γιατρού, με τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό μου, πριν ακόμη ο γιατρός μπει μέσα. Αλλά ήταν σαν ν’ άκουγα ήδη τα λόγια του: “Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχετε” ή “Θα πρέπει να κάνετε μερικές ακόμη εξετάσεις”.
»Αυτό που μου συνέβαινε ήταν ότι είχα κάτι περίεργες διαταραχές στην πέψη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πού οφείλονταν. Αυτές οι διαταραχές ήρθαν να προστεθούν στη λίστα μιας σειράς άλλων προβλημάτων, όπως ήταν μια πάθηση του θυρεοειδούς που είχε διαγνωστεί όταν ήμουν 18 ετών και μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στο γόνατο, που με είχαν εξαντλήσει. Ένιωθα ότι εγώ και το σώμα μου βρισκόμασταν σε πόλεμο. Ήμουν βέβαιη ότι ποτέ δεν θα γινόταν καλά· ότι δεν θα άφηνε να κάνω αυτό που ήθελα. Το σώμα μου με είχε απογοητεύσει.
»Τώρα έπρεπε να προσθέσω και άλλους γιατρούς στη λίστα. Αλλά αυτοί δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν. Γιατί δεν τους ένοιαζε. Και αυτοί επίσης με είχαν απογοητεύσει πολύ.
»Μη βρίσκοντας γιατρειά, άρχισα να αναζητώ κάποια εναλλακτική θεραπεία. Άρχισα να πίνω χυμούς, να κάνω καθαρισμούς, διαλογισμό, να ακολουθώ κάθε είδους δίαιτα, έγινα ένα είδος τζάνκι της γιόγκα, έφτασα μέχρι να κοιτάζω κατάματα τον ήλιο – μην τα ρωτάτε. Τότε, μια μέρα, κι ενώ έψαχνα απελπισμένη να βρω κάποια λύση, η αναζήτησή μου πήρε μια αναπάντεχη τροπή. Συνειδητοποίησα ότι, σε ορισμένα ζητήματα, ακολουθούσα λάθος δρόμο.
»Συνειδητοποίησα ότι ήμουν η μόνη που ήξερε τι χρειάζεται το σώμα μου.
»Και ότι το σώμα μου προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί μου.
»Δεν ήταν ότι έκανα κάτι λάθος. Απλώς το σώμα μου προσπαθούσε να μου μιλήσει κι εγώ δε το άκουγα.
»Η ανακάλυψη αυτή με ξάφνιασε, γιατί δεν είχα συνηθίσει να βλέπω το σώμα μου σαν κάτι ξεχωριστό από εμένα. Όμως τι έπρεπε να το ρωτήσω πρώτα; Τι έπρεπε να τρώω; Πώς έπρεπε να κάθομαι; Η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες με είχαν εξαντλήσει. Εδώ και 14 μέρες, η μόνη τροφή που έβαζα στο στομάχι μου ήταν λαχανικά και χυμός αγγουριού…»
ν

ν

Η επικοινωνία με το σώμα

«Κάπως έτσι ξεκίνησε η επικοινωνία με το σώμα μου. Σήμερα είναι υγιές και ευτυχισμένο. Εξακολουθώ και συμβουλεύομαι ειδικούς, όταν όμως πρόκειται να αποφασίσω, ηρεμώ κι αναρωτιέμαι: “Τι ξέρω για το θέμα αυτό;”
»Το σώμα είναι σοφό. Γνωρίζει τι είναι ωφέλιμο γι’ αυτό και πώς να θεραπευτεί. Απλώς δεν του δίνουμε ποτέ την ευκαιρία να το κάνει».
Πώς βλέπετε λοιπόν την πιθανότητα να μάθετε να επικοινωνείτε με το σώμα σας;
Οι πέντε συμβουλές που ακολουθούν θα σας επιτρέψουν να έρθετε σ’ επαφή με αυτό με το οποίο μοιράζεστε τα πάντα.
1. Αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις στο σώμα. Πέστε ότι είναι κάποιος φίλος σας. Πριν φάτε κάτι ρωτήστε: «Σώμα, το θέλεις αυτό;» Πριν την άσκηση: «Σώμα, έχεις όρεξη να γυμναστείς;» Δεν θα πάρετε απαντήσεις αμέσως. Όμως θα αποκτήσετε τη συνήθεια να εξετάζετε την πιθανότητα μήπως το σώμα σας έχει τη δική του άποψη. Και κάποια στιγμή θα σας την πει. Να έχετε υπόψη σας πως το σώμα ποτέ δεν λαθεύει στις διαγνώσεις που κάνει.
2. Σταματήστε να το πιέζετε να αλλάξει. Πόσες δίαιτες έχετε κάνει στις οποίες ο οργανισμός θέλει να φτύσει το φαγητό; Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε την επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το σώμα σας, θα πρέπει να σταματήσετε να το αναγκάζετε να κάνει πράγματα που δεν θέλει.
3. Κάντε το «υγιεινό» παιχνίδι. Έχουμε μάθει τόσα πολλά σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι, ώστε αρχίζουμε να κρίνουμε το φαγητό, πριν ακόμη δώσουμε στο σώμα την ευκαιρία να μας πει αν του αρέσει η όχι. Για παράδειγμα, οι λαχανίδες θεωρούνται υγιεινές. Δεν είναι όμως αν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Οι τομάτες είναι επίσης υγιεινές. Δεν είναι όμως αν έχετε παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Να ρωτάτε τον εαυτό σας κάθε στιγμή ποιες είναι οι επιθυμίες του σώματός σας.
4. Σταματήστε την κριτική. Πόσες από τις «αποφάσεις» σας δεν πληρώνει το σώμα σας καθημερινά; Εάν αντιμετωπίζατε ένα σκυλί με τον ίδιο τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το σώμα τους, θα το έβαζε στα πόδια! Δεν σας εκπλήσσει το ότι το σώμα σας αρνείται να συνεργαστεί μαζί σας με ευκολία;
5. Αλλάξτε στάση ζωής. Αντί να παρακαλάτε και να εύχεστε για όλα αυτά που θέλετε να αλλάξουν, ή επιθυμείτε ν’ αποκτήσετε, αρχίστε να νιώθετε ευγνώμονες για όλα αυτά που πάνε ήδη καλά στη ζωή σας.
Όπως είπαμε, το σώμα είναι σοφό. Έχει τη δική του «μνήμη» και αποθηκεύει συναισθήματα και εμπειρίες. Επικοινωνώντας μαζί του τού δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστεί και το απαλλάσσουμε από τις ενοχλήσεις και τον πόνο.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η συνομιλία με το σώμα μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

 


Translate this post