Σύνοδος G20: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός (vid)

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν τελικά σε μια κατάπαυση του πυρός στον παγκόσμιο εμπορικό τους πόλεμο.

Χειραψία με το ζόρι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει το χέρι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Πηγή: YouTube

ν

ΟΙ ΗΓΈΤΕΣ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν τελικά σε μια κατάπαυση του πυρός στον παγκόσμιο εμπορικό τους πόλεμο, με τον πρόεδρο Τραμπ να χαρακτηρίζει τη συνάντησή τους ως «εξαιρετική».

Ο Τραμπ αναφερόταν κυρίως στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο εδώ και καιρό βρίσκεται στα μαχαίρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχέσεις με την Κίνα «επανήλθαν στον σωστό δρόμο», και ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να αναστείλουν τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των οικονομιών τους, παρά τις αμφιβολίες που υπάρχουν για την προθυμία τους να βρουν οι δύο ηγέτες μια μακροπρόθεσμη λύση.

Το Xinhua, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια νέα κατάπαυση του πυρός στον μεταξύ τους μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν.

Στην πραγματικότητα ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται και παρά την εξαγγελθείσα ανακωχή, οι διαπραγματεύσεις σύντομα θα καταρρεύσουν, καθώς θα σκοντάψουν πάνω στις επίμαχες λεπτομέρειες.

Οι δύο χώρες έχουν επιβάλει δασμούς η μια σε προϊόντα της άλλης, αξίας άνω των 512 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
ν

Χειραψία με το ζόρι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει το χέρι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Στην Οσάκα συγκεντρώθηκε υποτίθεται η αφρόκρεμα των ηγετών της Γης, αλλά δεν ειπώθηκε τίποτε σχετικά με μια σειρά ζητημάτων – από την ασφάλεια και την τρομοκρατία έως την οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.

Στο γεύμα εργασίας της ομάδας των G20 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή πίσω από κλειστές πόρτες, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Τζινπίνγκ κάθισαν δεξιά κι αριστερά του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, που προσπαθούσε να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού.

.Ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ένταση στο δωμάτιο ήταν τόσο βαριά που την έκοβες με το μαχαίρι.

«Η στάση των διαφόρων ηγετών ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική, όχι όμως της Κίνας που κρατούσε αρνητική στάση», δήλωσε ο αξιωματούχος.
ν

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός παρεμβάλλεται σαν ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο εμπολέμων, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Τελικά οι δύο ηγέτες Κίνας και ΗΠΑ συναντήθηκαν για να σώσουν τα προσχήματα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επανέρχεται στο αγαπημένο του θέμα, δηλαδή μια πιθανή συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τραμπ πρότεινε με tweet του στον Κιμ Γιονγκ Ουν να τον συναντήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), στα σύνορα Βόρειας Κορέας και Νότιας Κορέας, «απλά για να του σφίξει το χέρι».
ν


ν

Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα, αυτά έμειναν στα αζήτητα, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επαναλαμβάνουν την τετριμμένη δέσμευσή τους για την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έγινε για να δείξουν κι αυτοί ότι κάτι κάνουν και δεν είναι απλοί μαϊντανοί.

Η φετινή σύνοδος των G20 έληξε άδοξα, χωρίς να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Αναρωτιέται κανείς τι πήγαν να κάνουν όλοι αυτοί στην Οσάκα. Ίσως πήγαν για ένα ταξιδάκι αναψυχής…
ν

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-35

Όπως μεταδίδει το Reuters, διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα, όσον αφορά στο φλέγον θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα. Η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά εξετάζουμε «διάφορες λύσεις», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα για τη μη πώληση των Patriot στην Τουρκία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε φίλο του τον κ. Ερντογάν. «Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχω έρθει κοντά από πολλές απόψεις», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι στη συνάντησή τους θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως ανέφερε, αναμένει ότι θα «τετραπλασιαστούν».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αγορά των S-400 αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα. Άλλωστε, και σε δήλωσή του λίγο πριν το τετ α τετ των δύο ηγετών, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσον αφορά την αγορά του πυραυλικού συστήματος από τη Μόσχα.

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα χορήγησης στην Τουρκία 100 μαχητικών F-35 συνεχίζεται κανονικά και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Μαύρες μέρες ξημερώνουν για την ασθενική και υποταγμένη Ελλάδα…
ν

Xi Jinping, Donald Trump meet on sidelines of G20 summit in Japan
ν

ν

 


Translate this post