Χρ. Ζερεφός: Η αφρικανική σκόνη ήρθε για να μείνει (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και μετά από αυτό, πιθανότατα θα βρεθούμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης.

Ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ αλλαγές που είναι πλέον εμφανείς και στη Μεσόγειο, επηρεάζουν εκτός των άλλων και τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.
Τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερα και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι ακόμα πιο συχνή. Ως αποτέλεσμα αναμένονται και περισσότερες μεταφορές σκόνης από την αφρικανική ήπειρο.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς της σκόνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ήδη η μεταφορά. Πάντως, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως, νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε ότι και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα», δήλωσε ο κ. Ζερεφός προσθέτοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και πέραν αυτού, πιθανότατα θα βρεθούμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.
«Τη σκόνη είναι πιθανό να τη δούμε πολλές φορές και μέχρι το καλοκαίρι, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Εμείς έχουμε σκόνη και τον Ιούλιο, μάλιστα μετρήσαμε τη σκόνη σε ένα πείραμα που κάναμε παλιότερα με τον αείμνηστο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση και είδαμε πόσο αλλάζουν τα χρώματα στη δύση του ήλιου συνεπεία της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης».
Πάντως, το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα δεν είναι καινούριο. Όπως εξηγεί ο κ. Ζερεφός: «Υπάρχουν περίοδοι την άνοιξη που κρατούν 50 μέρες και ονομάζονται χαμσίνια*, περίοδοι κατά τις οποίες φυσά άνεμος έντονος που σηκώνει σκόνη. Ως αποτέλεσμα η σκόνη αυτή σκονίζει όλη την Αίγυπτο. Ένα μέρος της σκόνης αυτής πηγαίνει μέχρι τα σύννεφα με τους δυνατούς ανέμους και στη συνέχεια τα σύννεφα μεταφέρουν τη σκόνη προς την Ευρώπη, κυρίως μέσα από την Ελλάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αγγλία. Εκεί αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες βρέχει κόκκινη βροχή την οποία στον Μεσαίωνα ονόμαζαν “αιματοβροχή” και την θεωρούσαν κακό οιωνό».
ν

Αμμοθύελλα πάνω από τη Λιβύη. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Εκτός από τις ενοχλητικές εμφανίσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών, η αφρικανική σκόνη προκαλεί ανησυχία και σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο κ. Ζερεφός πάντως είναι καθησυχαστικός ως προς αυτό:
«Το τι μεταφέρει αυτή η σκόνη εξαρτάται από πού προέρχεται. Τις περισσότερες φορές έρχεται από τη Σαχάρα και είναι ουσιαστικά ακίνδυνη, γιατί είναι απλή άμμος. Αλλά αν έρχεται από περιοχή με μόλυνση ή αν περάσει το σύννεφο πάνω από περιοχή που είναι βιομηχανική και πολύ βεβαρημένη μπορεί να μεταφερθεί κι ένα μέρος από την ρύπανση του αέρα, από τα αιωρούμενα σωματίδια δηλαδή που είναι μολυσμένα».
ν

Η αφρικανική σκόνη έπνιξε εφέτος την Κρήτη. Image: Supplied
ν

Τέτοιες περιοχές είναι το Κάιρο, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. «Αλλά οι αναλύσεις που έχουν γίνει πολλές φορές δείχνουν ότι στη σκόνη που μένει μετά τη βροχή, όταν εξατμιστεί το νερό, τα επίπεδα επικίνδυνων ουσιών που έχουν κατακαθίσει στο έδαφος, για παράδειγμα κάποια βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και άλλα, είναι πολύ χαμηλά, πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που έχει θέσει ως όριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», λέει ο κ. Ζερεφός.
Και συμπληρώνει: «Αυτό είναι λογικό γιατί ο βασικός μεταφορέας είναι η ίδια η σκόνη που αποτελείται από οξείδιο του πυριτίου και οξείδιο του σιδήρου, δεν είναι δηλαδή ουσίες τόσο βλαπτικές όσο είναι τα βαρέα μέταλλα. Έρχονται λοιπόν αραιωμένες οι όποιες ανεπιθύμητες ουσίες σε βαθμό που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν».
ν

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

______________

* Χαμσίν (khamsin) ονομάζεται ο ξηρός και ζεστός άνεμος που έρχεται από το Νότο, τη Βόρεια Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο, και μεταφέρει μεγάλες ποσότητες άμμου και σκόνης από τις ερήμους. Ο άνεμος αυτός πνέει με ταχύτητα 140 χλμ. την ώρα και η υγρασία στην περιοχή όπου φυσά πέφτει κάτω από το 5%. Ακόμη και το χειμώνα, οι θερμοκρασίες αυξάνονται πάνω από τους 45° Κελσίου. Παρόμοιοι άνεμοι είναι ο σιρόκος και ο σιμούν. Ο άνεμος πήρε το όνομά του από την αραβική λέξη khamsin που σημαίνει «πενήντα», επειδή φυσά για μια περίοδο πενήντα ημερών κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.

ν

ν

 


Translate this post