Μυστηριώδης μάζα στη Σελήνη αφήνει άφωνους τους επιστήμονες (vid)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η παρουσία μιας τεράστιας, μυστηριώδους ποσότητας μετάλλου κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, αφήνει τους επιστήμονες άφωνους από την κατάπληξη.

Σε αυτή την χρωματικά τονισμένη φωτογραφία του Νότιου Πόλου της Σελήνης, τα θερμά χρώματα δείχνουν την υψηλή τοπογραφία και τα ψυχρά χρώματα την χαμηλή τοπογραφία. Η Λεκάνη Άιτκεν διακρίνεται από τις αποχρώσεις του μπλε. Ο διακεκομμένος κύκλος δείχνει τη θέση της απροσδιόριστης μάζας κάτω από τη λεκάνη απορροής. Image: NASA / Goddard Space Flight Center / University of Arizona. Πηγή: Supplied

ν

ΜΙΑ τεράστια ποσότητα άγνωστου υλικού εντοπίστηκε στον μεγαλύτερο κρατήρα της Σελήνης και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν τι είναι.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2019 στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μάζα θα μπορούσε να είναι μεταλλική και ίσως να προήλθε από έναν αστεροειδή που έπεσε στη Σελήνη και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του κρατήρα, γνωστού ως λεκάνη Νοτίου Πόλου- Άιτκεν.

Η λεκάνη, με διάμετρο 2.500 χιλιόμετρα και βάθος 13 χιλιόμετρα, βρίσκεται στην μη ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες στο ηλιακό μας σύστημα – και φυσικά τον μεγαλύτερο κρατήρας του φεγγαριού.
ν

Μια κοντινή άποψη της λεκάνης Νοτίου Πόλου- Άιτκεν όπως την κατέγραψε όχημα του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA). Πηγή: YouTube
ν

KAGUYA (SELENE) taking the southern side of “South Pole-Aitken Basin”
ν


ν

Πόσο μεγάλη είναι η μυστηριώδης μεταλλική μάζα;

«Φανταστείτε να πάρετε μια μάζα από μέταλλο, πέντε φορές μεγαλύτερη από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και να τη θάψετε κάτω από τη γη. Αυτή είναι κατά προσέγγιση η απροσδόκητη μάζα που εντοπίσαμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πήτερ Τζέιμς, επίκουρος καθηγητής πλανητικής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας.

Σύμφωνα με τη NASA, η λεκάνη Νοτίου Πόλου- Άιτκεν καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο της επιφάνειας της Σελήνης.
ν

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεράστια μεταλλική μάζα προέρχεται από μετεωρίτη που έπεσε παλιά στη Σελήνη. Image: Supplied
ν

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εύρημά τους ίσως προήλθε από ουράνιο σώμα, πιθανόν έναν μεγάλο μεταλλικό αστεροειδή, που συγκρούστηκε με τη Σελήνη και δημιούργησε τον κρατήρα Άιτκεν πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Ένα μέρος του αστεροειδούς ενδεχομένως βρίσκεται ακόμη ενσωματωμένο στον μανδύα του φεγγαριού (το ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ φλοιού και πυρήνα). Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα από τι ακριβώς υλικό αποτελείται αυτή η τεραστίων διαστάσεων μάζα που ανακάλυψαν, ούτε είναι απολύτως σίγουροι για την πηγή της.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, διαφορετική από αυτή της σύγκρουσης ενός μεγάλου μετεωρίτη με τη Σελήνη, η μάζα ίσως δημιουργήθηκε μέσα στην ίδια τη Σελήνη, από την απόθεση πυκνών αερίων που μετατράπηκαν σε στερεή ύλη.

Η υπόγεια μάζα, που φθάνει σε βάθος 300 χιλιομέτρων, έγινε αντιληπτή από την ανάλυση των στοιχείων της αποστολής GRAIL και του σεληνιακού δορυφόρου LRO της NASA.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την προσεδάφιση στη Σελήνη αστροναυτών του προγράμματος Απόλλων, έτσι όπως την έδειξε το κανάλι της Ταϊβάν TVBS 42, με ένα εξωγήινο ον να τους περιμένει στην σεληνιακή επιφάνεια.
ν

月球上有外星人? 專家:”登月”隱藏大秘密 宅男的世界 20161025
ν

ν

(Σε περίπτωση που δεν παίζει το βίντεο, πατήστε εδώ).
v

 


Translate this post