Γερμανοί: ο πιο πλούσιος λαός της Ευρώπης (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Έχοντας καταληστέψει την Ελλάδα και άλλα υπόδουλα κράτη, οι Γερμανοί είναι πλουσιότεροι από ποτέ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Πιο πλούσιοι από ποτέ οι Γερμανοί, μεταναστεύουν στην Καλιφόρνια και σε άλλα εξωτικά μέρη για να ζήσουν χλιδάτη ζωή. Πηγή: YouTube

ν

ΕΧΟΝΤΑΣ κατακτήσει σχεδόν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Γερμανοί είναι πια ο πιο πλούσιος λαός της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της Deutsche Welle που στηρίζεται σε στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η Kεντρική Tράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σε 6.170 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται πλέον η συνολική αξία της χρηματικής περιουσίας σε όλη τη χώρα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις όψεως ή προθεσμίας, αξιόγραφα και αξιώσεις απέναντι σε ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρηματικές συμμετοχές και τα ακίνητα.

Σύμφωνα πάντως με παλαιότερη μελέτη της Bundesbank η συνεχής άνοδος τιμών στην αγορά ακινήτων έχει αυξήσει και τις αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες.

Εξειδικευμένες ιστοσελίδες που παρακολουθούν την αύξηση της χρηματικής περιουσίας στη Γερμανία σε πραγματικό χρόνο (όπως η tagesgeldvergleich.net) καταγράφουν το εξής εντυπωσιακό: κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, προστίθενται λίγα ευρώ στο συνολικό αποθεματικό!

Πάντως από τη μελέτη της Bundesbank προκύπτει ότι και ο πιο φτωχός Γερμανός πολίτης κατέχει χρηματική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ!
ν

ΚΑΛΟΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή, που αφορούσε το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η χρηματική περιουσία των Γερμανών αυξήθηκε κατά 2,6%, ήτοι 153 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό γιατί αυξήθηκαν κυρίως τα αποθέματα μετρητών και οι ασφαλιστικές αξιώσεις, ενώ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια καταγράφουν άνοδο και οι καταθέσεις σε τραπεζικά βιβλιάρια.

Με απλά λόγια: οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν επίδειξη των χρημάτων τους, προτιμώντας ένα χαμηλό προφίλ για να μην προκαλέσουν τους φτωχότερους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Bundesbank μόνο η ανοδική πορεία των αγορών στο πρώτο τρίμηνο του 2019 έχει ήδη συνεισφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνολική αύξηση της χρηματικής περιουσίας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο, ο συνολικός αριθμός των Γερμανών που διαθέτουν μετοχές ξεπερνά πλέον τα δέκα εκατομμύρια και κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά από τον αριθμό-ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων που είχε καταγραφεί το 2001. Ίσως γιατί, όπως προέκυπτε από παλαιότερη έρευνα του Χρηματιστηρίου της Στουτγάρδης, το 65% των ερωτηθέντων βλέπει «υπερβολικό ρίσκο» στις μετοχές.
ν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η άλλη, μάλλον ευχάριστη –για τους Γερμανούς, δυσάρεστη για τους άλλους– όψη του νομίσματος: τα χαμηλά επιτόκια δεν αφορούν μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τις χορηγήσεις. Κατά συνέπεια μπορεί να περιορίζουν τις αποδόσεις, αλλά από την άλλη πλευρά μειώνουν το κόστος δανεισμού.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για όσους θέλουν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι και διαθέτουν ήδη κάποιο αρχικό κεφάλαιο.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εκτιμούν οι αναλυτές, αυξάνεται ο νέος δανεισμός. Σύμφωνα με τη Bundesbank, οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται κυρίως για νέα στεγαστικά δάνεια, τα οποία χορηγούν οι γερμανικές τράπεζες.
ν

TOO BLING FOR GERMANY: BAYWATCH COUPLE’S $100k A MONTH LIFE
ν

ν

 


Translate this post