Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ο Τζέιμς Λάβλοκ για την κλιματική αλλαγή και την ΤΝ (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον, Πρόσωπα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Από τη Γεωργία Μεταξά

 

Ο πατέρας της Οικολογίας, εν όψει των εκατοστών γενεθλίων του, μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη, τη νέα μορφή ζωής που ανατέλλει, για το μέλλον του ανθρώπου και την κλιματική αλλαγή.

Ο Τζέιμς Λάβλοκ μπροστά σε ένα άγαλμα της Γαίας. Image: Supplied

ν

ΣΤΙΣ 26 Ιουλίου ο Τζέιμς Λάβλοκ, που είναι σήμερα 99 ετών και 11 μηνών, θα γιορτάσει τα 100ά γενέθλιά του. Με σπουδές στη Χημεία και τη Φαρμακευτική, ο Λάβλοκ συνεργάστηκε ως ανεξάρτητος επιστήμονας με τη NASA στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στο πρόγραμμα Βίκινγκ, που αφορούσε την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη για την ανακάλυψη ζωής ή ενδείξεων ζωής.

Μια μέρα ρώτησε τους επιστήμονες της NASA, που ετοίμαζαν τα δύο διαστημόπλοια που θα έψαχναν για ζωή, αν γνώριζαν τι είναι ζωή.

Εκείνοι τον κοίταξαν αποσβολωμένοι. Φυσικά και γνώριζαν τι είναι ζωή.

Ο Λάβλοκ ζήτησε τότε να δώσουν τον ορισμό της ζωής. Εκείνοι τον ξανακοίταξαν αποσβολωμένοι.

Την επόμενη μέρα, η NASA έλυσε το συμβόλαιο που είχε μαζί του και του είπε να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο Λάβλοκ επέστρεψε στη Βρετανία, όπου ζει έκτοτε.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ακόμη και οι πιο προχωρημένοι επιστήμονες αγνοούν τι είναι ζωή (όπως αγνοούν τι είναι θάνατος) και δεν μπορούν να δώσουν τον ορισμό της ή να κάνουν έστω μια στοιχειώδη περιγραφή.

Την αναγνωρίζουν –εφόσον και οι ίδιοι είναι ζωντανοί– αλλά αγνοούν τι είναι, πώς προέκυψε και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εκδήλωσής της.

Όπως λέει ο ίδιος ο Λάβλοκ, χρειαζόμαστε σαράντα νέες επιστήμες, που δεν τις έχουμε ανακαλύψει ακόμη, για να κατανοήσουμε το φαινόμενο της ζωής στη Γη.
ν

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

Στη δεκαετία του ’70, ο Λάβλοκ με την Λιν Μάργκουλις, τη σύζυγο του Καρλ Σαγκάν, ανέπτυξε τη θεωρία της Γαίας. Σύμφωνα με αυτή, η Γη είναι ένας πελώριος ζωντανός οργανισμός και όχι μια άψυχη στρογγυλή πέτρα πεταμένη στην τύχη στο διάστημα, όπως πιστεύει η σύγχρονη επιστήμη. Αυτή τη ζωντανή οντότητα αποκάλεσε Γαία, χρησιμοποιώντας το όνομα που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στην θεότητα της Γης.

Για τους αρχαίους Έλληνες, όλοι οι πλανήτες είναι θεοί, επειδή κινούνται (από το ρήμα θέειν που σημαίνει κινούμαι) – και η κίνηση είναι το πρωταρχικό γνώρισμα της ζωής.

Η Υπόθεση της Γαίας έθεσε για πρώτη φορά τις επιστημονικές βάσεις αυτού που ονομάστηκε κίνημα της Βαθιάς Οικολογίας, μιλώντας για τη βιόσφαιρα, για το πώς η εξέλιξη των οργανισμών επηρεάζει τη σταθερότητα της παγκόσμιας θερμοκρασίας, την αλατότητα του θαλασσινού νερού, τα επίπεδα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, τη διατήρηση της υδρόσφαιρας και άλλες περιβαλλοντικές μεταβλητές που επηρεάζουν την οικιστική επιφάνεια της Γης.

Τα προβλήματα αυτά τα ζούμε σήμερα ως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας από τους 12 βαθμούς Κελσίου, που είναι η ιδανική για την ανάπτυξη της ζωής, στους 13 και 14 βαθμούς, το λιώσιμο των παγετώνων και γενικά την διατάραξη του κλίματος της Γης εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στις έρευνες επίσης του Λάβλοκ οφείλεται και η ανακάλυψη της «τρύπας» στο στρώμα του όζοντος.

Δίκαια, λοιπόν, ο Λάβλοκ θεωρείται πατέρας της Οικολογίας.
ν

Ο Τζέιμς Λάβλοκ το 1980 στο εργαστήριο του στο Ντόρσετ, μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκείνη την εποχή έννοιες όπως ρύποι, περιβάλλον, οικολογία και κλιματική αλλαγή ήταν ακόμη άγνωστες. Image: Supplied
ν

Με την ευκαιρία ενός αφιερώματος που ετοιμάζει το BBC για το νέο βιβλίο του πιο «σημαντικού περιβαλλοντικού στοχαστή», που εκδόθηκε πρόσφατα με τίτλο “Novacane: The Coming Age of Hyper Intelligence”, η δημοσιογράφος Μίσαλ Χουσέιν επισκέφθηκε τον Λάβλοκ στο σπίτι του και συζήτησε μαζί του ορισμένα από τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα.

«Η Γη κάνει σήμερα αγώνα δρόμου με τον χρόνο», λέει ο Λάβλοκ. «Ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σύντομος και αν συνεχίσουμε να κάνουμε εγκλήματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα γίνει ακόμη πιο σύντομος».

Κινδυνεύει η Γη;

«Η Γη από αστρονομικής άποψης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε την χρήση των ορυκτών καυσίμων. Είναι μια τρελή, ανόητη και πολύ επικίνδυνη πρακτική. Εξακολουθούμε όμως να το κάνουμε γιατί, όπως λέγεται, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα σε αυτό».

Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η Γη αντιμετωπίζει έναν ακόμη κίνδυνο, τον οποίο ο Λάβλοκ επισημαίνει στο νέο του βιβλίο “Novacane”.

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει και παίρνει τα ηνία.
ν

Ο Τζέιμς Λάβλοκ σήμερα. Πηγή: BBC
ν

Η δημοσιογράφος του BBC Μίσαλ Χουσέιν. Πηγή: BBC
ν

«Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως το βλέπω, θα είναι κάπου 10.000 φορές πιο γρήγορη στη σκέψη από τη δική μας. Είναι κάτι που ήδη υπάρχει. Είναι μια νέα μορφή ζωής που εξελίσσεται».

Δεν πρόκειται για μηχανικά όντα που τα κατευθύνει ο άνθρωπος και κάποτε μπορεί να στραφούν εναντίον του, όπως στις ταινίες. Πρόκειται για μια άλλου είδους μορφή ζωής που εξελίσσεται και η οποία κάποτε θα μας διαδεχτεί.

«Αυτή η νέα μορφή ζωής, κάποια δεδομένη στιγμή, θα είναι πολύ πιο ευφυής από εμάς και θα μας διαδεχθεί;» ρωτά η δημοσιογράφος.

«Ακριβώς. Αν το “διαδεχθεί” είναι η σωστή λέξη, τότε της είμαστε όλοι απαραίτητοι».

Παίζει κανένα ρόλο η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για σχεδόν ολική μείωση της εκπομπής αερίων έως το 2050;

«Γίνεται πολύς λόγος για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο», απαντά ο Λάβλοκ. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες) δεν είναι αξιόπιστες πηγές. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω τους. Θα μπορούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι άνθρωποι να είχαν χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια που είναι καθαρή και δεν έχει καμία επιβάρυνση στον πλανήτη. Αλλά δεν το έκαναν».

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου;

«Κάτι που είναι 10.000 φορές πιο γρήγορο από εμάς θα βλέπει τα πράγματα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και οι φορείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, ή όπως αλλιώς τους ονομάσουμε, θα μπορούσαν να κάνουν ένα έργο πολύ πιο γρήγορα από εμάς. Το αν θα μας σώσουν, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία».

Στο βίντεο που ακολουθεί, από το κανάλι “Brilliant Minds”, ο Τζέιμς Λάβλοκ αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή που μοιραία οδηγεί στο τέλος του πολιτισμού.
ν

James Lovelock | The Gaia Hypothesis (Documentary)
ν

ν

 


Translate this post