Η πίστη στην εξωγήινη ζωή είναι μια νέα θρησκεία; (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Εξωγήινη Έρευνα

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ

Από τον Αντώνη Κυριαζή

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν στην ευφυή εξωγήινη ζωή είναι ίσος ή μεγαλύτερος από εκείνων που πιστεύουν στον Θεό.

Είναι τα UFO μια νέα θρησκεία, διερωτάται η συγγραφέας του βιβλίου “American Cosmic”. Image: Supplied

ν

ΑΠΟ ΤΑ πολύ παλιά χρόνια, ο άνθρωπος έβλεπε στον ουρανό παράξενα φαινόμενα, ενώ πολλές φορές ερχόταν σε επαφή με όντα που δεν είχαν ανθρώπινη καταγωγή. Και ανάλογα με το πολιτιστικό και διανοητικό επίπεδο στο οποίο βρισκόταν, άλλες φορές μπορούσε να τα καταλάβει και να τα εντάξει στη συνείδησή του και άλλες φορές όχι. Αλλά είτε τα ερμήνευε είτε τα παρερμήνευε, αναγνώριζε την μη γήινη καταγωγή τους, όπως και το γεγονός ότι διέθεταν δυνάμεις υπέρτερες του ανθρώπινου είδους.

Επίσης, ανάλογα με την εκάστοτε διαμορφωμένη παράδοση και τα γλωσσικά πρότυπα της εποχής, αποκαλούσε τις μη γήινες αυτές οντότητες θεούς, αγγέλους, δαίμονες, νεράιδες, νύμφες και με ένα σωρό άλλα ονόματα ων ουκ έστιν αριθμός.

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών των θεάσεων ήταν το δέος. Ο άνθρωπος αντικρίζοντας παράξενα φαινόμενα ή ερχόμενος σε επαφή με μη ανθρώπινα όντα ένιωθε σεβασμό, τρόμο και δέος – συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τα αληθινά περιστατικά αυτού του είδους από εκείνα που είναι αποτέλεσμα φαντασίας, παραισθήσεων ή παρερμηνείας φυσικών φαινομένων.

Όταν άρχισε η λεγόμενη “διαστημική εποχή”, όλα τα ανεξήγητα ουράνια φαινόμενα ονομάστηκαν unidentified flying objects (UFO) ή άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Ο όρος αφορούσε αντικείμενα τα οποία εμφανίζονται στον ουράνιο θόλο ή μερικές φορές και στο διάστημα, και δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε γνωστά ανθρώπινα κατασκευάσματα ή σε αντίστοιχες δημιουργίες της φύσης – χωρίς αυτή η κατάταξη να εξαντλεί το εύρος του φαινομένου.
ν

Από την ταινία του 1977 “Στενές επαφές τρίτου τύπου” του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Image: Supplied
ν

Οι συντονισμένες προσπάθειες όμως της επιστήμης και του υλισμού ‒που εχθρεύονται καθετί πνευματικό– να πείσουν τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο έξω από το δέρμα τους, έπεσαν στο κενό.

Εκατομμύρια άνθρωποι δέχονται την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και τα ερμηνεύουν ως εκδηλώσεις ενός άλλου κόσμου που έχει τη δική του ζωή και τη δική του υπεράνθρωπη ευφυΐα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι θρησκόληπτοι ή δεισιδαίμονες. (Άλλωστε, οι θρησκευόμενοι, όπως και οι υλιστές, δεν δέχονται την ύπαρξη των εξωγήινων). Είναι άνθρωποι λογικοί, μορφωμένοι, με επαγγελματική δραστηριότητα, πολιτικοποιημένοι και ενημερωμένοι – με δύο λόγια, άνθρωποι της εποχής μας.

Αν διαφέρουν σε κάτι από τους άλλους, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι είναι ανοιχτόμυαλοι και δεν έχουν διανοητικές ή δογματικές παρωπίδες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μετριέται το καθετί, το 2012 οι άνθρωποι που δέχονταν ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από την ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη Γη ανέρχονταν στα ογδόντα εκατομμύρια, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

v

v

Ο αριθμός τους είναι ίδιος με εκείνων που πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, ανεξαρτήτως δόγματος. Οι δύο ομάδες, όμως, δεν είναι ίδιες, αλλά εντελώς διαφορετικές.

Πρόσφατη μέτρηση έδειξε ότι πάνω από το 50 τοις εκατό των Αμερικανών και περισσότερο από το 60 τοις εκατό των νέων Αμερικανών πιστεύουν ότι το ανθρώπινο είδος δεν είναι το μοναδικό που υπάρχει στο σύμπαν.

Αυτή η πραγματικότητα έκανε την δρα Νταϊάνα Γουόλς Πάσουλκα (Diana Walsh Pasulka), καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο Γουίλμιγκτον της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, να μελετήσει το φαινόμενο και να γράψει το βιβλίο “American cosmic”, στο οποίο αναρωτιέται αν η πίστη στην ευφυή εξωγήινη ζωή αποτελεί ένα είδος νέας θρησκείας.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα νέο είδος θρησκείας, αλλά κάτι που το αντίθετό του αντιβαίνει στον νόμο των πιθανοτήτων.

Όσο για εκείνους που λένε πως αν υπήρχαν εξωγήινοι, ήδη θα είχαν έρθει σε επαφή μαζί μας, αυτό αντιβαίνει στη λογική. Γιατί, όσο πονόψυχος κι αν είσαι, δεν επισκέπτεσαι καθημερινά τους κρατούμενους στις φυλακές, ούτε τους αρρώστους στα νοσοκομεία, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για αμετανόητους κακούργους ή φορείς μεταδοτικών νόσων.
ν

ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΤΗΣ ΑΤΗΣ

Κανείς, όσο έχει τα λογικά του, δεν θα ήθελε να μολυνθεί ψυχικά ή σωματικά από ένα κατώτερο είδος. Το ανθρώπινο είδος είναι βυθισμένο σήμερα σε έναν σύγχρονο μεσαίωνα, που διαφέρει από τον παλιό μεσαίωνα στο ότι είναι μεσαίωνας με υψηλή τεχνολογία.

Το ότι είναι κατώτερο φαίνεται από το ότι είναι άγριο, αιμοδιψές, αρπακτικό και καταστροφικό: κάνει πολέμους, παράγει σκουπίδια, και καταστρέφει και μολύνει οτιδήποτε υπάρχει γύρω του. Όσο για τις σύγχρονες κοινωνίες, είναι κοινωνίες σκουπιδιών.

Ποιος θα ήθελε να έρθει στη Γη; Δείτε τι συνέβη στον Ιησού: τον σταύρωσαν και εμπορεύτηκαν ακόμη και τα ενδύματα που φορούσε. Έπειτα δικαιολογήθηκαν ισχυριζόμενοι ότι σταυρώθηκε για να σώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους! Τέτοια ψυχική και εγκεφαλική ανωμαλία και διαστροφή!

Ο Εμπεδοκλής μιλάει για το «δειλό γένος των θνητών», που δεν είναι τίποτε άλλο από δαίμονες που γκρεμίζονται στο σκοτεινό Λιβάδι της Άτης, όπου επικρατεί ο Φόνος και το Μίσος και άλλων θανάτων γένη:

Άτης αν λειμώνα κατά σκότος ηλάσκουσιν,
ένθα Φόνος τε Κότος τε και άλλων ένθεα Κηρών
.

Άτη είναι η ανάγκη. Και ο άνθρωπος είναι γεμάτος ανάγκες. Γι’ αυτό και είναι ατελής.

Από την πλευρά του, το απόκρυφο βιβλίο του Ενώχ μιλάει για τους εκπεσόντες Αγγέλους που εξεγέρθηκαν εναντίον του Θεού.

Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος έρχεται στη Γη μάλλον για να δοκιμαστεί παρά για να τιμωρηθεί. Όσο βρίσκεται δέσμιος στον κόσμο της ύλης, πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος των δώρων που του έχουν δοθεί και που αποτελούν τα κλειδιά για να πετάξει από πάνω του τις αλυσίδες. Τα δώρα αυτά είναι η ψυχή, που δίνει στον άνθρωπο το αίσθημα της ύπαρξης του ατομικού εαυτού, και ο νους, που του επιτρέπει να σκέπτεται και να ενεργεί αυτοβούλως.

Ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιήσει τα δύο αυτά δώρα –τα οποία δεν είναι δικά του, αλλά του παρέχονται όσο ζει– θα εξαρτηθεί το εάν θα σωθεί ή όχι. Εάν, φυσικά, ενδιαφέρεται να σωθεί.

Σωτηρία δεν σημαίνει γονυκλισίες και προσευχές. Σημαίνει να επιστρέψεις τα δύο δώρα που σου δόθηκαν όσο ζούσες καθαρά και αμόλυντα, και όχι μεταχειρισμένα και ρυπαρά. Και αυτό πρέπει να το κάνεις ο ίδιος. Κανείς άλλος, ούτε θεός ούτε άνθρωπος, μπορεί να το κάνει για σένα.

Ο άνθρωπος δεν είναι καθαρός αλλά αναμεμειγμένος με υλικά στοιχεία. Εξέλιξη για τον άνθρωπο είναι να φτάσει στο καθαρό στοιχείο. Αυτό γίνεται μέσω του νου. Γιατί μόνο μέσω του καθαρού νου (όχι της σκέψης) μπορείς να συνδεθείς με τον ανώτερο εαυτό.
ν

Δύο UFO σε τοιχογραφία του 11ου αιώνα με θέμα τη σταύρωση του Ιησού. Καθεδρικός Ναός Σβετιτσχοβέλι στη Γεωργία. Image: Supplied
ν

Η πτώση επέρχεται όταν ο άνθρωπος αποκοπεί από το θείο στοιχείο που υπάρχει μέσα του. Όταν πιστέψει ότι δεν χρειάζεται την καθοδήγηση του ανώτερου εαυτού, αλλ’ ότι ο ίδιος είναι αρκετά δυνατός, γνωρίζει τα πάντα και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Έτσι, προκύπτει μέσα στον άνθρωπο το μικρό, πεπερασμένο εγώ. Αυτό εμφανίζεται ως ισχυρογνωμοσύνη. «Εγώ γνωρίζω καλύτερα από σένα», «Εγώ είμαι καλύτερος από σένα». Φυσικά πρόκειται για πλάνη (του νου) και δείχνει έλλειψη αυτοσυνείδησης. Μα πάνω απ’ όλα δείχνει μη γνώση της αλήθειας.

Εάν ο άνθρωπος γνώριζε την αλήθεια θα μπορούσε να εξηγήσει και τα παράξενα φαινόμενα στον ουρανό.

ν


ν

 


Translate this post