Ωμές σκηνές του Netflix σοκάρουν τους θεατές (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ψυχολογικά τραύματα δημιούργησαν σε χιλιάδες θεατές οι ωμές σκηνές που πρόβαλλε το Netflix, σε ένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον.

Η τραγωδία των Θαλασσίων Ίππων είναι προάγγελος της τραγωδίας που περιμένει την ανθρωπότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πηγή: Netflix

ν

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή ωθεί τους Θαλάσσιους Ίππους μαζικά στο θάνατο.
Οι επόμενοι που θα τους ακολουθήσουν θα είναι οι άνθρωποι.
Αυτό προκύπτει από το σκληρό ντοκιμαντέρ που πρόβαλλε αυτές τις μέρες το Netflix, στη σειρά “Our Planet” με τον Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει την φυσική τάξη, με αποτελέσματα που ακόμη δεν έχουμε φανταστεί, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν τήξη των πάγων στους πόλους και ορισμένα ζώα, λιγότερο εξοπλισμένα, αδυνατούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον σε σχέση με άλλα.
Οι θεατές που παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του Netflix “Our Planet” με τον Ντέιβιντ Ατένμπορο, έπαθαν τέτοιο σοκ που πολλοί από αυτούς έφτασαν να μιλούν για την πρόκληση «ψυχολογικού τραύματος».
Σκηνές ωμές, αλλά αληθινές. Και η αλήθεια πονά. Σαν είδος, προτιμάμε τον στρουθοκαμηλισμό, αποφεύγοντας τα οδυνηρά γεγονότα, στρέφοντας το βλέμμα μας στα ανώδυνα και ευχάριστα. Αλλά τα ευχάριστα διαρκούν ελάχιστα και ως επί το πλείστον είναι απατηλά.
Η σκηνή με τον Θαλάσσιο Ίππο είναι τόσο συγκλονιστική που πολλοί από εμάς δεν αντέχουν να τη δουν μέχρι τέλους. Ίσως γιατί προφητεύει το τέλος μας.
Το τραγικό συμβάν –ένα από τα πολλά– που κατέγραψε ο κινηματογραφικός φακός έλαβε χώρα στον Βερίγγειο πορθμό που χωρίζει τη Σιβηρία από την Αλάσκα, λίγο νοτιότερα του Αρκτικού Κύκλου.
Οι κινηματογραφιστές έπεσαν πάνω σε μια τεράστια κοινότητα Θαλασσίων Ίππων, των οποίων η συμπεριφορά ήταν ασυνήθιστη. Πλησίασαν και έπεσαν πάνω σε ένα από τα πιο τραγικά θεάματα, που σπαράζει την καρδιά.
ν

Ο Θαλάσσιος Ίππος είναι από τα πιο σημαντικά ζώα για τα παράκτια αρκτικά οικοσυστήματα. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο Θαλάσσιος Ίππος ή Οδόβαινος [από το αρχαίο ελληνικό οδόντας (δόντι) και το βαίνω (βαδίζω) δηλαδή αυτός που βαδίζει με τα δόντια του] είναι ένα μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό με κατανομή στον Βόρειο Πόλο και σε άλλα παγωμένα σημεία του Βορείου Ημισφαιρίου.
Οι ενήλικοι θαλάσσιοι ίπποι αναγνωρίζονται εύκολα από τους μεγάλους χαυλιόδοντες, τα μουστάκια και το ογκώδες σώμα τους. Τα ενήλικα αρσενικά ζυγίζουν γύρω στα 2.000 κιλά.
Ζουν κοντά σε ρηχά νερά, πάνω σε παγωμένες ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες, αλλά περνάνε ένα μεγάλο μέρος της μέρας στην ανοιχτή θάλασσα ψάχνοντας όστρακα για να τραφούν.
Είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε μεγάλες ομάδες. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής που φτάνει τα 30 χρόνια. Μαζί με τους Θαλάσσιους ελέφαντες είναι από τα πιο σημαντικά ζώα για τα παράκτια αρκτικά οικοσυστήματα.
Τον 19ο και 20ό αιώνα κινδύνευσε να εξαφανιστεί από το κυνήγι των Ευρωπαίων για το κρέας, το λίπος, το δέρμα, τους χαυλιόδοντες και τα κόκαλά του.
Τώρα κινδυνεύει με εξαφάνιση από το λιώσιμο των πάγων.
Στο βίντεο του Netflix, μια ομάδα Θαλασσίων Ίππων έχει καταφύγει σε μια βουνοπλαγιά, πιθανώς από τη σύγκρουση με μια άλλη ομάδα για τη διεκδίκηση κάποιας θαλάσσιας περιοχής. Όμως οι απότομοι και γυμνοί βράχοι δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για ζώα που ζυγίζουν έως δύο τόνους και είναι συνηθισμένα να γλιστρούν πάνω στο χιόνι για να φτάσουν στη θάλασσα.
Στις αδέξιες και απελπισμένες προσπάθειές τους να επιστρέψουν στο νερό, ελλείψει χιονιού, σέρνονται πάνω στους μυτερούς βράχους, σκοντάφτουν και πέφτουν στον γκρεμνό.
Οι τρομαγμένοι κινηματογραφιστές δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς τα τεράστια αυτά ζώα έπεφταν στο κενό σαν να αυτοκτονούσαν. Τα περισσότερα σκοτώνονταν από την πτώση, ή συνέθλιβαν με το βάρος τους άλλους Θαλάσσιους Ίππους που βρίσκονταν κάτω.
Και τα βράχια κάτω στην ακτή ήταν γεμάτα από νεκρά και τραυματισμένα ζώα…
ν

Μην μπορώντας να κρατηθεί, το δυστυχισμένο ζώο γλιστρά πάνω στα γυμνά βράχια, στην προσπάθειά του να φτάσει στη θάλασσα. Πηγή: Netflix
ν

Καταδικασμένο από την απουσία χιονιού, το δυστυχισμένο ζώο βρίσκεται πλέον σε ελεύθερη πτώση. Πηγή: Netflix
ν

Το σώμα του ζώου χτυπά πάνω στα μυτερά βράχια. Πηγή: Netflix
ν

Ανήμποροι να βοηθήσουν, οι κινηματογραφιστές παρακολουθούν συγκλονισμένοι το τραγικό θέαμα. Πηγή: Netflix
ν

Το τέλος. Ο Θαλάσσιος Ίππος σκοτώνεται στα βράχια της ακτής σε ένα νεκροταφείο με εκατοντάδες ζώα που σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Η καρδιά σπαράζει… Πηγή: Netflix
ν

Το ντοκιμαντέρ δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σενάριο που έφτιαξαν κάποιοι ευφάνταστοι οικολόγοι για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.
Κατά τη γνώμη τους, οι ανθρώπινες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει τήξη των πάγων, ούτε μόλυνση των θαλασσών και της ατμόσφαιρας, ούτε ερημοποίηση των αγρών, ούτε άνοδος της θερμοκρασίας ούτε τίποτε άλλο.
«Το Netflix συνέδεσε ένα τυχαίο περιστατικό με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Patrick Moore, που αυτοπροσδιορίζεται περιβαλλοντολόγος και συνιδρυτής της Greenpeace.
«Αν το συμβάν δεν έχει επινοηθεί, τότε οι Θαλάσσιοι Ίπποι πρέπει να σπρώχτηκαν στο θάνατο όχι εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, αλλά επειδή τους κυνήγησε ένα κοπάδι πολικών αρκούδων», πρόσθεσε.
Για τον κινηματογραφιστή, που τράβηξε τις επίμαχες σκηνές, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
«Υπάρχουν διακόσιοι με τριακόσιοι Θαλάσσιοι Ίπποι νεκροί στα βράχια, σε μια έκταση περίπου οκτακοσίων μέτρων», είπε με δάκρυα στα μάτια. «Όσα ζώα επιζούν είναι εξαντλημένα. Πρέπει να κολυμπήσουν γύρω στα 150 χιλιόμετρα για να βρουν φαγητό και στη συνέχεια να επιστρέψουν εδώ, επειδή είναι το μόνο μέρος που έχουν για ύπνο».
«Πριν λιώσουν οι πάγοι, συνήθιζαν να κοιμούνται πάνω στο χιόνι, να γλιστρούν έως το νερό, να πιάνουν την τροφή τους και να επιστρέφουν για να κοιμηθούν».
«Πάγοι τώρα δεν υπάρχουν. Οι Θαλάσσιοι Ίπποι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν μακριά για να βρουν τροφή, επιστρέφουν εξαντλημένοι και πέφτουν κάτω από τα βράχια, και είτε σκοτώνονται είτε συνθλίβουν αυτούς που βρίσκονται από κάτω.
ν

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει εξαιρετικά ωμές σκηνές.
ν

ν

 


Translate this post